Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Πως να θκιαβάζετε ebooks τζιαι σε τι φόρμα


Εντάξει, ebooks στα Ελληνικά δεν θα έβρεις τζιαι γιγα-ψηφιολέξεις (GB), αλλά αρκέψαν τζιαι κυκλοφορούν τζιαι πέραν που τα κλασσικά των Ελλήνων φιλοσόφων που εσκανάραν οι μεγάλες βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Αν ηψάξετε πας το ίντερνετ θα έβρετε διάφορα.
Το ερώτημαν όμως είναι πως να τα θκιαβάσεις; Πας την οθόνην του κκομπιούτερ, άμαν αντέχεις άτε-άτε, να κάτσεις να θκιαβάσεις κανέναν σεντόνιν πας τα μπλογκς. Για να θκιαβάζεις βιβλίον όμως, πρέπει να είσαι μαζόχας να το πάρεις μέχρι το τέλος. Είναι όμως δυνατόν για τζιείνον που αντέχει. Για τούτην την δουλειάν, υπάρχουν διάφορα λογισμικά που λειτουργούν σαν ψηφιακοί θκιαβαστήρες. Το πιο κοινόν είναι το calibre. Αν έχετε τζιαι firefox έσιει έναν plug-in που σου επιτρέπει να θκιαβάσεις έναν ψηφιακόν βιβλίον πάνω στον περιηγητήν του ιστού. Αν βάλεις Calibre ή ebook firefox πας τον γκούγκολαν θα έβρεις που πόθθεν τα καταβάζεις.
Θα μου πείτε, «μα την στιγμήν που μπόρω να θκιαβάσω pdf με έναν διπλοτσίλ, γιατί να λαόννουμαι με άλλους ψηφιακούς θκιαβαστήρες»; Ε, αν δεν είχεν λόγον δεν θα εκάθουνταν να φκάλουν άλλες φόρμες ψηφιακών σελίδων.
Ούλλα ήρταν με τα kindle τζιαι τα ipad που εν υποκατάστατα υποτίθεται του χαρκιού. Εγινήκαν με την ιδέαν να μπορείς να κατεβάζεις βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες που το ίντερνε τζιαι να μεν θέλεις να τα τυπώννεις. Το πρόβλημαν όμως είναι ότι η οθονούα εν μιτσιά τζιαι για να θκιαβάσεις μιαν πλαθκιάν σελίδαν, θέλει να την πέρνεις τζιαι να την φέρνεις, πράμαν που είναι σπαστικόν. Είναι για αυτόν που ήρτεν το epub. 
Το epub είναι βασικά έναν κείμενον με δίχα σελίδωσην. Ο ψηφιακός θκιαβαστήρας σελιδοποιεί το ανάλογα με το πλάτος της οθόνης τζιαι το μέγεθος των γραμμάτων που θα επιλέξει ο αναγνώστης για να μπορεί να τα θκιαβάσει πιο άνετα. Δεν είναι λλίη άνεση να έχεις έναν βιβλίον που να έχει πάντα το ίδιον μέγεθος τζιαι να αλλάσσεις τα γράμματα τζιαι να ξανασελιδοποιείται ανάλογα. Τζιαι άμαν έχεις θκιαβαστήραν, δεν είναι λλίη η ευκολία να έχεις την μεγαλλύττερην βιβλιοθήκην του κόσμου μες την πούγκαν σου τζιαι να τραβάς το βιβλίον που σου γουστάρει τζιαι να ξεκινάς το θκιάβασμαν που το σημείον που έμεινες. Τα δε βιβλία κουστίζουν πολλά λλιόττερον (3 με 10€) διότι ούλλα τα κόστη εκτύπωσης δεν τα έχει ο εκδότης.
Άμαν δεν έχεις 200 με 800€ για να δώσεις για κανονικόν θκιαβαστήραν τζιαι έχεις smart phone με μεγάλην οθονούαν (iPhone, Nokia N7,8,9, Samsung κλπ), κατεβάζεις έναν δωρεάν προγραμματούιν που κάμνει τον ψηφιακόν θκιαβαστήραν (book reader) τζιαι θα εκπλαγείς για την άνεσην που έχεις να θκιαβάσεις έναν ψ-βιβλίον σε φόρμαν epub. Τα γράμματα κανονίζεις τα ανάλογα με την οθόνην σου τζιαι το πλάτος του κειμένου πιάννει περίπου το πλάτος κολόνας της εφημερίδας. Όπως φτάνει να γλυάσεις το δαχτύλιν σου πας την οθόνην για να γυρίσει η σελίδα, δεν πειράζει που έναν βιβλίον πιάννει 600 ή 900 μικρο-σελιδούες.
Εγώ ακόμα να γοράσω ψηφιακόν θκιαβαστήραν, καρτερώ τους να φτηνύσουν τζιαι να γινούν καλλύττεροι. Είδα ότι εφκάλαν τωρά κάτι νέα μοτέλλα που μπόρεις να θκιαβάσεις ακόμα τζιαι στον νήλλιον.
Η ύπαρξη του ebook κάμνει δυνατήν τζιαι την αυτοέκδοσην χωρίς κόστος για νέους συγραφείς. Εμέναν θα μου στοίχιζεν πάνω που 1500€ να εκδώσω 100 σελίδες βιβλίον, τζιαι αν δεν τα εκράτουν, θα έπρεπεν να θκιακονώ που τον κάθε εκδότην ή που τον κάθε εθνοκάφρον φωστήραν του υπουργείου παιδείας επιχορήγησην. Έκαμα τα μόνος μου χωρίς οικονομικόν κόστος.
Θα μπορούσα να εκδώσω δωρεάν στο lulu.com ή να βάλω τα κείμενα στο scribd.com, αλλά δεν μου αρέσκουν τούτα ούλλα τα δωρεάν μή δωρεάν των αμερικάνων, που έρκουνται να σε βάλουν να περάσεις στο ταμείον μόλις σε κάμουν εξαρτημένον. Άσε δε που για μιάν υπηρεσίαν δωρεάν φορτώννουν σε με έναν κάρον διαφημήσεις.
Έκαμα λοιπόν αυτοέκδοσην τζιαι ανάρτησα το στο intenet archieve που είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός (τζιαι ας είναι αμερικάνικος) τζιαι στην open library που μπόρεις να βάλεις ότι θέλεις όπως στο wikipedia. Αν ηψάξετε πας την open library θα έβρετε τζιαι άλλα ελληνικά, τζιαι ελεύθερα, τζιαι γοραστικά. 
Για να μεν νεκατώνουνται τα ψ-βιβλία που γράφω με τες άλλες αναρτήσεις, έκαμα έναν άλλον μπλόγκ την ψ-σουβάντζαν (ψούσουβάντζα θκιαβάζεται, όπως ψουβιβλίον αλλά επειδή ακόμα οι διαδικτυακές διευθύνσεις δεν μπορούν να γραφτούν παρά μόνον με λατινικούς χαραχτήρες, αναγκάστηκα να την ηγράψω e-souvantza).
Από την σουβάντζαν μου μπορείτε θκιαβάζετε επί τόπου τα βιβλία πάνω σε έναν ενσωματωμένον θκιαβαστήραν, αλλά μπορείτε να πάτε στην open library τζιαι να κατεβάσετε σε όποιον φόρματ θκιαβάζει ο θκιαβαστήρας που υιοθετήσατε.
Καλά θκιαβάσματα είπαμεν.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

