Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η πρώτη λιβελούλη

Προχτές η κατάσταση ήταν τούτη, τζιαι εγώ ετράβουν τα μαλιά μου για την πελλάραν που έκαμα να ριχτώ σε έτσι πρότζιεκτς.

Δεν επίστευκα ότι κάποτε θα τελειώσει τζιαι αν ετέλειωννεν ήμουν σίουρος ότι δεν θα μου άρεσκεν. Είχα ήδη προγραμματίσει πως θα την μολώσω.


Όσον το έργον επροχώραν, επήρα θάρρος, τζιαι εχτές το πρωΐν άρκεψα να ονειρεύκουμε τι θα έρκετουν πρώτον να κατοικίσει τον υδροβιότοπον. Δεν εφτάσαν να τελειώσουν τα τελειώματα, οι τελευταίες δουλειές εγινήκαν με την συντροφκιάν μιας πολύχρομης λιβελούλης που επήαιννεν τζιαι έρκετουν στην επιφάνειαν του νερού επί δίορον.

Μπορώ να πώ ότι ήταν κάτι μαγικόν. Όχι η τεχνιτή κολύμπα. Το πέτημαν της λιβελούλης.


Τες λιβελούλες στην γειτονειά μου ελαλούσαμεν τες αεροπλανούθκια. Σίουρα οι παππούες μας ελαλούσαν τες άλλως πως. Μπορεί κανένας να αρωτήσει παλιούς τζιαι να μας πει πώς ελέγονταν οι λιβελούλες στην κυπριακήν διάλεκτον; Εμέναν οι παππούδες μου επεθάναν τζιαι οι γονιοί μου δεν ήταν της φύσης τζιαι δεν έτυχεν να ξέρουν.

Όσους σας περάσει που τον νούν έτσι δουλειά, να ξέρετε ότι αν πολλά καλόν τζιαι για τα πουλιά τζιαι για τα έντομα, αλλά θέλει ποοοοολλλή δουλειά. Πολλά παραπάνω που ότι νομίζετε. Τζιαι αν εν για να την κάμετε τζιαι να βάλετε χρυσόψαρα, ή εξωτικές σιελωνούες, καλλύττερα να μεν την κάμετε. Η φύση δεν χρειάζεται φυλακισμένα χρυσόψαρα, ούτε μες τες γιάλλες, ούτε σε τεχνιτές λιμνούλες.

28 σχόλια:

firfiris είπε...

Φίλε έναν έντομον παρόμοιον με το αεροπλανούιν αλλά πιο μιτσήν άκουσα την μάνα μου τζιαι την γιαγιάν μου την μακαρισμένη να το φωνάζούν 'λούρον' (ο λούρος του λούρου τον λούρον έναν πράμα). Δεν ξέρω αν εβοήθησα ή αν εν για άλλον πράμα που το ελαλούσαν. Πάντως ότι τζι αν ένει εν λιβελουλοηδές τζιαι κουτουλλά πας τε λάμπες της βεράντας τα καλοτζιαίρκα.

Ανώνυμος είπε...

Τον "λούρον" άκουσα τον τζι εγώ, απλά ήμουν της εντύπωσης ότι εν άλλη ονομασία για τη λιβελούλη. Εκτός που το "αεροπλανούθκια", ελαλούσαμεν τζαι το "ελικοπτερούθκια". Μεν αρωτάς πού είδαμεν έλικες...

Aceras Anthropophorum είπε...

Εγίνην μια συζήτηση στου Κυριάκου μια φορά για τους λούρους http://eshie3i3i.blogspot.ch/2010/07/blog-post_17.html

φαίνεται ότι σε μερικές περιοχές λαλούν τες λιβελούλες λούρους τζιαι σε άλλες τα έντομα που πιτούν τα αυκά τους μες τα μμάθκια αθρώπων τζιαι χτινών. Εκτός που αν εν πραγματικά έναν είδος λιβελούλης που πιτά τα αυκά του μες τα μμάθκια, ή αν οι χωρκανοί μου λάθος θεωρούν ότι το έντομον που βάλλει αυκά μες τα μμάθκια εν η λιβελούλη. Πάντως η έκφραση επίτησεν του ο λούρος κάμνει τους βοσκούς να τρέμουν.

Aceras Anthropophorum είπε...

χε χέ!! εμείς στη γειτονιά μου είχαμεν παραπάνω αεροναυτικές γνώσεις

astronaftis είπε...

