Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Εφήμερα

Όπου πάμεν τζιαι χαρούμεν πκιάννουμεν αντικείμενα τζιαι κρατούμεν ενθύμια της χαράς. Τα φετινά μου ενθύμια έβαλα τα πας το παράθυρον δίπλα που το οποίον περνώ κάθε φοράν που θα μπω τζιαι θα φκώ που το σπίτιν, κάθε φοράν που θα μπώ τζιαι θα φκώ που την κάμαρην μου. Θκυό πέτρες που εξηχωρίσαν μέσα που εκατομύρια άλλες, έναν περιτύλιγμαν αγάπης, έναν μαρμαρον του πεζουλιού του παραθυρκού για φόντον. Τζιαι το φως που μπαίνει που τα δυτικά. Όποτε ρέξω μπροστά που το παράθυρον μου αλλάσσω την θέσην των τριών αντικειμένων τζιαι φκάλλει άλλον πράμαν. Είναι σαν εξτένσιον της χαράς που μου έδωκεν το καλοτζιαίριν μου. Ζιει τζιαι μεταμορφώνεται, αλλάσσει τζιαι παραλλάσσει.

Σήμερα η εφήμερη σύνθεση έφκαλεν ξόρκια.



αμμάτιν άσπρον τζιαι τραχύν
της μάνας το καμάριν
να φκεις από την εξοχήν
τζιαι το χλωρόν βλαστάριν

Άτε, τζιαι να πάει πάσα κακόν.

23 σχόλια:

EA είπε...

Πιστεύκεις στο αμμάτιν ?

Aceras Anthropophorum είπε...

στο αμμάτιν δεν πιστεύκω αλλά στο ξημμάθκιασμαν πιστεύκω

EA είπε...

Πως μπορείς να ξημμαθκιάσεις κάτι που έννε μμαθκιασμένο? Γιά γράψε!

Ανώνυμος είπε...

Θα έπρεπεν ήδη να το έχεις καταλάβει. Δεν ξέρω πως να το πω αλλιώς. Α.

Ανώνυμος είπε...

να το είχες καταλάβει (για να μεν μιλούμεν τζαι λάθος ελληνικά )

Disdaimona είπε...

"στο αμμάτιν δεν πιστεύκω αλλά στο ξημμάθκιασμαν πιστεύκω"

Ααα...δαμέ μιλούμε για ανώτερα μαθηματικά Ασέρα μου τζαι για το απαύγασμα 2.500 φιλοσοφικής απορίας!

Το νόημα τούτης της φράσης που είπες,εν το νόημα,που προσπαθεί σήμερα η αφρόκρεμα της διανόησης στη φιλοσοφία τζαι την πολιτική θεωρία να αποκωδηκοποιήσει!

Τούτο μόνο θα πω.

Aceras Anthropophorum είπε...

Κόρη μα ειρωνεύκεσαι με οξά μιλά πραγματικά σαν φιλοσόφισσα;

Disdaimona είπε...

Μιλώ σαν φιλοσόφισσα!

Πάνω στα μούτρα μου εγώ ασέρα δεν φτύνω για να σε ειρωνευτώ εσένα!

stalamatia είπε...

Ξεμάτιασμα για το μάτιασμα ξέρω.σσσσ
Ξεμάτιασμα με το πιρούνι ξέρω αλλά εν το έκαμα ποττέ.
Τα χεράκια μου για να βγάλω τα ματάκια μου μμμ μπορεί άθελα μου να το έκαμα.
Εντωμεταξύ η λεκτική επαλήθευση έφκαλε μου τούτη την λέξη Αγγλικά αλλά ένι ξέρω τι σημαίνει.

Ανώνυμος είπε...

Εθκιάβεννεν η σάρκα η σαρκού
η αναρκοδοντού, η σακκουλλοβυζού,
η κοφινοκολου ... *
καλόν είπεν, κακόν εγίνηκεν
Σαν τρέσιει ο ήλιος σαν τρέσιει το φεγγάριν, σαν τρέσιει το νερόν στον ποταμόν, έτσι να τρέξει το κακόν που τον δούλον του Θεού Ασέρα,
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, Αμήν.

Ατε εξιμμάθκιασά σε. Επήεν πάσα κακόν. - )))

* τζιαι άλλα που δεν τα θυμούμαι)

ιων είπε...

Ασέρα, ελάτρεψα την Ελβετίαν μιαν εβδομάδαν που ήμουν εκεί. Εξαναπήα πριν δύο χρόνια, μιαν ακρούδαν στο Λουγκάνο. Τωρά έζησα έξι μέρες στες ΄Αλπεις, τζια εταξίδεψα σε κάποιες πόλεις τζιαι χωρκούθκια γραφικά τζιαι ωραία. ΄Αραγε μπορούμεν τζιαι μείς να κάμουμεν την Κύπρον μας Ελβετίαν;

Ο ανώνυμος που σε ξιμμάθκιασεν εγώ είμαι. Ελπίζω να τα κατάφερα. -))

EA είπε...