eshei polla e-readers pou en kato pou 50 dollaria tzai kamnoun para polla kala ti douleia tous, kallitera borw na pw pou to ipad pou i othoni tou en xalia. egw tha emena makria apo ipad (den a3izei), kindle (boreis na thkiavazeis mono kindle books pou to amazon, oulla ta alla en doulefkoun).

Greekstories είπε...

Εβοηθησες με πολλα με τις πληροφοριες γιατι εγλιτωσωες μου χρονον ερευνας. Νασαι καλα ρε Ασερα. Εισαι καλα;

Παναγιώτης είπε...

Ήμουν πολύ τακτικός χρήστης του library.nu. Άπειροι ελληνικοί τίτλοι, βιβλία ιστορίας, λογοτεχνίας, κυπριακού, σύγχρονα και κλασικά. Όλα δωρεάν και "παράνομα". Βέβαια, ως φοιτητής, δε θα μπορούσα να διαβάσω τόσα πολλά βιβλία αγοράζοντας τα!
Δυστυχώς πρέπει κάτι να έπαιξε με τους διαχειριστές (ρουφιανιά ή κάτι άλλο) και έκλεισε. Περιμένω το νέο library.nu με ανυπομονησία (αν βγει, τότε ναι, θα πάρω και γω κάτι σε e-reader, δε μπορώ με το laptop πάνω στο κρεβάτι).

dm3k είπε...

