Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Αντρέπουμαι τζιαι αποσύρω



Έγραψα σε προηγούμενην ανάρτησην για το λόγκο της Κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ. Είχα θκιαβάσει τες παρλαπίπες περί χρωμάτων του χαλκού, τζιαι της ελιας τζιαι του ουρανού της πατρίδας μας τζιαι σαν το σιελιόνιν εσυγκινήθηκα τόσον (ξενητεμένος τζιαι σε χώραν που δεν έσιει ήλιον είνταν που καρτεράς...) που έκατσα τζιαι έγραψα καμπόσα κομπλιμέττα. Δεν είδα καν τα χρώματα καλά, είδα τα δηλαδή, αλλά ενόμισα ότι αλλάσσει τα η οθόνη μου τζιαι φκαίννουν έτσι αηδία, τζιαι επροσπέρασα το τζιαι εχαριεντήστηκα που τους συμβολισμούς του μπλα μπλά. 

Έγραφα: "Έσιει χρόνια να δώ λογότυπον ιδρύματος ή οργάνωσης που να με εμπνέει. Η καλή μέρα φαίνεται που το πρωϊν. Καλήν επιτυχίαν στους συμπατριώτες μου που οργανώννουν την Κυπριακήν προεδρίαν. "

Όταν είδα την αποκάλυψην που έκαμεν ο Αντίχριστος, έπιασεν με μια αντροπή τζιαι μια κατάθλιψη που έθελα να με καταπιεί η γη. Έτσι είμαστιν εμείς οι Κυπραίοι. Εκτός που Ευρωπαίοι, εκτός που λεβέντες τζιαι δουλευταράδες, είμαστιν τζιαι αμόρφωτοι, τζιαι εξυπνόκωλοι, τζιαι ψεύτες τζιαι κλέφτες τζιαι λωποδύτες. Μετά τον Τσουρούλλην έτους τζιαι τους γκράντε σχεδιαστές μας.

Μισοδότζιν κράτος, μισοδότζιν δημιουργοί, μισοδότζιν επαγγελματίες. Έχουν τζιαι το θράσος να βάλουν τζιαι κκόπιράιντ πας το λογότυπον που αντιγράψασιν.

Αφούς εσείς δεν αντρέπεσται, αντρέπουμαι εγώ στην θέση σας.

Τζιαι αποσύρω τζιείνον που είπα με μεγάλην αφέλιαν. Με Κυπραίος είμαι, με Ευρωπαίος. 

12 σχόλια:

milaz είπε...

Γειά σου Ασερα, μεν συγχίζεσαι. Εν stock photo, αναλόγως με το licence που έχει οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιεί είτε αγοράζοντας δικαιώματα, είτε ο δημιουργός δίνει το έτσι... Μάλιστα το site έχει terms of service που καλύπτουν παρα πολλές περιπτώσεις χρήσεις. Δεν ξέρω αν εν ουλλες... Το κακό μας στην Κύπρο δεν εν τούτο, το κακό εν ότι κρίνουμε χωρίς να ξέρουμε... Μπορεί και να παραβιάζει όρους το λογότυπο αλλά μεν τα κρουσουμε ουλλα στην πυρα...

the Idiot Mouflon είπε...

Ε, να προτείνω εγώ άλλον καλό...

Sike είπε...

like @ milaz

Grouta είπε...

Το θεμαν ειναι... ειτε το αντιγραψαν, ειτε οϊ, οτι δεν εν ωραιο... εν πολλα εκ του προχειρου... (δικη μου αποψη).

Aceras Anthropophorum είπε...

