Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Απαιτώ απο τον επίτροπο περιβάλλοντος τζιαι που τους βουλευτές που εψήφισα

Πριν να σας πώ τι απαιτώ, πρώτα λλίγη ιστορία:

2002 το Prestige σπαζει στα δύο ενώ το ρημουκούν τζιαι σιονώννει 70 000 τόνους στην Γαλίσια (Ισπανία)


2001 Βραζιλία, η πιό μεγάλη πλέουσα πλατφόρμα βουλιάζει τζιαι φήννει να σιονοστεί 350 τόνους ντίζελ τζιαι πεζίνα

1999 το Έρικα σιονώννει 20 000 τόνους αργόν πετρέλαιον στο στα ανοιχτά του Permarch. Πρώτη φορά αναγνωρίζεται περιβαλλοντική επίπτωση.

1996, το Sea Empress επαναλαμβάνει την ιστορία σιονόννωντας 70 000 τόνους μπροστά που το λιμάνι του Milford Haven

1993, το Braer, έναν ακόμα λιβεριανόν πλοίο πιάννει πάτον τζιαι μαζίν του 85 000 τόνοι πετρόλαον που σιονώννονται στα νησιά Shetlands

1992, το ελληνικόν Aegian Sea πιάννει φώκον τζιαι σιονώννει 80 000 τόνους ξημαρίζοντας 200 χιλιόμετρα Ισπανικής παραλίας

1991, Μίνα Αχματί, τα ιρακινά στρατεύματα βομβαρδίζουν του Κουβετιανό terminal αφήνοντας να σιονοστούν 800 000 τόνοι πετρόλαο στον περσικό κόλπο. Για χρόνια ήταν η πιο μεγάλη πετρελαϊκή καταστροφή, μέχρι να γνωρίσουμεν τούτην την τελευταίαν.

1989, Exon Valdez, ο καπετάνιος του πλοίο στρακώττον αφήνει το να βουλιάξει τζιαι να σιονώσει 40 000 τόνους πετρόλαον σε 6 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα αμερικανικής παραλίας στην Αλάσκα

1979 Intoc One, υποβρίχια διαρροή στον κόλπο του Μεξικού αφήννει 600 000 τόνους να σιωνοστούν μες την θάλασσα.

1979 Amoco Cadiz, ακόμα ένα Λιβεριανό πλοίο πιάννεται μέσα στην ανεμοπουμπούλα τζιαι κανένας δεν μπορεί να το γλυτώσει. 230 000 τόνοι πετρόλαον ξημαρίζουν 300 χιλιόμετρα παραλίας στην Βρετάνη στης Γαλλίας. Η χώρα ζητά αποζημιώσεις που τες ασφάλιες. Πιάννει 9 εκατομύρια ευρώ. Οι ζημιές που πληρώνει ο φορολογούμενος γάλλος είναι 534 εκατομύρια ευρώ.

1978 Μοντε οθργκουιόλα, 100 000 τόνοι πετρόλαον ξημαρίζουν τες Ισπανικές παραλίες.

1967 Torrey Canyon φέφκουν του τζιαι σιωνόννουνται στη Γαλλική Βρετάνη 120 000 τόνοι πετρόλαον. Τότε κανένας δεν ασχολείται ακόμα με τες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεκαετίες μετά, το οικοσύστημα τζιαιμαί που επειράχτην δεν αναζωογονήθηκεν. Άλλαξεν δια παντώς.


Άλλα σουβενιρ από το Ερικα



Η κατάσταση με τες γεωτρύσεις πετρελαίου είναι πολλά πιο σοβαρή από ότι εχώρεσεν αθρώπινος νους. Όποιος δεν έχει ακόμα αντιληφτεί ας δκιαβάσει την ανάρτηση που επροηγήθηκεν τούτης τζιαι ας κάμει ένα γυρό στο ίντερνετ να δει τι γίνεται στη Αμερική.