ασέρα, εγιωνι έχω έναν ηλεχτροβιβλίον της bebook, έπια το εκατόν ευρώ. Δκιαβάζω πάνω τζιαι πουντουφφου, τζιαι ίππαπ.
το άιππατ εν κάμνει για θκιαβασμαν. η οθόνη του έσιει φωτισμόν backlight οπόταν στην πολλύν ώραν κουράζει.
το κκιντολ πάλε εν πολλά καλόν στο χαρτγουεαρ του, αλλά το σόφτουεαρ του κρατά σε όμηρον στο Άμαζον. με πολλές πατέντες αννοίει ιππαπ τζιαι ππιιντιεφφ.

σιέρουμαι που έδωκες σημμασίαν στην διαλειτουργικότηταν τζιαι την προσβασημότηταν τζιαι εν απροτίμησες τες εύκολες λύσεις.

Aceras Anthropophorum είπε...

Ναι συμφωνώ ότι η το κίντολ θκιαβάζει μόνον κίντολ τζιαι είσαι διμμένος με την αμαζον.

Για το άιππατ ακούεις τα ούλλα. Εγώ που είμαι διμμένος πας την μάκιντος μάλλον εν τούτον που μου κάμνει τζιαι θα το πληρώσω ακριβά όπως επλήρωσα ακριβά όλα όσα εγόρασα που τούτους. Έτσι τζιαι αλλιώς το στύλ πληρώνεις το ότι τζιαι να γοράσεις. Έν μπορώ όμως να πώ πως έχω ουσιαστικόν παράπονον που ότι μάκ αγόρασα τζιαι μπορώ να πώ ότι η ποιότητα που γοράζεις αξίζει την τιμήν. Σχετικά με τα άλλα δηλαδή.

Το άιππατ εν κάτι παραπάνω που θκαβαστήρας

Aceras Anthropophorum είπε...

"Βέβαια, ως φοιτητής, δε θα μπορούσα να διαβάσω τόσα πολλά βιβλία αγοράζοντας τα!"

Τούτον θεωρώ το αρκετόν λόγον να μεν θερωρείται παράνομον έναν κατάβασμαν χωρίς να το πληρώσεις. Είναι απαράδεχτον να πρέπει να πληρώνει ο φοιτητής για να έχει πρόσβασην στην ανθρώπινην δημιουργίαν για σκοπούς μάθησης. Κανονικά θα έπρεπεν να έχει ο κάθε φοιτητής έναν γενικόν πασσγουροντ που να έχει πρόσβασην παντού δωρεάν πάνω στο ίντερνετ.

Για τους άλλους θεωρώ το να μην πληρώνει κάποιος δικαιολογημένον αν ο μισθός του εν κάτω που 1000€. Δικαιολογημένον διότι για να κερδίζει λλιόττερα κάποιος του κλέφτει τον κόπον του ή την δυνατότηταν του να δουλέψει.

Για τους υπόλοιπους θεωρώ κλεψιάν το να κατεβάσεις κάτι που ο δημιουργός το έβαλεν επι πληρωμής. Αν δεν θέλεις να το γοράσεις να μην το καταβάσεις. Εγώ προσωπικά δεν κατεβάζω παράνονα τζιαι γοράζω τζιαι τα φίλμς τζιαι τα βιβλία. Θα εγόρασα εκατοντάδες φίλμς τζιαι τωρά με τα HD en 40 φράγκα το έναν.

Τα δικάμου τα βάλλω δωρεάν για να μην αναγκάζω τον άλλον να θέλει να τα κλέψει. Όσον δεν μου στοιχίζει να τα εκδόσω θα εν ελεύθερα. Δεν θεωρώ μέτρον αξίας το πόσα εκατάφερες να πουλήσεις ή πόσα εκατάφερες να συνάξεις. Ούτε τζιαι προσδοκώ να φκάλω λεφτά που κάτι που γράφω, κάμνω το για το κέφι μου.

Που Τουρούλληες δεν κινδυνεύω να μου τα κλέψουν τζιαι να τα δημοσιεύσουν για δικά τους διότι με το πον να θκιαβάσουν αυτά που γράφω έτσι αθρώποι θα φκάλουν σσίφφυλην τζιαι θα παν να χαθούν :))

Aceras Anthropophorum είπε...

Γρήκστόριε πάω πολλά καλά αυτόν τον τζιαιρόν, πολλήν συττίναν η δουλειά τζιαι έχω τζιαι 300 γραφτά να τελειώσω. Είδα ότι έβαλες τρίτον μέρος στην ιστορίαν σου τζιαι θα έρτω να θκιαβάσω την συνέχειαν.

LoveIslandKafka είπε...