Για να πώ την αλήθκειαν ενόμιζα ότι γραφίστας σημαίνει δημιουργός. Ήμουν δηλαδή με την εντύπωσην ότι άμαν κάμνει κάποιος έναν λόγκο εν δική του έμπνευση. Μετά που συζήτησην που είχα με πλάσμαν που εν μες σε τούτα τα πράματα, έμαθα ότι ο τρόπος που δουλεύκουν εν ακριβώς όπως εκάμαν τούτοι. Πιάννεις κάτι που βρίσκεις ποτζιεί ποδά τζιαι μπαλλώννεις πάνω του. Ότι έτσι τους μαθαίνουν τζιαι στες σχολές τζιαι δεν υπάρχει κανέναν ταμπού στο να πάεις σε μιαν βάσην δεδομένων, να πιάσεις μιαν βάσην τζιαι να το σουλουππώσεις όπως σε βολεύκει. Ότι οι παραπάνω έτσι δουλεύκουν.

Bof. Αν εν έτσι ...

milaz είπε...

Ta stock photos που ελεάμε πιο πάνω.. :-)

Ανώνυμος είπε...

Actually, that's not what a logo is or what a logo should be. Manipulation of any imagery does not qualify it as design, even if it is within copyright laws. Design is a discipline, and the democratization of the tools does not a designer make, the same way that access to MS Word and an online dictionary doesn't make the average Joe into a writer. Should we be ashamed or not is a different question that I would not address, but as a designer and educator I take offense at people diminishing a disciipline to photoshop/illustrator filters. Design without an authentic (if not original) idea is not design.

the Idiot Mouflon είπε...

Μπορείς να πάρεις ένα (ψηφιακό) αντίτυπο έργου (π.χ. ζωγραφικού πίνακα) και να το μετατρέψεις σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι σαν να χρησιμοποιείς "ξανά" την μπογιά του... μόνο που στη θέση της είναι τα πίξελ (και η πλαστικότητα τους).

Θα φέρει δε -εκτός αν προνοήσεις -τις ίδιες ψηφιακές "υπογραφές" του πρωτότυπου.

Who cares...

milaz είπε...

Agreed, however is the use of stock photos infringement of copyrights? It might be based on another design and not be 100% original but there appears to be no legal issue. Also stock photos are not a tool but a public domain imagery, correct?

the Idiot Mouflon είπε...

Βρε Μιχαλιό.... εν του ανώνυμου πουπανωθκιόν που μιλάς, έννεν;

Aceras Anthropophorum είπε...

Το πρόβλημαν μου εμέναν το χοντρόν εν είναι το κκόπιράιτ. Το πρόβλημαν μου είναι που ελείψαν οι εικόνες που τον τόπον τζιαι πρέπει να καταφύγουν οι γραφίστες μας στο shutterstock να γράψουν boat, poultry, symbol, για να έβρουν βάσην να δουλέψουν πάνω για να φκάλουν σύμβολα για το πιο σημαντικόν ίσως γενονός που έγινεν που την ημέραν που εγίνην η Κύπρος μέλος της ΕΕ.

Τζιαι η αντροπή είναι που εγώ σαν poultry έππεσα στην παγίδαν (από έλλειψην εικαστικής παιδείας) τζιαι το εθαύμασα σαν να ήταν κάτι το πρωτότυπον. Ο θυμός είναι που ένοιωσα ότι κάποιος μου εγέλασεν.

Αν ο τύπος ή η τύπισσα επλήρωσεν τζιαι το κκόπιράιτ εν ακόμα σιειροττερα για μέναν. Διότι υποδυκνύει ότι το κράτος αντίς να πληρώσει έναν δημιουργόν επλήρωσεν έναν επιχειρηματίαν που θέλει να φκάλει γλήορα απόδοσην.

Βοφ ακόμα μιαν φορά...

Η εναλλαχτική πρόταση του Αγρινού με τον Patron Saint άρεσεν μου πολλά :))

the Idiot Mouflon είπε...

Όσιος Πανηγύριος, μεγάλη η χάρη του...

Η βάση του εν εικόνα του αγίου που το διαδίκτυο... αλλά εγώ 'εν τζιαι επήρα το σε διαγωνισμό...

Ένιγουεη, ένα είναι το "design" που εκφράζει την κατάσταση, το "πουλλίν πετούμενο"¨του ΝοΑ... τζιαι ας βασίζεται πάνω σε υλικό με κόπυραϊτ..