Οι ζημιές που μπορεί να γίνουν στο περιβάλλον τζιαι στην οικονομία είναι ανυπολόγιστες. Το ναυάγιον ενός μόνον πλοίου το 1979 στην Γαλλία έφερεν ζημιές όσον το 10% του κρατικού προυπολογισμού της Κύπρου. Φανταστείται μιαν καταστροφήν της έκτασης της τζιείνης που γίνεται στον κόλπον του Μεξικού τωρά. Εμάς η τουριστική βιομηχανία στην Αγιάνναπα, το Παραλίμνι, στην παραλία που την Λάρνακα ώς την Πάφο θα ζιούν τον μεγαλλύττερον εφιάλτην αν κρεπάρει μιά μόνο γεώτρυση που τες εκατοντάδες πον να φκάλουν για να εκμεταλλεφτούν το πετρέλαιον τζιαι το γκάζιν. Αν πάθει ζημιάν έστω τζιαι έναν πλοίον που τα εκατοντάδες πον να πηαιννοέρκουνται, έστω τζιαι ένας αγωγός πον να φκάλλει έξω τους υδρογονάνθρακες. Η ανατολική μας Μεσόγειος κινδυνεύκει να γινεί θάλασσα έρημος σαν την Σαχάρα αν γινεί έτσι κακόν τζιαι σε μας.

Οι ζημιές μπορεί να είναι ανάλογες με έναν πυρινικόν ατύχημαν.

Η Γαλλία για να αποφασίσει να πιάσει το ρίσκο να εκμεταλλευτεί την πυρινικήν ενέργειαν εδημιούργησεν τρεις ανεξάρτητους οργανισμούς ασφάλειας. Ανεξάρτητους μεταξύ τους, ανεξάρτητους που την Ηλεκτρική τους, τζιαι ανεξάρτητους τζιαι που το κράτος. Για να δοθεί άδεια λειτουργείας σταθμού πρέπει να δώκουν σύφφωνη γνώμη τζιαι οι τρεις οργανισμοί. Αν ένας δεν συμφωνεί, έχει βέτο. Τζιαι οι τρεις οργανισμοί ελέγχουν τες εγγαταστάσεις τζιαι κάθε διαφοροποίησην πον να γινεί μέσα στα πυρινικά εργοστάσια. Ένας από τους τρεις μπορεί να κλείσει άμεσα έναν εργοστάσιο για λογους ασφαλείας.

Ζητώ που τους βουλευτές που εψήφισα να ενγράψουν θέμα στη βουλή. Να δημιουργηθούν τζιαι μας τρεις ανεξάρτητοι οργανισμοί ασφαλείας ανάλογοι με τους οργανισμούς ασφαλείας για τους πυρινικούς σταθμούς στην Γαλλία τζιαι καμία κυβέρνηση, κανένας κυβερνητικός λειτουργός η οργανισμός να μη μπορεί να κάμει όποιοδήποτε πρόγραμμα, εγκατάσταση, συμφωνία, που να μην έχει την σύμφωνη γνώμη των ανεξάρτητων αυτών οργανισμών.

Να ελέγχουν
1. τους γεωστρατηγηκούς κινδύνους (κινδύνους πολέμου τζιαι ένοπλης σύγκρουσης)
2. τους τεχνικούς κινδύνους (ασφάλεια των εργαζομένων)
3. τους οικονομικούς κινδύνους (η εκμετάλλευση να έχει επιπτώσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας)
4. τους περιβαλλοντικούς κινδύνους (η εκμετάλλευση να έχει κινδύνους στο θαλάσσιο, στο παραλιακό φυσικό περιβάλλον ή στον αέρα)
5. τους κινδύνους διαφθοράς (πολιτικών, κυβερνητικών, ή παραγόντων των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με την εκμετάλλευση)
6. Τα ασφαλιστικά συμβόλαια των εταιριών που εκμεταλλεύονται αν είναι ικανά να πληρώσουν τες ζημιές σε περίπτωσην ατυχήματος για να μην τες επωμιστεί ο φορολογούμενος.
7. Το επίπεδον εκμετάλλευσης έτσι ώστε να μην φάει όλον τον υπόγειον μή ανανεώσιμον πλούτον μία τζιαι μόνον γεναιά.

Τα μέλη των φορέων αυτών διορίζει δια βίου:
του ενός ο πρόεδρος
του άλλου η βουλή
του άλλου συμβούλιο των παραλιακών δήμων.

Το κόστος της λειτουργείας τους επωμίζονται οι εταιρίες που θα εκμεταλλευτούν τα πετρέλαια.

Οι φορείς αυτοί δεν είναι πολιτικοί φορείς αλλά ανεξάρτητοι τεχνικοί φορείς ασφαλείας. Τα μέλη τους έχουν επιστημονικήν κατάρτηση που θα προκαθοριστεί. Τα κριτήρια των μελών αυτών των φορέων θα προκαθοριστούν.