Φίλοι εγώ κρατώ ένα sony PRS505έσιει κάτι χρόνια, θκιεβάζει τα ούλα, pdf, word doc, html κάποτε, τσαι φυσικά Epub κλπ. αργόν μεν, εν κάμνει για reference books αλλά για μυθιστορήματα ποίηση κοκ εν παιζεται. Ελληνικούς χαρακτήρες δυστυχώς γιοκ - αλλά δια της μεθόδου του copy-paste θκιεβάζω οποιοδήποτε άρθρο πάνω που 2-3000 λέξεις. Επίσης οι εικόνες, άνκαι όϊ αδύνατον εν τούτοις χάλια.

Στο www.gutenberg.com έσιει ότιδήποτε είναι copyright free που τον Πλάτωνα ώς τον Κάφκα ας πούμεν συν- τωρά τελευταία- τσαι audio books. Δακτυλογραγούν τα τσαι θκιεβάζουν τα εθελοντές παρεπιπτόντως.

dokisisofi είπε...

Βασίλισσα της σκόνης, καλεί Ακέρας, όβερ :)))Ενδιαφέρον ο "εκσυγχρονισμός" της ανάγνωσης. Ωστόσο,λαλούμε, λαλούμε, αλλά στο τέλος παίρνουν φωθκιά τα πρίντερ..Γράφουμε με ευκολία πλέον με το πληκτρολόγιο, δημιουργούμε, αλλά όταν είναι για να διαβάσουμε κείμενα άλλων, τα εκτυπώνουμε, τα δένουμε, τα μετροφυλλούμε. Μιλώ για μένα τουλάχιστον και άλλους 2-3 που ξέρω, της παλιάς σχολής.
Δεν ξέρω τώρα της νέα γενιά που αποστρέφεται καθε τί τυπωμένο,ποιες θα είναι οι προτιμήσεις της. Είμαι (απ)αισιόδοξη όμως.
Κι αφού ο λόγος περί ανάγνωσης, να σου πω ότι για να διαβάσω κάτι από το διαδίκτυο κάπως μεγάλο, αντιγράφω το στη word, μεγαλώνω τα γράμματα, υπογραμμίζω, βάζω πλαίσια κτλ. Πολλές φορές εκτυπώνω τα μάλιστα. Τούτο συμβαίνει κατα βάση στα άρθρα.
Λογοτεχνία δεν διαβάζω συχνά από οθόνες.Χαλά με. Μπροστά στην οθόνη είμαστε σαν καταναλωτές καταναλούμενοι. Σαν το ζάπιγκ η μετάβαση που τη μια πληροφορία στην άλλη. Και η λογοτεχνία δεν ξέρω, πρέπει να εν ξεκομμένη που το αυτοματικό, το σύνηθες... Πρέπει;; ερωτηματικό.. Εννα μου πεις, σιγά ένα βιβλίο εννεν προϊόν με μια έννοια καθαρά υλική;; ( εκδοση, κτλ);
Όσο εξοικειωμένοι κι αν θέλουμε να είμαστε με την τεχνολογία, κάποια πράματα θέλουν απομόνωση, όχι μόνο από το περιβάλλον, αλλά και απο τα πλαίσια...Ότιδήποτε μας επιβάλλεται και μας κατακλύζει εν καταπιεστικό. Και η τέχνη ελευθερώνει. Μπορεί να το κάνει , με τα ίδια μέσα,εκ των έσω;;; δεν ξέρω...

Ηλιάνα είπε...

Εγώ εκείνο που ξέρω είναι ότι το Kindle μου είναι το αγαπημένο μου gadget. Από τότε που το αγόρασα διαβάζω περισσότερο γιατί έχω τη δυνατότητα να το έχω πάντα μαζί μου. Ανακάλυψα επίσης ότι η μυρωδιά του χαρτιού δε μου είναι απαραίτητη για να απολαύσω ένα βιβλίο και ότι τελικά εκείνο που έχει σημασία είναι οι λέξεις. Και όσον αφορά αυτό που λέτε ότι με το Kindle μένεις δεμένος στην Amazon, δε θα συμφωνήσω. Με το Calibre (που βρίσκεις δωρεάν στο ίντερνετ) μπορείς να μετατρέψεις οτιδήποτε σε μορφή που να αναγνωρίζει το Kindle. Και σε τελική ανάλυση, η άποψη μου είναι ότι το Kindle έχει την καλύτερη ποιότητα οθόνης σε ηλεκτρονικό αναγνώστη και η Amazon από τα καλύτερα customer service.