Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Soupe aux orties

Μπορεί να αντιπαθάτε τες ξαννίττες. (αθθυμάστε; έμπα μολώχα, έφκα ξαννίττα...).

Μπορεί τζιαι να λανθάννεσται για δύο λόγους.

Αν σας αρέσκουν οι πεταλλούδες, οι ξαννίττες εν για πολλά είδη πεταλλούδων τζιείνον πον η συκαμιά για τον μεταξοσκώληκαν.  Το μόνον του φαΐν, η ζωή του, η επιβίωση του. Ξαννίττες γιοκ - πεταλλούδες γιοκ. (ξαννίττες, ή ξαννίθθες για τους Κοτσσινοχωρκάτες εν οι τσουκνίθθες για τους χωραΐτες).

Στο χωράφιν μου αφήννω τες να ευδοκιμήσουν τζιαι περνώ την χορτοκοπτικήν μετά τον Ιούλιον για να φτάσουν τα τελειωθούν οι χρυσαλίδες τζιαι να σπορκάσουν τα φυτά.. (στην Κύπρον οι ξαννίθθες εν παραπάνω χόρτον του σιειμώτα παρά της άννοιξης). Έχω λοιπόν σσιλιάδες πεταλλούδες τζιαι σιαίρουμαι τες το καλοτζιαίριν.

Μα δέτε κιλίκκιν!

 Ιδού η δράστης!




Εν το σκουλούτζιν μάλλον της vanessa atalanta . Μάλλον, διότι έσιει δεκάδες πεταλλούδες που τους αρέσκει η ξαννίττα τζιαι μπορεί ναν κανέναν που της ημιάζει. Αν κάμετε κλίκ στο vanessa atalanta εν να δείτε το όμορφον πλάσμαν που θρέφει η ξαννίττα τζιαι θα φανεί το καλοτζιαίριν.

Η ξαννίττα όμως μπορεί να θρέψει τζιαι άλλα όντα που τα σκουλούτζια των πεταλλούδων.  Εν ο δεύτερος λόγος για οτν οποίον δεν πρέπει να την μισάτε επειδή σας εκρούζαν που ήσαστιν μωρά.


Εμάζεψα λοιπόν μισόν κιλόν.



Επειδή όμως εν τζιαι τζιαιρός των ail des ours (σκορτούιν των αρκούδων) εμάζεψα τζιαι λλίον αρκουδόσκορτον τζιαι λλίες σκουρραθούες (ciboulette). Δεν εν απαραίτητον όμως, μπορείτε να βάλετε έναν κοννίν κανονικόν σκόρτον, ειδίως αν σας αρέσκει η μυρωθκιά του τζιαι δεν είσαστιν φρεσκοερωτευμένοι.




Ψήννετε σε λλίον λάδιν (αν δεν σας πειράζει η τηάνιση) έναν μεγάλον κρομμύδιν, θκυοτρία καρρόττα τζιαι θκυοτρείς πατάτες που θα καθαρίσετε τζιαι να κόψετε σε μικρά κομμάθκια. Βάλλετε ότι μπαχαρικόν σας αρέσκει μες τες χορτόσουπες (δάφνη, ρήγανη, λασμαρίν, ζιζίμπριν...)

Μετά βάλλετε τες ξαννίττες τζιαι τα αρκόσκορτα τζιαι αφήννετε να ψηχούν κανέναν δεκάλεπτον. Βάλλετε νερόν να καλύψει τα πάντα τζιαι αφήννετε να χογλάσει αλλό κανέναν τέταρτον. Αν δεν σας κάθεται η τηάνιση, βάρτε τα κομμάθκια ούλα έναν τζιαι χογλάστε να ψηθούν λλίον πριν να βάλετε τα χόρτα τζιαι ότι μπαχαρικόν σας αρέσκει.

Περνάτε τα ούλλα που το blender ώς που να  πιάει μιαν ωραίαν ηφήν.



Τούτοι δακάτω βάλλουν κρέμαν μέσα ή γάλαν. Ή ακόμα κρέμαν σόγιας ή κρέμαν κινόας. Εγώ έβαλα απλά πολλά καλον λάιν της ελιάς τζιαι όξινον. Εγίνην υπέροχη η γεύση. Τες σκουρραθθούες (τζιαι τζιείνες που το χωράφιν), έκαμα τες ροδελλούες τζιαι τες έβαλα πουπάνω τζιαι για ομορκιάν τζιαι για γεύσην.

Τρώεις την ξαννιθθόσουππαν τζιαι γλύφεις τζια τα δαχτύλια σου.


