Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Άγρια φύση

Το φτέρος του Μεσόβουνου είναι το τελευταίον ίχνος άγριας φύσης στο χωρκόν μου. Σε έναν τραπάτζιν τόπον, είναι φοβερόν να παρατηράς την πολυσύνθετην οργάνωσην τζιαι τον πλούτον της άγριας ζωής.

Έναν φκιόρον ξησταρκάς είναι όντος φκιόρον υψηλού κάλλους.

Ελκύει πολλούς μουσαφίρηδες να ταΐσει εις αντάλλαγμαν της επικονίασης που του είναι ζωτική για την επιβίωση του είδους. Πάει το πλάσμαν τζιαι κάθεται πάνω άνενιας

Πίσω όμως που τα όμορφά μπορεί να κρύβεται τζιαι κάποιον φοβερόν αρπακτικόν που μασκαρεύκεται με την ομορκιάν.

Ορτσάρει σε τζιαι πάεις.


Έγραψα έναν βιβλίο με φωτογραφίες τζιαι ιστορίες που το φτέρος του Μεσόβουνου. Όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει την πρόχειρην έκδοση σε pdf (21 mb) κάμνοντας εδώ τσιλ τζιαι να μου κάμει παρατηρήσεις. Θέλω να το εκδόσω τζιαι να το χαρίσω στους τοπικούς άρχοντες του χωρκού μου πέρκι τους ευαισθητοποιήσω τζιαι προστατέψουν τούτον τον επεΐντιστον θυσαυρόν.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλά καλή δουλειά, γεννά το ενδιαφέρον τζιαι σε καποιον που ποττέ του εν εσιηψε χαμέ να δει που κοντά ενα έντομο ή ενα φυτό.
Εν ενδιαφέρον γιατί περνά τζιαι γνώσεις χωρίς να γίνεται σχολικό ή κατάλογος.
Κάποια περάσματα θυμίζουν μου τζαι συγράμματα του Gilles Clement του βοτανολόγου. Ειδικά στην σημασία που αποδίδει στες λαξιές.
Ευχαριστούμε πάντως που τα μοιράζεσαι μαζί μας ετσι απλόχερα.
ΠΟΛΗ/ΤΙΚΗ

Mana είπε...

ξέρεις πόσο καιρό είχα την απορία πως λέγεται αυτό το φυτό; Τώρα ξέρω.

kkai-Lee είπε...

Φίλε Aceras

Είδα τζιαι εθκιέβασα το βιβλίο σου. Πράγματι εν σπουδαία τζιαι αξιέπαινη η προσπάθεια που κάμνεις.

Προσπαθείς να σώσεις έναν κόσμο τζιαι έναν σύστημα που αναπτύχθηκε σιηλιάες χρόνια τωρά. Είμαι σίουρος ότι μαζί με τον πόνο σου για την καταστροφή τζείνου του κόσμου νοιώθεις τζιαι μοναξιά.

Είμαστε όμως μαζί σου τζιαι λαλούμεν σου προχώρα. Ο καθένας μας αν κάμνει έστω τζιαι λλίον αγώνα κάτι είναι.

Μπορεί νάρτει η ώρα, που κάποιοι έστω, να καταλάβουν τι είναι σημαντικό στούτον τον κόσμο τζιαι θα είναι σίουρα κέρδος ( με την καλήν έννοια της λέξης κέρδος, γιατί με την άλλη έννοια της στα φτια μου ακούεται σαν την απειλήν ).

Έχω τζιαι γιω τες ίδιες αγωνίες για τον τόπο που ζιω τζιαι θωρώ τον να καταστρέφεται μέρα με την ημέραν. Εμείναν κάτι όχτοι με καμμιάν μοσσιλιάν, λλίους πάγκαλλους πουκάτω, καμμιάν αγρελιάν καμμιάν καππαρκάν, λλίες λαλλέδες - καταφύγια ενός άλλου κόσμου, εντόμων πουλιών τζιαι μικρών ζώων. Τζιαι αμαν εννα κτιστεί κανένα τζινούρκον σπίτι ισιώννουμεν τους τζιαι τζείνους.

Πάντα εσκέφτουμουν ότι κανένας κήπος δεν έσιει την ομορκιάν την φυσικότηταν την ποικιλία την ισορροπίαν την ηρεμίαν που έναν ταπεινόν όκτον. Αν έκτιζα σπίτιν σε χωράφιν με όκτον θα τον άφηννα ανέντζιηστον - σε τζείνους που τους ανήκει.