Εν εκατάλαβα τίποτε...!
Εξαρτάται φαντάζομαι τι είναι το δικό σου definition του ξεμμαθκιάσματος.

Aceras Anthropophorum είπε...

ΕΑ αρώτα την Δισδαιμόνα που εκατάλαβεν. Η Σταλάμαθκιά επήεν να καταλάβει τζιαι εν εκατάλαβεν. Ούτε η Ίων εκατάλαβεν (παρόλον που εκτιμώ τους χρησμούς του χριστιανικού ξημμαθκιάσματος που μας επαράθεσεν διότι συνάω έτσι κουβέντες). Έχει πάντως μια ράσιοναλ απάντησην που θα σκοτώσει όμως όλην την μαγείαν τως μυστηριωδών φαινομένων που γίνουνται γυρόν που τούτην την υπόθεσην. Αμμάθκιασμαν πάντως σημαίνει ακριβώς αυτόν που λέει η λέξη τζιαι που γράφει τζιαι στο λεξικόν του Γιαγκουλλή (φθονώ, ματιάζω, βασκαίνω) τζιαι ξημμάθκιασμαν επίσεις το ίδιον. Δεν την εξηγά ο Γιαγκουλλής αλλά άμαν ηξέρεις τι σημαίνναι αμμαθκιάζω ξέρες τζιαι τι σημαίνει ξημμαθκιάζω. Δεν έχει κρυμένες σημασίες τζιαι παραβολές όπως έχει στους μη χριστιανικούς χρησμούς που έβαλα.

Εμέναν Ίων δεν με πιάννει το μμάτιν.

Τζιαι για την Κύπρον μεν έχεις έτσι φόον. Δεν θα γινεί Ελβετία. Για τον απλόν λόγον ότι οι Κυπραίοι δεν θα γινούν (μή κακόν τους) Ελβετοί. Να γινούν νάκκον ναι. Εν ναν καλλύττεροι Κυπραίοι. Να γινούν όμως Ελβετοί; για ποιόν λόγον; Φαίνεται δεν τους ηξέρεις.

Disdaimona είπε...

Άτε, αφού επίασαμεν την κουβέντα για την Ελβετία...εγώ ήρτα θκυό φορές στη χώρα σου ασερα,την δεύτερη,ήμουν κάτι σαν φιλοξενούμενη,οπότε είχα πιο εύκολα την ευκαιρία να συναναστραφώ με ντόπιους. Έχω μιαν απορία από τότε.Θυμούμαι ο κύριος που ξέραμε τελοσπάντων, ήταν κάτι σαν τον μουχτάριν του χωρκού του,τζαι εμείνησκε σε ένα υπεροχότατο σπίτι,το οποίο όπως μας είπε,δεν ήταν δικό του,γιατί στην Ελβετία δεν μπορείς να αγοράσεις ενα σπίτι αλλά μπορείς να κάνεις κάτι σαν ενοικιαγορά για 99 χρόνια τζαι παπαλλα. Εν αλήθκεια ή εν πελλάρες που μας είπε;

stalamatia είπε...

Στο μάτιασμα ένε πίστευκα τζιαι ελάλουν εν πελλάρες ,ιμήσιη μου αμμαθκιάσαμε!! Ώσπου έμαθα εντελώς τυχαία να ξαμμαθκιάζω.Αλλά εν πιστεύκω τζιήνους που λαλούν ούλλη την ώρα ότι εμμαθκιασμένοι.Μπορεί τζιαι ναν ούλλα στο μυαλό μας τζιαι να μην ισχύουν ούτε τα μμαθκιάσματα ούτε τα ξαμμαθκιάσματα.

Aceras Anthropophorum είπε...

Εν Αλήθκεια. Στην Ελβετία μόνον κάτι πελλοί παν τζιαι γοράζουν σπίτιν. 80% του λαού είναι ενοικιαστές. Ακόμα τζιαι η πρόεδρος τους νοικιάζει. Η φορολογική δομή εν τέθκοια που σε σπάζουν που τους φόρους άμα έχεις σπίτιν δικόν σου. Το να έχει σπίτι θεωρείται δακάτω μπουρζουάδικον βίτσιον όχι μόνον που την αριστεράν τζιαι το παρτί σοσιαλίστ αλλά ακόμα τζιαι που την δεξιάν. Σου φορολογούν να φανταστείς το ενοίκιον που δεν πληρώνεις για το σπίτιν που σου ανοίκει σαν εισόδημαν. Δεν έχει άλλην χώραν στον κόσμον όπου έναν μη έξοδον θεωρείται έσσωδον στην φορολογικήν σου δήλωσην. Τζιαι όλα αυτά γιατί;