Μόνον έτσι μπορώ να έχω εμπιστοσύνην ότι δεν πιάννουμεν ρίσκα ανάλογα με τζιείνα που επιάσαν οι αμερικάνοι τζιαι εκαταστρέψαν τον κόλπον του Μεξικού. Μόνον έτσι μπορώ να εμπιστευτώ ότι το κυνήγι του κέρδους δεν θα δουλέψει εναντίον της ασφάλειας, τζιαι σε τελευταίαν ανάλυσην εναντίον του κόσμου τζιαι της φύσης.

11 σχόλια:

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Την τελευταια φορα που πηγα Κυπρο είχα την....τυχη να παω στον αγωνα Απόλλωνα- Ομονοιας στη Λεμεσο. Στην εισοδο με σταματα ενας αστυνομικος και μου λεει: "φιλε μου, το μπουκαλουι με το νερο εν ιμπορεις να το παρεις μεσα. Πρεπει να πεταξεις το στουππωμα για δικαιουσαι να το παρεις μαζι σου". Αφελής εγω, κοιταζω δεξια, κοιταζω αριστερά, και ρωτω: "Ενταξει, ο καδος που ενει;". "Εν εχουμεν ρε φιλε μου, συρτο τζιαμαι στη γωνια". Η γωνια ειχε καμποσες δεκαδες στουππωματα... Προχωρωντας προς την κερκιδα, ο φιλος με τον οποιο ημουν μαζι, μου λεει:"Ρε μα επελαννες τελεια; επηες τζιαμαι στην Ευρωπη τζιαι γυρευκεις τζαι καδο ιμισιη μου για να πεταξεις το στουππωμα;"

Το διδαγμα της ιστοριας εφαρμοζεται και στην περιπτωση σου καλε μου φιλε, μιας και ξεχνας ότι τα μελη των αρχων που οραματιζεσαι θα τα διοριζουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και διαφοροι άλλοι παρατρεχαμενοι του ΑΚΕΛ ή του ΔΗΣΥ, αναλογα ποιος θα ειναι στην εξουσια...

Οποτε, επιστροφή στο προηγουμενο κειμενο σου: δεν χρειαζομαστε άλλα λεφτα, δεν ειμαστε για πετρελαια και υδρογονανθρακες. Ανάπτυξη και ευημερια μπορουν να υπαρξουν και με αλλους τροπους.

ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ είπε...

kalimera acera,

simfono apolita mazi sou...alla This is Cyprus...opos sosta eipe o Nicolas..

Merikes fores 8eloume na alla3oume , apo agapi kai endiaferon, toso polla tin Kipro pou an dei tin fatsa tis ston ka8refti ena pa8ei psixologika..

Agali ..agali ginete i agourida meli...:)


Kali sinexeia!!!

Blackbeard είπε...

Συμφωνώ τζιαι με τον Άσερα τζιαι με τους άλλους. Πρώτον: δεν χρειαζούμαστεν πετρέλαια τζιαι πελλάρες, κάποιοι νομίζουν εννά γινούμεν εμιράτο. Δεύτερον: δυστυχώς επειδή κάποιοι νομίζουν ότι εννά γινούμεν σίουρα εμιράτο, εννά δώκουν το ΟΚ για γεωτρήσεις. Εν έχουμεν σωτηρία.

Moonlight είπε...

Ευχαριστώ σε, εγώ εν έξερα άλλα εχτός που το Exon Valdez, το Amoco Cadiz τζαι 1-2 άλλα. Φαντάσου ήντα συμφέροντα παίζουνται για να εν μόνον η Γαλλία που εδημιούργησεν έτσι οργανισμούς...

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ σημαντικό να γράφονται κείμενα όπως αυτό γιατί όσο και να είμαστε πεισμένοι ότι τίποτα δεν θα γίνει πρέπει να επιμένουμε και να μην σταματήσουμε ποτέ να πιέζουμε έστω και για μια μικρούλικη απειροελάχιστη ελπίδα!!
Μπράβο σου!
EA

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Ki alles foto

http://www.elpais.com/fotogaleria/hundimiento/plataforma/BP/elpgal/20100607elpepusoc_2/Zes/4

Theopemptou είπε...

