Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Draco Cyprius



Έγραψα παλιά δύο παραμύθκια με Δράκους.



Αν κοιτάξεται τα παραδοσιακά παραμύθκια, οι κυπριακοί Δράκοι εν πολλά διαφορετικοί που αυτούς που μας έρκουνται που την Ασία. Μερικοί από αυτούς πίνουν γαίμαν, τρων αθρώπους, αρέσκουν τους οι μεζέες με μούττες των βλαντζιών των αθρώπων αλλά δεν έρπονται, δεν πετούν, δεν μοιάζουν με δυνόσαυρους. Άλλοι εν καλοπροαίρετοι ειδικά άμαν τους κάμεις καλοσύνην ή άμαν φοηθούν την δύναμη σου.

Θα έθελα να έξερα εσείς πως φαντάζεσται τον κυπριακό Δράκο. Με λεπτομέρειες. Όχι τες πράξεις του, αλλά την εμφάνισην του, τα χαρακτηριστικά του, το χρώμαν του, την υφήν του δέρματος του, τα μμάθκια του, το μέγεθος του, το στόμαν του, τα δόγκια του, τα πόθκια του, την φωνή του, την μυρωθκιάν του.

Αν έχετε πηγές ή μελέτες που να λαλούν για τους κυπριακούς ή τους ελληνικούς Δράκους, θα σας ευγνωμονούσα επίσεις πολύ να μου τες υποδείξετε.

15 σχόλια:

selene είπε...

Θα καθίσω σε λίγο να διαβάσω τα παραμύθια σου...

Ξέρεις για την Τραππαγιά στην Εφτακώμη και τον Δράκο της σπηλιάς πάνω απο το χωριό?

Παύλος είπε...

Εγώ είδα τους! Στες εικόνες του άη-Γιώρκη τζιαι του άλλου που στέκεται πάνω σε έναν δράκον/σατανάν.

Παύλος είπε...

Ήβρα τζια μιαν φωτογραφίαν δαμαί:

http://img.youtube.com/vi/3YJqAFpQUmc/0.jpg

stalamatia είπε...

Εν ορθογώνιος τζιαι έσιει ασπροκότσιηνο χρώμα τζιαι στέκετε πάνω στο Πενταδάκτυλο.
Ασερα μου εκατάλαβα ίντα μπου ζητάς αλλά τούτος έφαν τους ούλλους τους παραμυθένιους, εν ζωντανός.
Υ/Γ Εν να ρωτήσω πέρκιμον ξετρυπώσω κανέναν.

Itsmylife είπε...

Έναν πράμαν σαν τον Λυσσαρίδην όπως εν τωρά...

Κκουλλάς είπε...

xaxaxaxaxaaaaaa.......

ρίτσα είπε...

kai gw san to ah giwrghden exw allh eikona kupriako drakoy

Diasporos είπε...

Τα παραμύθκια σου θέλω να περάσουν στη λαογραφική ιστορία, εν όσο καλά όσο τα παλιά, τζιαι σήμερα έν έσιει να γράφουν άλλα.

selene είπε...

Είναι καταπληκτικές και οι δύο ιστορίες! Η διάλεκτος δε μου θύμισε Μεσαορία.

kkai-Lee είπε...

Ψηλός, τρία μέτρα, αθρωπόμορφος
με γένια, σαν τζείνα τζείνου του αδρού που παίζει στα έργα του Harry Potter,αλλά σε κυπριακή έκδοση, φοϊτσιάρικος, με μιάλον στόμα, δόντια μιάλα σαν του αππάρου, φούκτες τζιαι δακτύλια χοντρά, με ποϊνες χοντρόπετσες νούμερο 60 τζιαι βάλε, με φωνή σαν το μούγκρισμα του δαμαλιού.

Έτσι τον φαντάζουμε που τον τζιαιρό που μου ελάλεν το παραμύθι με τους 101 δράκους η μάνα μου τζιαι εφοούμουν, τζιαι εγιώ ελάλουν το με τον ίδιο τρόπο στο γυιο μου, τζιαι εφοάτουν. Στη δική μου φαντασία ο δράκος εν ήταν ποττέ σαν τζείνο του Άη Γιώρκη.

Θα προσπαθήσω Aceras (που ννα έβρω λλίο χρόνο ) να το γράψω τζιαι να σου το στείλω. Μπορεί τζιαι να το αναρτήσω.

Εμετάνωσα το που εν έγραψα τα άλλα παραμύθκια που μου ελάλεν η μακαρίτισσα η μάνα μου ( ήμουν ττεμπέλης ) τζιαι με τον τζαιρόν εξύχασα τα. Όμως τους 101 δράκους αθθυμούμε τους.

Το παραμύθι με τους δράκους, εθκιέβασα το ή άκουσα το με διάφορες παραλλαγές. Όπως μου το ελάλεν η μάνα μου όμως θεωρώ το,
το original, όπως φαντάζουμε τζιαι ο καθένας για τα παραμύθκια όπως τα άκουσε που τους γονιούς του ή τους παππούες του.

Η προσπάθεια σου Aceras να σώσεις τα παραμύθκια του τόπου μας ( τζιαι όϊ μόνον ) τζιαι να τα μεταδώσεις εν αξιέπαινη.

σε σιερετώ.

postbabylon είπε...

Eprepen na skeftw polla gia na thimithw ti eskeftoumeoun thn wra pou mou elalen to paramithi me ton drakon h giagia. Htan enan paramithi me mian koroun pou thn epiaen o drakos tziai molis ton eiden ekatourisen panw ths tziai etrekse to katouriman ths ws to xwrkon tziai epian oi xwrkanoi na thn glytwsoun. Thimoumai to polla amidra. En to thimoumai kala giati h giagia pou mou to elalen (en htan h dikh mou) epethane noris tziai en eprolaven na mou to pei parapanw pou 10 fores:-D
O drakos htan gia menan ena megalo skouron, anthropomorfo teras (epireasmenh mallon pou th mithologia tziai ton monofthalmon). Siga siga h eikona egine eikona western drakou se simeion pou eprepe na kamw mini-meditation gia na athimithw:-D
Distixws parapanw en mporw na sou pw.

Moonlight είπε...

Έννα έθελα πολλά να είχα κάτι να σου πω, αλλά παραμύθκια εν μου ελάλεν κανένας, εθκιέβαζα μόνη μου που την πρώτη του δημοτικού, αλλά όι κυπρέικα. Τα μόνα με δράκους που εθκιέβασα ήταν κινέζικα, τζαι εν νομίζω να οσυ κάμνει η εικόνα του δράκου του κινέζου που μου έμεινεν. Τωρά που το σκέφτουμαι μπορεί να μέννεν καν απόκυμα της φαντασίας μου, αλλά να ήταν εικόνα μες στο βιβλιούδιν. Σόρυ.

drakouna είπε...

O τελευταίος κυπριακός δράκος ονομάζεται Δρακούνα και είναι blogger :)

Είναι ολόμαυρη, έχει μαλλί χτενισμένο, ουρά και κρατά κουνιά.

Κκουλλάς είπε...

A E ...

ρίτσα είπε...

τωρά που το λαλεί ο κκαιλίς έχω και αυτή την εικόνα στο νου μου. με σγουρά μαλλιά μαύρα τζιαι τρίσιες μαύρες άγριες πολλές πάνω σε άσπρο δέρμα