Γιατί είναι μια καπιταλιστική χώρα όπου κυβερνούν οι τράπεζες τζιαι οι στρατιωτικοί. (έμμεσα οι στρατιωτικοί διότι αν δεν είσαι συνταγματάρχης τζιαι πάνω δεν πιάννεις δουλειάν ψηλόβαθμην στην τράπεζαν, ο στρατός εδώ είναι έναν κύκλωμαν κάπως όπως το κουμπαριλλίκκην που είναι η βάση του ρουσφεθκιού σε μας). Τι εκάμαν οι πολιτικοί (που είναι στρατιωτικοί με πολιτικά τζιαι διοικητικοί σύμβουλοι ή ανώτερα στελέχη τζιαι διευθυντές των τραπεζών); Βάλλουν σου που την μιαν φόρον σαν εισόδημαν ότι δεν πληρώνεις για ενοίκιον επιπλέον του φόρου ακίνητης περιουσίας. Αφαιρούν σου που την άλλην που τον υπολογισμόν της ακίνητης σου περιουσίαν ότι χρέη έχεις στην τράπεζαν τζιαι που τον υποτιθέμενον σου μισθόν ότι πληρώνεις στην τράπεζαν για τόκους. Για να αποκτήσεις σπίτιν πρέπει να είσαι βλάκας δηλαδή. Διότι έχεις σπίτιν τζιαι πληρώνεις ενοίκιον στο κράτος. Τζιαι επειδή οι τραπεζίτες πολιτικοί δεν θέλουν ο κόσμος να πληρώνει ενοίκιον στο κράτος αλλά τους οργανισμούς που υπηρετούν διπλά (τζιαι όντας τραπεζίτες τζιαι όντας πολιτικοί) εκανονίσαν τα να πληρώννεις στην τράπεζαν τα μισά που ότι θα επλήρωννες στο κράτος. Τζιαι όλα αυτά με τα χειροκροτήματα τζιαι των σοσιαλιστών τζιαι των κομμουνιστών που θεωρούν το να έχεις σπίτιν μπουρζιουαζιάν.

Αποτέλεσμαν: 80 % των ελβετών νοικάρηδες στους τραπεζίτες που κατέχουν τες οικοδομές τζιαι σαν εταιρίες, τζιαι σαν ιδιώτες. 20% οι υπόλοιποι ελβετοί νοικάρηδες στην τράπεζαν τους. Το ενοίκιον στην τράπεζαν έρκεται σου 40% πιό φτηνά, αλλά για να το έχεις τούτον ακινητοποίησες 30% της αξίας του σπιθκιού που είναι το μίνιμουμ που πρέπει να βάλεις που την πούγκαν. Το ενοίκιον του δικού σου του σπιθκού στην τράπεζαν έρκεται σου τελικά πιο ακριβόν παρά αν ήταν τέλλια δικόν της. Έιναι η αξία του δικαιώματος σου να καρφώννεις σπόντιλούθκια πας τους τοίχους σου να κρεμμάζεις τα κάδρα που σου αρέσκουν τζιαι να θκιαλέεις το χρώμαν της πογιάς των τοίχων σου.

Εγώ να φανταστείς έβαλα κάτω 15 χρόνια οικονομίες, τζιαι πληρώννω στην τράπεζαν 24% του μισθού μου σε τόκους τζιαι απόσβεσην. Η απόσβεση όμως είναι τόσον λλίη που εγώ θα είμαι ιδιοκτήτης του σπιθκού μου αν συνεχίσω έτσι σε 180 χρόνια. Αυτόν σημαίνει να είσαι bourgeois δακάτω τζιαι να σιαίρεσε το σπίτιν "σου"

Όλα αυτά έχουν κάποιαν δόσην κατικατούρας αλλά μόνον 10%. Το 90% είναι η στιγνή πραγματικότητα τζιαι για τους ιδιοκτήτες τζιαι για τους ενοικιαστές. Έκαμα το καρικατούραν για να έχει η εξωφρενική τραγωδία τζιαι λλίον χάζιν.

EA είπε...

Το λεξικό ξέρω τι λέει. Δεν ξέρω όμως ακόμα τι είναι η ΔΙΚΗ σου rational απάντηση...
Και ποιά είναι αυτά τα μυστηριώδη φαινόμενα?

Aceras Anthropophorum είπε...

ότι σιαίρεται τζιαι γιανίσει ο αμμαθκιασμένος.

ιων είπε...