Διαδικαστικά και μόνον έχει ήδη γίνει το πρώτο πολύ μεγάλο λάθος με τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας περιβαλλοντικών μελετών για στρατηγικές.
Θεωρητικά η μελέτη αυτή θα υποδείκνυε τους κινδύνους και θα πρότεινε λύσεις. Μέσα στα πλαίσια του νόμου θα γίνονταν και δημόσια παρουσίαση και υποβολή απόψεων από το κοινό.
Όλα αυτά φυσικά αν η μελέτη ήταν κανονική και όχι κατά παραγγελία.

Αν μια Αμερική δυσκολεύεται τόσο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα φανταστείτε εμείς τι θα πάθουμε από ένα και μόνο μικρό δυστύχημα.
Να υπενθυμίσω ότι όλοι φώναζαν υπέρ των αφαλατώσεων. Τώρα όμως που η περιβαλλοντική μελέτη για τη στρατηγική ανέδειξε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού της Κύπρου κατά 12% και επιπλέον €5εκ για ρύπους λούφαξαν!
Ο Επίτροπος θα κάνει ότι μπορεί, οι βουλευτές όμως;

Aceras Anthropophorum είπε...

Αν δεν έξερα ότι ο επίτροπος κάμνει ότι μπόρει δεν θα του το απήυθυνα. Παρά αφιέρωσην εθεώρησα πιο έντιμο να βάλω απαίτηση στον τίτλο.

Η ουσία του άρθρου είναι ότι η ιστορία με τα πετρέλαια δεν είναι όπως όποιοδήποτε πρότζεκτ που θέλει περιβαλλοντική μελέτη. Μιλούμε για έναν υπέρτατο κίνδυνο του επιπέδου του πολέμου, του επιπέδου της πυρηνικής καταστροφής, του επιπέδου του σεισμού, που θέλει ειδικά συστήματα ασφαλείας ανεξάρτητα από κάθε πολιτικό, οικονομικό, επικοινωνιακό, ή άλλο κέρδος. Η κοινή γνώμη δεν είναι αρμόδιος να κρίνει για το επίπεδο του ρίσκου. Χρειάζεται μηχανισμούς ασφαλείας που είναι η δουλειά τους. (μόνο το γαλλικό μοντέλλο πυρηνικής ασφαλείας μου φαίνεται αρκετό).

Οι αφαλατώσεις είναι ο τάφος της ενεργειακής τζιαι της περιβαλλοντικής πολιτικής των τελευταίων 3 κυβερνήσεων τζιαι των επόμενων 2 που χρειαστεί να απεξαρτητοποιηθούν που αυτές. Αλλά είναι άλλο θέμα τζιαι ας επικεντρωθούμε σε αυτό των γεωτρύσεων που είναι έκτακτης ανάγκης.

ιων είπε...

Πολλά σωστές οι παρατηρήσεις και οι εισηγήσεις σου Ασέρα. Καλά κάμνεις τζιαι υψώνεις φωνήν διαμαρτυρίας τζιαι προβληματισμού.

Γιατί νομίζουμεν ότι άμα αρχίσουν οι πολυθενικές να εξορύσσουν πετρέλαιο που τες θάλασσες της Κύπρου εννα στέλλουν κάθε μήναν τσεκκούιν στον καθένα από εμας προσωπικά!!!

Εκαμες ξεκάθαρο ότι τα ρίσκα είναι πολλαπλάσιες φορές περισσότερα από τα "οφέλη". Και αρκεί "μια σπίθα" να φέρει την τελειωτική καταστροφή.

΄Οσο για τα συμβούλια και τους φορείς που προτείνεις, έχω την εντύπωση ότι εννα δυσκολευτούμεν λλίον να βρούμεν του κατάλληλους ανθρώπους.

Christiana Voniati είπε...

Εγύρισεν το στομάχι μου :( Με τον ίδιο τρόπο που εγύρισεν και το πρωί. Επήα για μια συνέντευξη στη Βουλή και φεύγοντας είδα έναν γάρο να πετάσσει μισό κιλό σκουπίδια από το παράθυρο της Jaguar του. Η τεχνολογική/οικονομική πρόοδος δε φέρνει απαραίτητα και την κοινωνική/περιβαλλοντική πρόοδο. Πότε εν να το καταλάβουμε;

the Idiot Mouflon είπε...

Παππού Aceras, ξέρεις να ξεχωρίζεις την Αρχαγγελική που άλλα παρόμοια φκιόρα μέσω φωτογραφίας;

Εαν ναι, ρέξε σε παρακαλώ που το χάνι μου να με φωτίσεις...