* αυτή η ανάρτηση θα έχει πολλά ορθογραφικά λάθη αλλά νυστάζω τόοσον πολλά που δεν έχω το κουράγιον να κάτσω να το σκαλίζω να τα έβρω. Σσυχχωρέστε με, έτσι τζιαι αλλιώς δεν θα είναι τα τελαυτάια λάθη που θα δείτε στα γραψίμια μου.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τσικνίθθα;

Aceras Anthropophorum είπε...

ακριβώς

Grouta είπε...

Ασκνίθθα (Παφος)...
Φαινουνται καματερες - ποτζεινες που γινουνται 1,5 μετρο.
Ινταλως τες εσυναξες... με στολη δυτη?

postbabylon είπε...

inta wraia, fkainneis tis portas tziai vriskeis fain!
to arkoudoskorton vlasta tziai damesa, etsi epoxin an paeis sto dasos mouskomirizei skortous.

en to eksera oti tzeina laloun tas skourathes!
emeis skourathes laloumen ta prasa...

astronaftis είπε...

οι σκουράθθες γίνουνται μέλιν τηανητές με τα αφκά. μυρίζουν καλύττερα τζαι που σκόρτον τζαι που κρομμύν.

αν βάλεις τις τσουκνίθθες λλίες μέρες σε μια σίκλα νερό, μετά αραιώσεις το διάλυμμα τζαι ψεκάσεις τα λαχανικά σου έχεις έναν βιολογικό όπλο ενάντια στα έντομα τζαι κυρίως τις αφίδες.

καλήν όρεξην ασέρα.

postbabylon είπε...

yparxei episis tziai i leksi "mousoulles" gia to prasinon tou krommithkiou.

asxeto:-D

stalamatia είπε...

Eμεις στο χωρκό μου ελαλούσαμεν τες τσουκνίττες τζιαι εκάμνα μεν το τζιήνο με τη μολόχα εμπα μολόχα εφκα τσουκνίττα.Και πράγματι είχαμε πεταλούδες πολλές .Στην Ελλάδα βάζουν και στη πίττα τσουκνίττες

Aceras Anthropophorum είπε...

Τσουκνίττες εν το έξερα. Στην Πιτσιλιάν είνταλόεις τες λαλείτε κόρη Ποστμπάμπυλον;

Για πίτταν έκαμα τες τζιαι γώ. Αντίς για αρκολάχανα βάλλεις ξαννίθθες, λλίον πουρκούριν, τηάνισην κρομμύδιν με ελαιόλαδον, σταφύθκια τζιαι κάμνεις τα γέμισην πίττας τυλιχτής.

Μούσουλλους λαλούμεν το καβλίν του σκόρτου ή του κρομμυθκιού εμείς με τα φκιόρα πάνω.

Τα αρκουδόσκορδα που βλαστούν μες τα δάση της κεντρικής Ευρώπης τζιαι ομπρός που την πόρταν μου αυτοφυή βάλλεις τα παντού. Στες σούπες, στα φαγιά, στες σαλάτες... Το πιο ωραίον όμως είναι το μουσουλλούιν τους πριν να αννοίξει ξυδάτον. Αν βάλεις τζιαι λλιον κόλιαντρον μες το ξύδιν είναι όνειρον. Χρησημοποιείς τα πας το ψουμίν για σκορδομαρμελλάδαν. Η μυρωθκιά του σκόρδου είναι πολλά ελαβρυά τζιαι δεν κάφκει. Αρέσκει τζιαι στα μωρά επειδή δεν καύκει.

Το ζουμίν της ξαννίθθας για την ψόραν κάμνει. Εδοκίμασεν το ο συναίτερος μου τζιαι είπεν μου ότι ήταν πολλά αποτελεσματικόν. Μόνον που είναι χτιτζιόν λέσσιν.


Ασκνίθθα εν το ξανάκουσα. Αρέσκει μου όμως. Πως τες έκοψα; Έν είδες που έβαλα το ψαλλίδιν δίπλα που την βουάραν. Έκοψα τες μούττες χωρίς να αντζίσω σε καμιάν. Τσιμπούν ακόμα τζιαι που τα γάντια οι εβλοημένες. Τόσον εν ττορφαντές. Όντος γίνουνται ανάμισι μέτρον.

Λαλούν ότι εν πολλά υγειηνόν φαίν πάντως.

Aceras Anthropophorum είπε...

Ά. Τζιαι οι σκουρράθθες εν τα αρκόπρασα τζιαι όι τα σκορτάλλια. Είπα τες σκουρραθθούες αλλά η πιο ακριβή λέξη εν σκορταλλούθκια ή σκορτάλλια.