Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Τα αγροκαύσιμα της αντροπής

Μόλις οι μηχανικοί εκαταφέραν να παράξουν σπίριτον που κρούζει μες την μηχανήν των αυτοκινήτων, εβουρήσαν να κάμουν συνέδρια τζαι διασκέψεις, για να κορτώσουν τζαι να αλληλοσυγχαρούν ο ένας τον άλλον για άλλην μιαν νίκην του αθρώπου πας την φύσην. Η ρύπανση, η κρίση της σπάνιδος των υδρογονανθράκων, ήταν ίσως μια μικρή παρενθεσούλα στην ιστορίαν της ανθρωπότητας, όπως περίπου ότι λέμε σήμερα μεσαίωνα ή ύστερη εποχή του χαλκού.

Τον αποξηραμένον σπίριτον 99.99% εβαφτήσαν τον «βιοκαύσιμα». «Βίο» όπως ζωή. Καύσιμα της ελπίδας, καύσιμα των μειωμένων ρύπων. Ένας καλός, αλλά λλίον αφελής φίλος, εχαριεντίζετουν προχτές στο ράδιον τζαι λάλεν ότι 1.7% της αγροτικής γης κανεί για να κινηθούν τα οχήματα του κόσμου ούλλου με "βιοκαύσιμα".

Οι οδηγοί των 4Χ4 30 αλόγων αναπνεύσαν. «Έτο που ήβραμεν σωτηρίαν. Άκου τζει σπάνις των μη ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων. Μα τι ψοφομανιακή ανάγνωση της ανθρωπότητας σιόρ. Εμείς αλαλούσαμεν το τους αγχωμένους τους οικολόγους. Μεν φοάστε, το πετρόλαον δεν θα λείψη. Άτε τωρά, έσσω σας τζαι αρκετά σας ακούσαμεν. Πόι τζόι τα αυτοκίνητα θα κάμνουν ζιαφέττιν με ζιβανίαν τζαι αντίν για ρύπους θα καπνίζουν ροδόσταμμαν. Φτάννει να βάλλουν λλία ροδοπέταλλα μες τον σπίριτον πριν την απόσταξην...»

Αν έζιεν ο Προμηθέας τζαι εθώρεν σε ποιούς έδωκεν την φωθκιάν όταν την έκλεψεν που τους θεούς, ήταν να κρεμμιστεί που τον Όλυμπον να σκοτωθεί να μεν θωρεί. Στα μέσα του Οκτώβρη συμπίπτουν θκυό αξιοσημείωτες ημερομηνίες. Στες 12 εκαταλύσαμεν τον πλούτον που μπορεί να παράξει η γη ολόκληρον τον χρόνον 2007 τζαι αρκέψαμεν να τρώμεν που την μάναν. Στες 16 εν η παγκόσμια μέρα κατά της φτώσιας. Φέτη θα πεθάνουν που την πείναν 5 εκατομύρια μωρά κάτω των 5 χρονών.

Όσοι έσιετε μωρά κοιτάξετε το παιδίν σας για έναν δευτερόλεπτον μες τα μάθκια. Όσοι δεν έσιετε μωρά, κοιτάξετε φευγαλέα το πρόσωπον της μάνας σας για του πατέρα σας πο’ν σγαμμένον που τες ρυτίδες. Αντί να φέρετε στον νούν σας τον πόνο ψυχής την πρώτην φοράν που το μωρόν σας εκουτσούφλισεν τζαι έκλαιεν γοερά γιατί έχταρεν το πόδιν του, αντίν να φέρετε στην σκέψην την αγωνίαν που οι ρυτίδες των αγαπημένων σας γονιών μιαν ημέραν θα νικήσουν την ζωήν τζαι θα τους ποχωριστείτε, σκεφτείτε έναν μόνον πατέραν την ώρα που φορτώνεται το άψυχον κορμούιν του μωρού του να το πάρει στο νεκροταφείον, διότι δεν εκατάφερεν να το ταΐσει. Φέρτε στον νουν σας μιαν μάναν την ώραν που ντζίζει πας την καρτούαν του μωρού της τζαι διαπιστώνει ότι εσταμάτησεν που την πείναν. Σκεφτείτε έναν έφηβον την ώραν που θάφκει τον πατέραν του τον οποίοιον εξόντωσεν η πείνα πριν να φανεί ρυτίδα πας το πρόσωπον του. Σαν τούτους του πεθαμμένους θα πεθάνουν σήμερα 25’000 που την πείναν. Άυριον άλλες 25 σιιλιάδες. Τζαι μεθαύριον αλλό 25.