Πριν φύγω για την Ελβετίαν αγόρασα ένα βιβλίο σχετικό με την χώρα. Ιστορία της χώρας, καντόνια, και γλωσσικές περιοχές, χάρτες, αξιοθέατα κλπ. Διαβάζω ότι:

1. Αν και η θρησκεία τους χωρίζει και έχουν πολύ διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές, οι Ελβετοί χαρακτηρίζονται από αξιοσημείωτο πνεύμα εθνικής ενότητας... κλπ

2. Μολονότι μόνο το 4% του πληθυσμού απασχολείται στη γεωργία, ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς προστασίας. Οι επιδοτήσεις που δίνονται είναι οι υψηλότερες σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν ωφελεί μόνο τους αγρότες, αλλά συμβάλλοντας στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, στηρίζει και τη σημαντικότατη τουριστική βιομηχανία της χώρας. κλπ,κλπ.

Εμείς στην Κύπρο δεν μπορούμε να βάλουμε μπροστά ότι μας ενώνει και να ζήσουμε σε τούτον τον όμορφο τόπο ειρηνικά τα λλία χρόνια που έχουμεν πάνω στη γην; Πρέπει για γενιές τζιαι γενιές να ανασκαλίζουμεν πληγές τζιαι να ζιούμεν σε ένα παρελθόν χωρίς ελπίδα στο μέλλον; Αυτό εννοούσα όταν είπα να γίνουμε Ελβετοί. Εκαταφέραν να αγαπήσουν τον τόπον τους τζιαι να το αποδείξουν. Φορεί τους ούλλους να ζήσουν, τζιαι γερμανόφωνους, τζιαι γαλλόφωνους, τζιαι Ιταλόφωνους, τζαι Προτεστάντες τζιαι Καθολικούς. Μόνον τους πελλούς εν φορούν οι τόποι. Εμείς οι Κυπραίοι πρέπει να είμαστεν πολλά πελλοί. (εκτός που τα άλλα καλά μας)

Για το δεύτερο που διάβασα και σας μετάφερα για την γεωργία τζιαι το φυσικό περιβάλλον, μου έκαμεν εντύπωσην που την ώραν που το εθκιάβαζα μέσα στο αεροπλάνον. Τζιαι είδα με τα μάθκια μου, τες καταπράσινες πλαγιές με τα σταφύλια, τες μηλιές τζιαι τες αχλαδιές, τα πράσινα λιβάδια τζαι τες κατσελλούες, δίπλα που τα σπίτια. Στην Κύπρο θα έλεγα ότι η γεωργία δεν έχει την αντιμετώπισην που θα έπρεπεν. Σφαιρικήν και όχι μόνον με την εννοιαν του κέρδους. Αν πουλιούνται λίγον ακριβά οι ντομάτες και μάλιστα σε εποχή που δεν είναι ο τζιαιρός τους, ούλλοι διαμαρτύρουνται. Ασε που ο γεωργός πιάννει ψίχουλλα τζιαι τα πολλά οι μεσάζοντες. Τζιαι φέρνουν ότι φανταστείς που ούλλα τα μέρη του κόσμου. Σταφύλιν που την Χιλήν, πατάτες που την Βουλγαρίαν, τζια μάλιστα μολυσμένες, λαχανικά τζια άλλα ζαρζαβατικά που την Τουρκίαν τζιαι τα κατεχόμενα γεμάτα απαγορευμένα φυτοφάρμακα. Να φέρουν οι εμπόροι να κερδίσουν παραπάνω, δεν αντιλέγω ο καθένας έχει δικαίωμαν να φάει ότι θέλει τζαι το εμπόριο εν ελεύθερον, αλλά να μεν πετάσουμεν τα μήλα της Κυπερούντας τζαι της Μαραθάσας τζιαι να γοράζουμεν τα Ιταλικά. Γιατί ο ρεσπέρης της Πιτσιλιάς κάμνει αγώναν ζωής να κρατήσει την υπαιθρον ζωντανήν.

Επολλολόησα, απολογούμαι Ασέρα, αλλά εσκέφτουμουν το τόσες μέρες, τζιαι ξέρω τι θα πει να δουλεύκεις την γην τζιαι να την ποτίζεις με το δρωμαν σου για να πιάεις δυο μπακκίρες. Τζιαι άμα η ύπαιθρος εγκαταλειφεί τζιαι ξεράνει, οι επιπτώσεις θα είναι πολλές τζιαι στο περιβάλλον τζιαι στην ποιότητα ζωής.

ιων είπε...

Τι σημαίνει ρατιοναλ;

EA είπε...

:) :) :)

Aceras Anthropophorum είπε...

ράσιοναλ έπρεπεν να γράψω. Η μάλλον δεν έπρεπεν να γράψω διότι έχει λέξην ελληνικήν. Ορθολογικός (rational). Δεν μου αρέσκει όμως η ελληνική λέξη ορθολογισμός διότι έσιει μέσα το μόριον ορθό- Διότι έχει rational προσεγγίσεις που είναι λάθος.

Aceras Anthropophorum είπε...

Σταλαμαθκιά πέ μας να δούμε πως ξάμμαθκιάζεις;