αεροπλανούθκια τα ξέρω.

α τζαι η λίμνη εν υπέροχη τζαι άξιζε τον κόπο σου τζαι των φίλων σου 1000 φορές.

postbabylon είπε...

Ο λούρος εν άλλον πάντως έννεν τούτον.
Η μάνα μου η Πιτσίλλα μόλις μου είπεν οτι το αεροπλανάκιν λαλούν το "φκιολάρη"

the Idiot Mouflon είπε...

Σύμφνα με το λεξικό του Ρόη Παπαγγέλου, "Λούρος" είναι το είδος εντόμων με την ονομασία "Melophagus Ovinus".

Bananistanos είπε...

Τα μεγάλα πνεύματατα συναντιόνται! Έκαμα κάτι παρόμοιο στο κήπο μου. Μόνο που με τη πυρά της Χώρας θέλει μια πόμπα 100W να δουλεύκει συνέχεια αλιώς θα γίνει βορβόπυλος. Έχω ακόμα floater valve για να συμπληρώνεται το νερό που χάνεται με την εξάτμηση, όϊ πολλά eco friendly I m afraid! Δεν ξέρω στις συνθήκες της Ελβετίας τι θα χρειαστείς...

Aceras Anthropophorum είπε...

Χάρη στον Αγρινόν εβρέθην τζιαι ο λούρος. Όταν λαλούν οι βοσσιοί επίτησεν ο λούρος της κουέλλας σημαίνει ότι επίτησεν της τα αυκά της τούτη η παλιόμουγια δαμαί http://en.wikipedia.org/wiki/Oestrus_ovis (Oestrus Ovis) που κατά τούτον τον γάλλον δαμαί http://www.snof.org/encyclopedie/des-asticots-dans-les-yeux-myiase μπορεί να γελαστεί τζιαι να πιτίσει τζιαι του πλασμάτου.

Άρα λάθος του τζιαι του Παπαγγέλου.

Τωρά το ερώτημαν είναι αν ο λούρος είναι η λιβελούλη τζιαι οι βοσσιοί πουδεν ηξέρουν τον Oestrus Ovis για να του δώκουν όνομαν ενομίζαν ότι εν η λιβελούλη που πιτά των κουέλλων τζιαι των αίγιων. Αλλά μάλλον εν λάθος υπόθεση διότι από ότι λαλεί ο γάλλος οι χωρκανοί μου εξέραν πολλά καλά την βιολογίαν του λούρου διότι ο παππούς μου έτσι μου εξήγησεν τα κακά που κάμνει στες κουέλλες (κανονικά πιτά τους τα σκουλούτζια μες την μούττην).

Ο φκιολάρης εν το πιό όμορφον όνομαν εντόμου που άκουσα.

Μπανανιστανέ, εγώ θα βάλω ηλιακήν πόμπαν. Έκοψα το της αρχιτεχτόνισσας ότι ρεύμαν δεν πρόκειται να πληρώσω για να κάμνει πίρρι-πίρρι. Έθελεν να μου βάλει μιαν πόμπαν τέρας (σαν την δικήν σου), η μιτσόττερη που ήβραμεν εν 60W συν 10 για το λέιζερ που σκοτώννει τα διάφορα. Τελικά με πληροφόρησην ποτζιεί ποδά, αν δεν βάλεις ψάρκα να σιέζουν μέσα δεν θέλει πολλήν φιλτράρισμαν. Εγώ έβαλα κατεβάτες τζιαι εγέμωσα τους τσιακκίλιν για να φιλτράρουν το νερόν τζιαι να το οξυγονόννουν τζιαι να γλυτώννω τζιαι το φίλτρα (άρα pressure drop τζιαι παραπάνω κατανάλωση), τζιαι τα λέιζερ, τζιαι να μειώσω επίσεις τζιαι την ροήν νερού στο ελάχιστον. Ενημερώθηκα επίσης τζιαι έβαλα μέσα φυτά που καθαρίζουν. Έσιει φυτά που τρών τα ζωικά απόβλητα τζιαι άλλα που τρών το άζωτον των φύλλων που ππέφτουν μέσα. Δεν ξέρω τι είδη έχει στην Κύπρο ή τί ήδη κάμνουν στον καύσοναν. Εγώ πάντως έριξα το από 70W στο μηδέν. Τώρα να δούμεν πως θα αντιδράσει. Έχει τζιαι ηλιακούς οξυγονωτές που φυσούν φουσκαλίδες αέρα μες το νερόν. (ο βιολογικός σταθμός μου έτσι δουλεύκει τζιαι χωνεύκει ότι του βάλουμεν μέσα - δακάτω άμα είσαι μακρυά που τον πολιτισμόν τζιαι δεν είσαι ενωμένος στα αποχετευτικά δεν επιτρέπονται οι βοθρόλακκοι τζιαι αναγκάζουν σε να έχεις βιολογικόν). Ψάξε το τζιαι σίουρα θα έβρεις πως να καθαρίζεις το νερόν σου σε ζεστόν κλίμα χωρίς να θέλει να φιλτράρεις τζιαι να πομπάρεις τόνους νερόν. Πολλές φορές οι σιγανές τεχνολογίες δουλεύκουν καλλύττερα. Εγώ αν άκουα τους πωλητές garden center τζιαι τους architectes paysagistes ήταν να έχω τζιαι γώ 100W πόμπαν τζιαι βάλε.