Κάμε ότι μπόρεις Aceras να σώσεις ότι είναι δυνατόν να σωθεί. Διούμεν σου την συμαπράσταση μας γιατί αξίζει ότι πεις η προσπάθεια σου.

Εισήγηση: Να βάλεις φωτογραφίες που να δείχνουν τι είναι τζείνον που ακολουθεί μετά το ξεχέρσωμαν της παρθένας γης, πέρκει καταλάβουν καλλύττερα τη διαφορά.

Kykkos είπε...

Καλημέρα Acera. Εν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο που την εισήσηση του/της kkai-lee για την σύγκριση. Αν θέλεις καμιά βοήθεια με το design ίσως να μπόρω να συνεισφέρω

stalamatia είπε...

Aσερα μου εν πολλά ωραία τούτα που μας επαρουσίασες ,μακάρι να το δουν έτσι τζιαι οι (άρχοντες)του χωρκού σου.
Μα τι όμορφες φωτογραφίες !,τι όμορφα χρώματα !!!!ακόμα τζιαι οι λιμπουροφωλιές ήταν όμορφα φτιαγμένες.

Υ.Γ Εν τζιαι πειράζει αν βάλω καμιά φωτό με τα φκιορούθκια δίπλα που το μπλογκ μου για να ομορφήνει;

Λεμέσια είπε...

Πολύ καλή ιδέα, Ακέρα...

Ο Κκαι Λεε πιο πάνω το έθεσε εύστοχα:
"Ο καθένας μας αν κάμνει έστω τζιαι λλίον αγώνα κάτι είναι. Μπορεί νάρτει η ώρα, που κάποιοι έστω, να καταλάβουν τι είναι σημαντικό στούτον τον κόσμο τζιαι θα είναι σίουρα κέρδος"

Α-πεΐντιστος-Ανυπολόγιστος θησαυρός...

selene είπε...

Κάτι κάνω λάθος γιατί δεν ανοίγει το pdf file...

Aceras Anthropophorum είπε...

Σιαιρετούμεν, λαλεί τζιαι ο Άνεφ,

selene είναι μεγάλο το φάιλ (21 ΜΒ) τζιαι ίσως πρέπει να καρτερήσεις λλίον ανάλογα με την ταχύτηταν της σύνδεσης σου. Μπορεί να θέλει και κανέναν update το pdf reader του brouser σου.

Κκαϊλή και Κίκκο, προτιμώ να μιλώ των ανθρώπων με την ομοφκιάν παρά με την κινδυνολογίαν τζιαι τον εκφοβισμόν. Προτιμώ να υμνώ το κάλλος παρά να κριτικάρω την ασχήμια τζιαι την βρώμα. Άλλωστε, τζιείνην, ο καθένας θωρεί την παντού. Δίπλα που το φτέρος, όντος, έχει φίλτρα λαθκιού του αυτοκινήτου, πότσες τζιαι ττενεκκούθκια της κοκακόλας, κομμάθκια από αυτοκίνητα, σαπιμένα κόκκαλα ζώων, πλαστικά, ομπρέλλες της θάλασσας, λάστιχα, ττέλια, κούκλες τζιαι πλαστικά παιχνίδια, καρέκλες πλαστικές, τζιαι ότι φανταστείς. Τι θα κερδίσω με το να τα βάλω μες το βιβλίο μου να το ξημαρίσω; Είμαι τίποτε η εκκλησία που δείχνει των ανθρώπων την κόλασην για να παραδειγματίσει;

Σταλαγματιά, το μπλόγκ είναι δίχα κκοπιράιντ. Είναι αντικαταναλωτικό, αντιεμπορικό και δεν έχει το χρήμα ούτε για αρχή, ούτε για τέλος. Μπορείς όμως να αναφέρεις την πηγή αν το χρησιμοποιήσεις. Εγώ βαρκούμαι τζιαι δεν το κάμνω πάντα άμα πιάννω που άλλους ενώ θα έπρεπεν.

Leni είπε...

Ασέρα άρεσε μου πάρα πολλά. Θα το εγόραζα αν το εκυκλοφορούσες. Θα το χρησιμοποιούσα τζαι στο σχολείο. Άνετα.