Έναν τάγκιν του βοξβάκεν που οδηγώ θέλει να αποστάξεις 240 κιλά σιταροπούλλαν για να το γεμώσεις μιαν φοράν με «βιοκαύσιμα». 200 κιλά θα εκανούσαν έναν που τα τρία πλάσματα που ανάφερα να τραφεί για έναν χρόνον τζαι να μεν πεθάνει. Ας δείξουμεν λλίον σέβας προς τα 5 εκατομύρια παιδικά πτώματα τζαι ας ισταματήσουμεν να αποκαλούμεν τον καθαρόν σπίριτον «βιοκαύσιμα». Ας τον λαλούμεν τουλάχιστον αγροκαύσιμα.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήδη τον Γενάρη ο Πολίτης είχε δημοσιεύσει ανάμεσα στα αίτια αύξησης 20% στην τιμή του αλευριού από τους αλευρόμυλους και τα βιοκαύσιμα, ενώ διεθνώς έχει διπλασιαστεί η τιμή του καλαμποκιού, ενώ το σιτάρι είναι στην πιο ψηλή εδώ και 10 χρόνια τιμή με το χαμηλότερο αποθεματικό εδώ και 25 χρόνια. Οι επενδύσεις που γίνονται στα βιοκαύσιμα είναι τεράστιες. Το καλαμπόκι και το σιτάρι είναι βασικά είδη διατροφής για τους φτωχούς λαούς της Αφρικής, της Ασίας και της Λ. Αμερικής. Αυτά τα φυτά όμως είναι που θα παίρνουν αυτοί που έχουν και πιο πολλά λεφτά και την πολυτέλεια του να οδηγούν για να τα κάνουν καύσιμα. Αποτέλεσμα; Λιμοκτονία στις πιο φτωχές χώρες και εξάντληση της γης. Παράλληλα, σε πολλές χώρες τα βιοκαύσιμα θα βγαίνουν από μεταλλαγμένα φυτά. Και εδώ παίζονται συμφέροντα μεγάλων εταιριών. Όμως αν φυτέψεις μεταλλαγμένα, μετά δεν μπορείς στην ίδια γη να φυτέψεις κανονικά φυτά. Ακόμα, τα βιοκαύσιμα ευθύνονται και για την καταστροφή των τροπικών δασών, ενώ κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα είναι πιο οικονομικά απ’ τα καύσιμα που έχουμε τώρα.

Aceras Anthropophorum είπε...

Αγροκαύσιμα είπαμεν. Τους αριθμούς που λαλείς εθκιάβασα τους τζαι στον ελβετικόν τύπον.

Βιοκαύσιμα υπάρχουν. Είναι τζείνα που φκαίνουν είτε που τα φυτικά απόβλητα, είτε που βιολογικές καλλιέργειες είτε που την καλλιέργειαν μή αναλώσιμων φυτών που βλαστούν σε άγονες μη καλλιεργήσιμες περιοχές. Στην Κύπρον για παράδειγμαν θα μπορούσαμεν να δεκαπλασιάσουμεν τες τερατσιές αντί να τες κάμνουμεν κάρβουνα (να φτάσουμεν στον αριθμόν δενδρών που είχεν το 1950) τζαι να φκάλλουμεν σπίριτον που τα τεράτσια χωρίς να αντρεπούμαστιν να τον λαλούμεν βιοκαύσιμα. Με πότισμαν, με ψέκασμαν, με κλάδεμαν, με λίπασμαν θέλει η τερατσιά. Βλαστά τζαι πας τες άγονες καφκάλλες. Το μόνον που θέλει είναι να παέννεις μια φοράν κάθε Οκτώβρην να συνάεις τα τεράτσια, πράμαν που είναι λιγόττερον συμφέρον αυτήν τη στιγμήν από το να κόψεις την τετατσιάν τζαι να την πουλήσεις στον καρβουνάρην.

stalamatia είπε...