Πάντως ακόμα να την γοράσω. Εδώ είναι ψύχρα τζιαι δεν βρωμίζουν έτσι γλήορα τα νερά, ιδίως με έτσι ψυχρόν καλοτζιαίριν που μας έτυχεν φέτη. Σήμερα που έχει νήλλιον φκάλλει 20°C.

postbabylon είπε...

Pantws o tzioiris mou lalei. "oi, ton louron en tziai thoreis ton en mitsikouris tziai isia pou pita fefkei":-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Hippoboscidae

H hippboscidae pws sas fenetai??

To "vkiolaris" paei me to sxhman tis Liveloullis!

the Idiot Mouflon είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
the Idiot Mouflon είπε...

Ο Παπαγγέλου γράφει:

λούρος (ο): (λατ: ) λουρί, ζώνη, ζωνάρι (βλ. "λούρα") - μυία η εριοφάγος, εριοφάγος μύια, μύγα - "οίστρος" (από τσίμπημα μύγας) {βλ. "λούβας") -ραβδί ρίψης ελιών (βλ. "βάκλα)".

[και προσθέτει στα αγγλικά]

s.m. strip, belt, strap - melophagus ovinus, sheep-ked (attacking goats during their heat) - oestrus.

the Idiot Mouflon είπε...

Ο Γιαγκουλλής τίποτε.

Aceras Anthropophorum είπε...

Εκοίταξα τι εν μελοφάγος τζιαι βασικά εν έναν παράσιτον τύπου φτύρα. Μια μούγια που δεν πετά. Άρα δεν τερκάζει με το "επίτισεν του ο λούρος". Είμαι σίουρος 100% ότι ο λούρος πιτά μες τα ρουθούνια των κουέλλων τζιαι στα μμάθκια των αθρώπων τζιαι όχι πάνω στο μαλλίν της κουέλλας, άρα αυτόν που λαλεί ο Παπαγγέλου δεν τερκάζει. Τουλάχιστον με κοτσσινοχωρκάτικη διάλεκτο.

Μάλλον θα τα ενεκάτωσεν η πηγή του λόγω του ότι είναι τζιαι τα θκιυό παράσιτα των κουέλλων.

Πάντως τζιαι κατά τον Παπαγγέλου ο λούρος δεν είναι η λιβελούλα.

the Idiot Mouflon είπε...

Τζιαι εγώ τζείνο σκέφτουμε, ότι δηλαδή εν έκαμεν σωστή δουλειά ο συνεργάτης του για τα Αγγλικά.

Όμως, είναι πολλά χρήσιμη η προσπάθεια του για μετάφραση τζιαι οι όποιες αναφορές που κάμνει σε ξένες ρίζες των λέξεων... και για αυτό τον προτιμώ.

Εμένα πάντως κάτι μου λαλούν τζιαι το 'αεροπλανούδι" τζιαι το "ελικοπτερούδιν"...

Προχτές είδα ένα ολοπράσινο πράμα που έμοιαζε μεταξύ ακρίδας τζιαι γρύλου... αλλά δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς ήταν.

Τζιαι μετά εσκέφτηκα: φαίν για τους κοράζινους που επολλύναν στη Λευκωσία (και κανένας δεν μου εξηγά γιατί).

the Idiot Mouflon είπε...

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B1

Aceras Anthropophorum είπε...