Κάμνοντας λλίο polishing, αν επιτρέπεται:
Ο "θησαυρός" σελ. 8 εν με ήττα.
Σελ. 32, βιοποικιλότητα.
Σελ. 34, απέναντι.
Σελ. 37, τα ξυδάτα εν με ύψιλον, τα μόσφιλα με γιώτα (νομίζω) τζαι ο μεζές επήρεν δύο τόνους.
Τα μεγάλα τα κείμενα εν τα εθκιάβασα, εν πολλά τζελλοποιημένος ο νους μου για τούτο έτσι ώρα.

Christiana Voniati είπε...

"..προτιμώ να μιλώ των ανθρώπων με την ομοφκιάν παρά με την κινδυνολογίαν τζιαι τον εκφοβισμόν. Προτιμώ να υμνώ το κάλλος παρά να κριτικάρω την ασχήμια τζιαι την βρώμα. Άλλωστε, τζιείνην, ο καθένας θωρεί την παντού. Δίπλα που το φτέρος, όντος, έχει φίλτρα λαθκιού του αυτοκινήτου, πότσες τζιαι ττενεκκούθκια της κοκακόλας, κομμάθκια από αυτοκίνητα, σαπιμένα κόκκαλα ζώων, πλαστικά, ομπρέλλες της θάλασσας, λάστιχα, ττέλια, κούκλες τζιαι πλαστικά παιχνίδια, καρέκλες πλαστικές, τζιαι ότι φανταστείς. Τι θα κερδίσω με το να τα βάλω μες το βιβλίο μου να το ξημαρίσω; Είμαι τίποτε η εκκλησία που δείχνει των ανθρώπων την κόλασην για να παραδειγματίσει;"

Aceras είσαι μεγάλος δάσκαλος.
Το βιβλίο εν τέλειο, αν κυκλοφορήσει θα αγοράσω 20 για αρχή.

Anef_Oriwn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anef_Oriwn είπε...

Φίλτατε Aceras,
Shερετώ ΣΕ [όπως συνήθως λαλώ] ...

Ωραιότατη, πρωτοποριακή και αξιέπαινη η κίνηση ΣΟΥ … Αλλά ειλικρινά πιστέφκεις ότι το βιβλίο ΣΟΥ θα συγκινήσει και θα ενεργοποιήσει τους «τοπικούς άρχοντες του χωρκού σου»; Θα τους ωθήσει να βγουν από το καβούκι της γραφειοκρατικής εξάσκησης εξουσίας στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί και να ξεφύγουν από τα διαχρονικά αντιπαραθετικά σύνδρομα που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τοπική εξουσία και να προβούν [επιτέλους] και σε τέτοιες ριζοσπαστικές κινήσεις και ενέργειες πέραν απ’ αυτά που συνήθως και καθηκόντως πράττουν [όπως επιβολή φορολογιών, έγκριση προϋπολογισμών, προσλήψεις υπαλλήλων];
Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω το συγκεκριμένο σώμα υπολειτουργεί, ενώ το ένα σημαντικό περιβαλλοντικό θέμα [των παράνομων λατομεύσεων πάνω στα φτέρη που καταστρέφουν την οικολογία της περιοχής] που ενέγραψε σύμβουλος για συζήτηση και λήψη αποφάσεων έχει παραπεμφθεί στες ελληνικές καλένδες.
Φίλος κάτοικος του χωρκού σου [γραφικός μεν αλλά πολύ σωστός στες προσεγγίσεις του], μανιώδης κυνηγός και φυσιολάτρης [όπως είπες η περιοχή έχει λαούς τζιαι πέρτικους, αλλά τζιαι φάσσες τζιαι φραγκολίνες, αγρελιές τζιαι τσιακόλια, τζιήκλες τζι’ αμπελοπούλια] ουκ ολίγες φορές μου παραπονιόταν ότι οι επιτήδειοι εφάαν τα φτέρη τζιαι εν έχει πιον τόπο για τα πουλιά!
Θυμούμαι ΣΕ τζι’ ΕΣΕΝΑ μια φορά, shειμώνα τζιαιρόν [νομίζω ήσουν Κύπρο για κάποιες εκλογές – μάλλον το 2003 για τες τότε προεδρικές], ήρτες στον καφενέ με μιαν μαραμένη άγρια ορχιδέα στα χέρια, προβληματισμένος για το μέλλον της χλωρίδας της περιοχής.
Μια πρώτη κίνηση που θα μπορούσαν να κάμουν οι τοπικές αρχές θα ήταν η λήψη αυστηρών μέτρων ενάντια στες παράνομες λατομεύσεις κι άλλες παράνομες επεμβάσεις στο οικοσύστημα της περιοχής [όπως η ανέγερση καλυβιών εν είδει εξοχικών κι άλλων τέτοιας φύσεως υποστατικών]. Τζιαμέ στο Φράγμα της Άχνας είδες τι ασχήμια και καταπόνηση του οικοσυστήματος έχει γίνει από τα παράνομα υποστατικά που έχουν κατασκευαστεί για τη δημιουργία [δήθεν] Πάρκου Ζωών και Πουλιών; Πέραν τούτου θα μπορούσε να διοργανωθεί από τες τοπικές αρχές [με την εμπλοκή μάλιστα και των σχολείων] και μια εκστρατεία για καθαριότητα του χώρου του “Μεσόβουνου” [κι όχι μόνο] από τα “φίλτρα λαθκιού του αυτοκινήτου, πότσες τζιαι ττενεκκούθκια της κοκακόλας, κομμάθκια από αυτοκίνητα, σαπιμένα κόκκαλα ζώων, πλαστικά, ομπρέλλες της θάλασσας, λάστιχα, ττέλια, κούκλες τζιαι πλαστικά παιχνίδια, καρέκλες πλαστικές… Θα είναι και ευκαιρία για τα παιδιά του χωριού να γνωρίσουν και τη Φύση της Κοινότητας τους ...
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για τοπικούς άρχοντες με όραμα, αγάπη για το περιβάλλον αλλά και ρομαντισμό!!!

Υ.Γ.: Συμφωνώ κι εγώ ολίγον με τη Leni ότι τα κείμενα του βιβλίου ΣΟΥ χρειάζονται λίγο “polishing” και ίσως στις φωτογραφίες θα μπορούσαν να περιληφθούν ακόμα μερικές με ίσως παραδοσιακές κατασκευές της περιοχής [αν δεν κάνω λάθος κάπου εκεί υπήρχε κι ένα “καμίνι”] τζιαι μια - δκυο πιο πανοραμικές ολόκληρης της περιοχής ...

dokisisofi είπε...

Aceras, nomizw na kaneis kai ena afierwma stous sfikes pou evdokimoun sto nisi kai loufaroun afenos, krouzoun afeterou. Einai ena eidos, pou mazi me aftou tou gadarou, den kindinevei pros eksafanisi!

Κκουλλάς είπε...

A ρε κοπέλλια, εν τούτα που με σπάζουν τζι εμένα, ξέρετε, άμαν εν αναγιωθείς τζαι νάκκον μες τους κάμπους εν εκτιμάς τη φύση. Ειδικά αν είσαι τζαι ππαραόπιστος συμφεροντολόγος εν φκκάς πένναν για έτσι "λεπτομέρειες".
Αλλά τον αγώνα Αcera κάμνε τον τζαι κάμνουμεν τζι εμείς ότι μπορούμε

ιων είπε...

Καλησπέρα Ασέρα.

Οι φωτογραφίες εν τέλειες. Τέλεια είναι τζιαι΄η φύση που φωτογράφησες. Τα δύο λουλούδια που είναι στις δύο φωτογραφίες, μετά από εκείνες τις τρείς με τα ζουζουνάκια πάνω τι είναι; Δεν τα έχω ξαναδεί ποτέ μου. Πως λέγονται; Επίσης εκείνο το φυτό που είναι μετά το κείμενο ' Ερωτες των υμενοπτέρών;

Αγνωστες λέξεις: τραπάτζιν, και φτέρος. Προσπάθησα μέσα από τα συφραζόμενα να καταλάβω τι ακριβώς σημαίνουν, κάτι περνά από το μυαλό μου, όμως θέλω να ξέρω την έννοιά τους ακριβώς.

Νομίζεις μόνον φωτογραφίες μαζεύεις; Διασώζεις τζιαι λέξεις που παν να χαθούν .

Νάσαι καλά τζιαι να συνεχίσεις. Τζια άμα ξανάρτεις στην Κύπρον να σε πάρω τζιαι στο χωρκόν μου να φωτογραφήσεις άλλα φυτά τζιαι φκιόρα.

Anef_Oriwn είπε...

Ιων,
Τα «φτέρη» εν τα χείλη του γκρεμμού ... Το «τραπάτζιην» εν ηξέρω ούτ’ εγιώ τι είναι!