Ασερα μα ενεν μόνο το κοτσάνι του σίταρου που χρειάζετε για αγροκαύσιμο? Αθθυμούμαι τες τερατσιες που είσιε τα πρώτα χρόνια που επήαμε πρόσφυγες στη Λεμεσό μόνο τερατσιες τσιαι κουφάες είσιε τωρά ούτε για δείγμα οι τερατσιές .Αλλά τωρά έπιαντους ο πόνος για να φκάλουν καύσιμα΄που φυσικούς πόρους που ένεχουν πεζίνα στο αυτοκίνητο του να παν για κατούρημα γιατί μερικοί μόνο για κατούρημα εν πάσει με αυτοκίνητο . Ούλλα τα χρόνια που πεθανίσκει κόσμος τσιαι κοσμάκις που την πείνα ενε ξέραν τρόπους να σώσουν εκατομύρια μωρά που την πείνα [το μωρό μας όμως το αυτοκινητούι μας να μεν το αφήκουμε νηστικό να του βάλουμε φαί έτσι ήβραμε τον σίταρο που εκτός που το τρώμε στα παναϋρκα εν να ταϊζουμε το αυτοκίνητο μας για να παένουμε στο παναϋρι να φάμε τσιαι μείς στα κάρβουνα μακάρι να έβρουν τρόπους εν λαλώ ο κόσμος χριάζετε τσιαι το αυτοκίνητο απλά φαντάζει σκληρό ο τρόπος που σκέφτονται οι μεγαλοκαρχαρίες ας δουλέψει λλίο παραπάνω ο νους τους για τα πλάσμστα που πεθανίσκουν πριν ζήσουν .

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Aceras,
Ενδιαφέροντα, καίρια, επίκαιρα αλλά και ανατριχιαστικά τα όσα γράφεις στο νέο σου post για τα “αγροκαύσιμα”, όπως τα αποκαλείς. Επίσης ενδιαφέροντα και τα όσα παραθέτει η daskaloua στο δικό της μήνυμα. (Αυτό το post ετοίμαζες, όταν έκανες σχετική αναφορά σε μήνυμα σου στο άλλο σου το post για “τα οικολογικά γρέη”;).
“Ψουμιά εν είχαμεν, τζιαι ρεπάνια γυρέφκαμεν”… Δηλαδή, αντί να προσπαθήσουμε ως διεθνής κοινότητα (υπάρχουν άραγε και λειτουργούν αποδοτικά οι θεσμοί που ονομάζουμε “διεθνή κοινότητα”;), να εξαλείψουμε τη φτώχεια και το πρόβλημα της πείνας που είναι συνεπακόλουθο της φτώχειας, αυξάνοντας την παραγωγή βασικών γεωργικών προϊόντων ή ακόμα χρησιμοποιώντας σωστά τα πλεονάσματα της αγροτικής παραγωγής για ικανοποίηση των στοιχειωδών διατροφικών αναγκών των πεινασμένων λαών, τρέχουμε να χρησιμοποιήσουμε τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα (καλαμπόκι, σιτάρι, ζαχαροκάλαμο, ζαχαρότευτλα, κ.ά.), που πιθανό να είναι και μεταλλαγμένα, για παραγωγή καυσίμων που θα βοηθήσουν τα μέγιστα στη διατήρηση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος … Πιο απλά θα δεσμεύεται πολύτιμη καλλιεργήσιμη γη για να παράγει τροφή όχι για τους φτωχούς, αλλά... για τα αυτοκίνητα των πλούσιων, ας πούμε, Αμερικανών. Και ας αφήσουμε τούς φτωχούς και πεινασμένους να πεθαίνουν! Ας είχαν το νου τους και να μην γεννιόντουσαν στην Αφρική, την Ασία ή την Λατινική Αμερική!
“Όπου φτωχός τζι’ η μοίρα του”! Τζιαι αν δεν υπάρξουν οργανωμένα κινήματα και εξεγέρσεις από τους ανά τη γη πεινασμένους ή τους οικονομικούς και τους εν δυνάμει οικολογικούς πρόσφυγες, τα σημερινά “τέκνα της ανάγκης και ώριμα τέκνα της οργής”, δεν βλέπω να αλλάζουν προς το καλύτερο τα πράγματα.
Κάτι άλλο που πάντα με προβλημάτιζε (και έκανα και νύξη πιο πάνω) είναι κατά πόσο όντως δεν όντως παράγουμε τόσα όσα χρειάζεται για να σιτιστούν ικανοποιητικά οι υποσιτιζόμενοι και λιμοκτονούντες συνάνθρωποι μας. Πως διαχειριζόμαστε τα πλεονάσματα της παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
Σχετικό είναι και το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο της εφημερίδας "Χαραυγή” της 19ης του Οκτώβρη του 2007:
“Ε.Ε.: Πρόστιμο €198000 στους αγελαδοτρόφους
– Γιατί υπερέβησαν κατά 695 τόνους το κότα (δηλ. την καθορισμένη ποσόστωση.)
– Στους αγελαδοτρόφους της Ιταλίας επιβλήθηκε πρόστιμο €176,2 εκατ., της Αυστρίας €24,7 εκατ. της Δανίας €8,1 εκατ.
Εισφορά συνυπευθυνότητας... δηλαδή πρόστιμο 198.000 ευρώ θα καταβάλουν συνολικά οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος στην Κύπρο, που υπερέβησαν την ατομική τους ποσόστωση στη διάρκεια της εμπορικής περιόδου 2006/2007”.

Τι τα κάναμε τα πλεονάσματα;

Αν δεν μπορούσαμε να στείλουμε το γάλα σε χώρες που το έχουν ανάγκη (έχει παιδιά που δεν έχουν πιει ποτέ γάλα), γιατί δεν το χρησιμοποιήσαμε για να λουζόμαστε να κάνουμε και επιδερμίδα;
Και μετά σου λένε ότι η δημοκρατική, ευαίσθητη και πλουραλιστική Ευρώπη θα λύσει προβλήματα… Αν δεν υπήρχε η καταλήστευση και η αρπαγή του πλούτου από τις φτωχές, καταληστευμένες και καταχρεωμένες χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, (πλούσιες όμως ακόμα σε πρώτες ύλες και φυσικούς πόρους) πως θα υπήρχε η ευημερία στις άλλες, τις ανεπτυγμένες! Η καπιταλιστική ολοκλήρωση σ’ όλο της το μεγαλείο και η αστική δημοκρατία μ’ όλη της την λάμψη!
Τρίχες κατσαρές!
Κάθε χρόνο η πείνα αφανίζει 18 εκατομμύρια ανθρώπους εκ των οποίων σχεδόν τα 10 εκατομμύρια (και όχι 5 εκατομμύρια, όπως αναφέρεις στο post σου) είναι παιδιά! Μόνο στην υποσαχάρια Αφρική περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας κάτω των πέντε ετών, απεβίωσαν το 2006 όπως επίσης και 3 εκατομμύρια παιδιά στην Νότια Ασία κυρίως από την πείνα αλλά και από ασθένειες όπως η ελονοσία και η ιλαρά που προκαλούνται από την έλλειψη στοιχειωδών εγκαταστάσεων υγιεινής και καθαρού νερού.
Ο ιμπεριαλισμός στο απόγειο της δράσης και της δόξας του!

Και μετά λένε πως δεν φταίνε οι πολυεθνικές και το κεφάλαιο!!!

Ξανά τρίχες κατσαρές!

Anef_symvivasmou

21/10/2007 - 01:30 π.μ.

Υ.Γ. Έχω ετοιμάσει και ένα άλλο σημείωμα μου με κάποια σχόλια μου για τα οικολογικά προβλήματα αλλά αυτό θα το αναρτήσω στο post για τα “οικολογικά γρέη” καθώς έχει σχέση πιο πολύ με την εκεί συζήτηση!

dokisisofi είπε...

Re paithkia ego diavasa kati gia sapolaa oti mporoun na ginoun kafsima. Politiganismena fistikelaia, kati tetoio. Exete idea?

Marlen είπε...

Το έχω ξανακούσει αυτό με τα φυστικέλαια αλλά εξ όσων γνωρίζω η χρήση τους ως καύσιμα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από την καύση του πετρελαίου. Τωρα για την ποσοτικοποίηση της διαφοράς δεν έχω ιδέα, αν γνωρίζει κάποιος παρακαλείται όπως μας διαφωτίσει.

kkai-Lee είπε...

Acera

Συφφωνώ μαζί σου.

Για να δεις τι έπρεπε να ξέρουμε τζιαι εν ηξέρουμε,

( όϊ γιατί φταίμεν αλλά γιατί οι τηλεοράσεις μας μέρα νύκτα πελεκούν μας για άλλα πράματα, κάτι για ίνναμπου φορεί η μιά τζιαι για το πόσα φκάλλει ο άλλος, μασκαραλλίκια δηλαδή )

υπάρχει διαφορά στο πόσα μωρά πεθανίσκουν που την πείνα, μεταξύ σου τζιαι του ανεφ συμβιβασμών 5 εκατομμύρια ( 5 εκατομμύρια μωρά ).

Εγιώ προσωπικά ένι ξέρω ποιον εν το σωστόν νούμερον, ( ούτε αμφισβητώ τες γνώσεις σας τζιαι την επιστημονικήν κατάρτιση σας ).

Ξέρω όμως ( όπως είμαι σίουρος τζιαι πολλής άλλος κόσμος, που μέσα σε τούτο το χάος τζιαι την σύγχιση, βρίσκει χρόνο τζιαι προβληματίζεται τζιαι νοιώθει τζιαι λλίον ένοχος για τούντην κατάσταση ).

τι σημαίνει ΕΝΑΝ μωρό για τους γονιούς του, ( όπως το επερίγραψες παραστατικά στο κείμενον σου ), τζιαι αναγνωρίζω τζιαι γιω, ( όπως είμαι σίουρος τζιαι σου τζιαι τόσοι άλλοι ) το δικαίωμαν του να ζήσει τζιαι να χαρεί το δώρον της ζωής.

Άμα συνειδητοποιήσεις μετά πον ννα σκεφτείς το ΕΝΑΝ , τι σημαίνει 5 εκατομμύρια μωρά

σταματά ο νους σου

Κάτι φταίει, κάτι πάει λάθος.

Να τα λαλείς Acera,
ούλλοι να τα λαλούμεν

Τζιαι όπου μπόρουμεν να κάμνουμεν τζιαι κάτι

Εν μιάλος ο σιήμαρρος που κατεβαίννει

Θέλει πολλοσιερκάν
να κόψουμεν την ορμήν του

Ιδεμή εννά μας πάρει.

Aceras Anthropophorum είπε...

Υπάρχουν δύο ειδών αγροκαύσιμα. Τα λάδια και οι αλκοόλες. Τα λάδια μπαίνουν στα αυτοκίνητα ντίζελ, οι αλκοόλες στα βενζινοκίνητα. Προς το παρόν όλα τα είδη αυτοκινήτων μπορούν να κινηθούν χωρίς κανένα προβλημα με 5-10% αγροκαύσιμα ανακατωμένα στο συμβατικό καύσιμο. Οι αλκοόλες δεν είναι τίποτε άλλο από καθαρό σπίρτο 99.9%. Δηλαδή που μπορεί να γίνει από οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη. Κύρια υλικά που χρησημοποιούνται είναι το ζαχαροκάλαμο στην Βραζιλία και τα δημητριακά στην ευρώπη. Ότι μπορεί να κάμει fermentation βγάζει σπίρτο. Μπορούν δηλαδή να χρησημοποιηθούν σταφύλια, φρούτα και ότιδήποτε μένει απούλητο και πάει στες χωματερές. Η τελευταία γενιά συστημάτων παραγωγής αλκοόλης χρησημοποιεί ολόκληρο το φυτό και όχι μόνο τον καρπό. Τα λάδια παράγονται κυρίως από καλαμπόκι, σόγια, κολζά. Υπάρχουν τώρα και νέα φυτά που είναι ιδανικά για την παραγωγή αγροκαυσίμων αλλά δεν ξέρω πως να τα μεταφράσω στα ελληνικά. Γίνεται και ανακύκλωση των χρησημοποιημένων λαδιών. Γνωρίζοντας τι περιέχουν μέσα φαντάζομαι ότι θα παράγουν πολλή ρύπανση πράμα που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις ανακύκλωσης.

Ούφ. Είδετε που ξέρω να γράφω τζαι καλαμαρίστικα.

Αυτά για πληροφοριακά.

Χα τζαι για τον αριθμό των νεκρών μωρών έκαμα λάθος στην αντιγραφή. Είναι που ένα άρθρο της Liberation του 2002 που μιλά για 6 εκ. τζαι όι 5 όπως έγραψα. Έναν εκατομύριον πάνω έναν κάτω τί αλλάσσει.

Για το περιεχόμενο της ανάρτησης μου όμως προσοχή. Εν την έβαλα για να πω ότι τα αγροκάυσιμα εν ο θκιάολος τζαι πρέπει να σταματήσουμε να παράγουμε. Το κείμενο το έβαλα για να δείξω ινταλόις μπορεί η προσπάθεια του ο άνθρωπος να λύσει έναν πρόβλημαν δημιουργεί άλλα. Έγραψα το επίσεις γιατί θεωρώ συνυφασμένον τζαι αδιαχώρηστον τον πρόβλημαν του περιβάλλοντος με αυτόν της φτώσιας τζαι της απαράδεκτης αδικίας στην κατανομήν του πλούτου που παράγει η οικουμένη.

Aceras Anthropophorum είπε...

Τα αγροκαύσιμα δηλαδή χρειαζόυμαστιν τα αλλά να προσέχουμεν πόθθεν πιάννουμεν την πρώτην ύλην.

Marlen είπε...

Μα αγαπητέ ασέρα, ζούμεν σε ένα "κλειστό" σύστημα οπότε αναγκαστικά ό,τι πρώτη ύλη και να χρησιμοποιήσεις,(εκτός εαν εκμεταλλευτείς τις ήδη υπάρχουσες πηγές ενέργειας) αυτό κάπου θα έχει επίπτωση. Το θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμεν δαμέ είναι το prioritisation και η ορθολογική διαχείριση των πόρων, όχι η απομυθοποίηση ή η εξιδανίκευση τους.

Aceras Anthropophorum είπε...

Συμφωνούμεν Veritee. Υπάρχει ένα ζήτημα όμως πέρα που τις προτεραιότητες. Είναι η ποσότητα μη ανανεώσιμων πόρων που χρησημοποιούμαι για να δημιουργήσουμε "μιά μονάδα χαράς". Και κακές προτεραιότητες να έχουμε, τζαι πενιά να μεν φακκούμε για το ποιός επιβιώνει τζαι ποιός πεινά, το σύστημα θα μπορούσεν να λειτουργήσει (τζαι λειτουργεί σήμερα) αν είχαμεν άπειρους τζαι ακατάλητους πόρους. Το ζήτημαν το μεγάλο είναι ότι τζαι ισοπολιτείαν τζαι δίκαιην κατανομήν αν είχαμεν, η οικουμένη δεν αντέχει ούτε τους σημερινούς ρυθμούς εξόρρυξης ούτε τες σημερινές ποσότητες ρύπων που της ρίχνουμεν.

Μπορώ να παραδεκτώ ότι αυτή η υπόθεση με τα αγροκαύσιμα με σικκιρτίζει λλίον διότι μέχρι σήμερα ενόμιζα ότι αν εδιαχειριζούμαστιν σωστά τες μή ανανεώσιμες πηγές ύλης τζαι ενεργείας τζαι εκατεβάζαμεν τες ανάγκες σε αυτές μιάς κοινωνίας 2 αλόγων, θα εφκαίνναμεν που τα αδιέξοδα. Τωρά αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να προσέχουμεν τζαι τες ανανεώσιμες πηγές.

Λογικόν δηλαδή. Θα έπρεπεν να το περιμένουμεν ότι άμαν λείψουν τα αποθέματα μη ανανεώσιμων οι ενεργοβόροι θα τσιππώσουν πάνω στα ανανεώσιμα, έστω τζαι αν είναι το φαίν άλλων.

the Idiot Mouflon είπε...

To 11 ξέρει το κανένας; Τζαμέ να δεις βιο-καύσιμα. Τζιαι το εξώστ βρωμίζει αλλά δεν σκοτώνει, ε;

Bananistanos είπε...

Το πρόβλημα της πείνας πρέπει να το δούμε όπως τα πεζούνια της Λοζάνης. Σίγουρα τα “βιοκαύσιμα” τρώνε μέρος των διαθέσιμων τροφίμων αλλά η πείνα υπήρχε και πριν τα βιοκαύσιμα και θα υπάρχει όσο οι πληθυσμοί αυξάνονται πέραν της δυνατότητας της χώρας τους να τους ταίσει είτε παράγοντας την τροφή είτε αγοράζοντας την απο τρίτες χώρες. Και στις δύο περιπτώσεις όμως πρέπει η οικονομία της χώρας να είναι σε θέση να καλύψει τη τιμή των τροφίμων. Η τιμή καθρίζεται πολλά μακρυά τους στα χρηματιστίρια των αναπτυγμένων χωρών σε κάποιο βαθμό απο τη προσφορά και τη ζήτηση και σε κάποιο βαθμό από τες προβλέψεις τον κουμαρτζήδων (χρηματιστών ) μέσω των futures, derivatives...

Για να λυθεί το πρόβλημα της πείνας το πρώτο που πρέπει να γινεί είναι να μειωθούν οι γεννήσεις. Όσπου οι πληθυσμοί αυξάνονται ανεξέλεγτα θα υπάρχει πείνα. Όταν γίνουμαι 16 δις, και το πιο τέλιο και το πιο δίκαιο σύστημα κατανομής τροφίμων και πλούτου να έχουμε, μάλλον δεν θα μας κανεί το φαί. Ούτε η ενέργεια, ούτε ο τόπος. Είπεν ο Ασέρας ότι τον Οκτώβρη του 2007 (10 μήνες) εφάμεν όσα παράγει η Γη σε 12 αν το κατάλαβα καλά. Πριν κάποια χρόνια θυμούμαι ένα στατιστικό που έλεγε ότι 1 Αμερικανός καταναλώνει όσα 30 Ινδοί. Φαντάζουμε η αναλογία θα ήταν περίπου ανάλογη και με τους Κινέζους τζε γενικά μεταξύ ανεπτυγμένων-αναπτυσσόμενων. Οι Κινέζοι αναπτύσσονται ταχύτατα τζαι είναι πάνω που 1 δις. Οι Ινδοί, ακολουθούν που κοντά, τζε σε πληθυσμό τζε σε ανάπτυξη. Εφανταστίκεται όταν φτάσουν κάποτε στο μισό έστω επίπεδο κατανάλωσης των ανεπτυγμένων? Δεν θα μας κανούν ούτε 5 πλανήτες. Δεν θα μείνει ούτε παθκιά γης ανεκμετάλλευτη, ούτε δάση θα μείνουν,ούτε θάλασσες. θα καταρεύσει το οικοσύστημα θα γινούμεν ούλλοι είτε καννίβαλλοι είτε η τροφή τους...

Άρα για να λυθεί το πρόβλημα της πείνας, τζε της ενέργειας, τζε το οικολογικό, πρέπει να περιοριστούν δραστικά οι γεννήσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο όσπου να φτάσουμε στο break even, όπως τα πεζούνια της Λωζάνης . Να είμαστε τόσοι, τζε να τρώμεν τόσα, όσα παράγει η Γή σε 12 μήνες. Πως μπορεί να γίνει? Όποιος το έβρει κερδίζει Νομπελ Γραφικότητας.