Oi korάζινοι εν το ποιό έξυπνον τζιαι συμπαθές πουλλιν που υπάρχει. Εδιάψευσεν μάλιστα την θεωρίαν του Εγκελς για την εργασίαν. Μπορει να κατασκευάσει εργαλεία για να ανοίξει μιαν πόρτα να πάρει έναν άλλον υλικόν που θα κατασκευάσει έναν άλλον εργαλείον που θα του επιτρέψει να φτοιάξει έναν κατσούνιν για να τραβήσει έναν άλλον υλικον που βρίσκεται έξω που το κλουβιν μέσα στο οποίον το εβάλαν για να μπορέσει να "ψαρέψει" μιαν τροφήν που το βάθος ενός ποτηρκού μέσα ατο οποίον του την εκαταχωνιάσαν. Επολλύναν διότι εν πολλά ευπροσάρμοστα άτομα τζιαι επροσαρμοστήκαν στο δομημένον περιβάλλον. Ξέρουν να σσίζουν σακκούλλες τζιαι να αξιοποιούν ποσκούπηα. Μα γιατί επολλύναν. Ο πλυθισμός τους θα εξαρτηθεί από το πίσον ξημαρισμένοι τζιαι πόσον φαί πετάσσουν οι αθρώποι.

Δακτυλογραφικάνλάθη λόγω σύνταξης ατο τηλεφωνούι

Anef_Oriwn είπε...

Τη λέξη «λιβελούλα» πρώτη φορά την ακούω. Αν μιλάμε για το συγκεκριμένο έντομο τζι’ εμείς εν «αρεπλανούιν» που την λαλούμεν(τε)…
Την έκφραση «επίτησεν ο λούρος της κουέλλας [που] σημαίνει ότι επίτησεν της τα αυκά της τούτη η παλιόμουγια…» [είπεν την ο Aceras], άκουα την που την μάνα μου τζιαι τον τζιύρη μου που ήταν βοshοί. Ελαλούσαν την άμα εθωρούσαν καμιάν κουέλα που ήταν γαρυλλωμένα τα μμάθκια της, ya που έτρεχε η μούττη της [γιατί ο λούρος εμπορούσεν να της πιτήσει τζιαι μέσ’ τα ρουθούνια… Κάποτε μάλιστα μπορούσες να έβρεις το συγκεκριμένο έντομο, που πιο πολύ έμοιαζε με μικρό στρογγυλό σκουλήκι, στα ρουθούνια του σφαμένου αρνιού ή της σφαμένης κουέλλας!

Aceras Anthropophorum είπε...

Άρα οι πληροφορίες για το τι εν ο λούρος συγλίνουν από δύο χωρκά διαψευδοντας τον Παπαγγέλου. Έχουμεν όμως τον φιρφιρήν και τον κυριάακον που λαλούσιν λούρον Και το αεροπλανούιν

Ανώνυμος είπε...

Τζαι μεις αεροπλανούθκια ή ελικοπτερούθκια τα λαλούμε. Πολλές φορές θωρώ τα έξω που την κουζίνα μας, να κάθουνται πάνω στα ττέλια που απλώθει τα ρούχα η μάνα μου.

Disciple είπε...

Εν τζιαι πρέπει, αλλά εγω ζηλεύκω. Ίντα ωραίο πράμα να έσιεις γην να δημιουργείς. Γέριμα να μείνουν τζιαι σκοτεινά τα διαμερίσματα77

Bananistanos είπε...

Εγώ το φκιολίν μου...

Οι ηλιακές πόμπες θα δουλεύκουν μόνο την μέρα. Για να δουλευκουν σωστά τα βιολογικά φίλτρα πρέπει να έχουν σταθερή ροή νερού αλιώς σαντανώνονται οι αποικίες των βακτηριδίων που διασπούν τα απόβλητα. Το lazer, εγώ ξέρω για λάμπα UV, χρειάζεται για να σκοτώνει το αιωρούμενο φυτοπλαγκτόν. Εμένα πριν να βάλω τη λάμπα το νέρον ήταν πράσινο τζε δεν εθωρες κάτω που 5 πόντους βάθος. Τωρά που έβαλα τη λάμπα (άλλα 8W με timer δουλεύκει 50% του 24ώρου) το νερόν εν καθαρόν τζε φαίνουνται τζε τα ψαρούθκια...γίνεται λίμνη χωρίς ψάρκα; Άσε που χωρίς ψάρκα θα γίνει εκκολαπτήριο κουνουπιών. Όσο για φυτά, εν μιτσία η πράματη μου τζε δεν σηκώνει, έβαλα μόνο 2 νούφαρα παραπάνω για να κάμνουν σκιά στα ψάρκα.

Οι κατεβάτες τι ένουν;

Ανώνυμος είπε...

Εν πολλά ωραίος ο υδροβιότοπος που έκαμες. Μπράβο. ΄Εχω τζιαι γιώ μιαν βούρναν πέτρενην μέσ΄το περβόλιν τζιαι που τον τζιαιρον που εξανάγραψες για υδροβιότοπον, άμαν ποτίζω γεμώννω την νερον να πίνουν τα πουλιά. Αη στα αστεία, μόλις εξεκίνησα να θκιαβάζω το κείμενο σου εσκέφτουμουν αν θα εβρωμούσεν το νερ΄ν τζιαι ηνταλοής ηταν να το αποφύγεις. Τούτα που κάμνεις εσύ εν δουλιές αδρωπινές. Θέλει σιέρκα τζιαι δύναμην, εκτός που την γνώσην.

ιων

Ανώνυμος είπε...

Η γιαγιά μου ελάλεν "επίτισεν του ο βλούρος" όταν κάποιου πρηζόταν το μάτι πάνω σ'άνεμον.

Aceras Anthropophorum είπε...

HeatJo κάπου κοντά θα έχει υδροβιότοπον που γεννούν τες λάρβες τους.

Δεσποσύνη μεν πολλολαλείς διότι άμαν σε τσιλλίσουν πουκάτω οι δουλειές του κήπου τζιαι γεριμιάζει ο τόπος νοσταλγείς το διαμέρισμα.

Μανανιστανέ άμα έχεις ψάρκα χέζουν, άρα θέλεις βιολογικό καθάρισμα τζιαι δεν έχεις πολλές εναλλακτικές λύσεις. Εγώ εν βιότοπο που έκαμα τζιαι καρτερώ να έρτουν μέσα λάρβες της λιβελούλας, τρίτωνες, βάτραχοι, σαλαμάντρες τζιαι αράχνες του νερού για να τρών τες σκνίπες. Εν όλα μια ιστορία, το φυτά τζιαι τί ζωικοί οργανισμοί θα έρτουν για να μεν γινεί κολύμπα νεκρού νερού που αρέσκει στα κουνούπια.

Κατεβάτης είναι μια τσιμεντένια ανοιχτή χολέτρα μήχους δύο μέτρων που εχρησημοποιούσαν οι παλιοί για να οδηγούν το νερόν να ποτήσουν (πριν να έχει σωλήνες). Ήβρα πεντέξι αγγονίν στην αυλήν που την παλιά ιδιοκτήτρια τζιαι ανακύκλωσα τους φυτεύκοντας μέσα στους μισούς μυριστικά ξηρά φυτά (δακάτω πρέπει να τα ξεχωρίζεις που το έδαφος που εν συνέχεια πολλά υγρόν) τζιαι τους άλλους μισούς εγέμωσα τους με τσιακκίλες από όπου περνά το νερόν της κολύμπας (ανακυκλώννεται με ηλιακήν τουρπίναν) για να φιλτράρεται τζιαι να οξυγονώννεται.

Ίων, πολλή γνώση εν πας το ίντερνετ σήμερα. Την δύναμην όμως δεν την ηβρίσκεις τζιειπάνω. Πκιορώννεις άμαν δεν την έχεις. Πολλά καλή ιδέα να γεμώννεις την βούρνα με νερόν για τα πουλιά ιδίως στην Κύπρον το καλοκαίριν.

Ο βλούρος εν λογική παραλλαγή του λούρου.

Ανώνυμος είπε...

" Αππηητούρκα του οχτρού". Οξά τζείνα εν κόκκινα;;;;

Ανώνυμος είπε...

Βασικά εν τζείνα που έχουν κάτι πόθκια να κρέμμουνται τζιαι πετούν σαν τα ζαλισμένα. Νομίζω είδα τζιαι κόκκινα. Αννεν αππηητούρκα, ελικοπτερούθκια, αλογούθκια, εννα σε γελάσω. Αθθυμούμαι το "οχτρού" σιγουράκι.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΠΑΡΟΙ Τ'ΟΧΤΡΟΥ!!!!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ!