Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Αππίθκια ζαβά τζιαι α...ιθκια ίσια

Έχω μιαν αππιούν μες τη αυλήν. Φέτη εφορτώθηκεν φρούτα. Λόγω κλιματικών αλλαγών το καλοτζιαίριν ήταν γλυτζιήν. Έτσι χρονιάν δεν εξαναείδαμεν να γιωρκήσει φρούτα. Έσιει τζιαι τα καλά της η κλιματική αλλαγή. Να μεν κλαιούμαστιν μόνον. Φέτη δόξασοι ο θεός, έκαμεν μας καλοτζιαίριν μεσοσειακόν.

Σήμμερα εσύναξα τα αππίδκια τζιαι τα καρύδκια.





Μαζεύκοντας τα εσκέφτουμουν τα γοραστικά του σούπερ μάρκετ. Πως τα καταφέρνουν να τα κάμνουν ούλα ίσια τζιαι χωρίς μιαν τάτσαν πάνω, ούλα το ίδιον βάρος, το ίδιον μέγεθος. Μα εν αππιδκιές που τα κάμνουν οξά εν μηχανές; Άμαν θωρώ τζιείνα τα δεντρά τα κατταρκασμένα τα κλαδεμένα με τέθκοιον τρόπον που να μπόρει ψεκάζει, να τσαππίζει τζιαι να συνάει τα φρούτα η μηχανή, φαντάζουμαι πως θα γίνεται...

Η ευρωπαϊκή ένωση ακούεις απαγορέυει τα αγγούρκα τζιαι τα αππίθκια τα ζαβά. Δηλαδή, όσοι παραγωγοί εκληρονομίσαν που τους γονιούς τους τζιαι που τους παππούδες τους δεντρά παλιά είναι εκτός αγοράς. Τυποποίηση ακούεις για την προστασίαν του καταναλωτή.

Τούτη η πολιτική εστοίχισεν την εξαφάνισην εκατοντάδων ράτσων φρουτόδεντρων που είχαν επιλεκτεί για αιώνες ολόκληρους που γενιές τζιαι γενιές, τζιαι ήταν προσαρμοσμένα στον κάθε τόπον.

Εμέναν η αππιθκιά μου δεν αρρωστά, τα φρούτα, ελάχιστα σκουλουτζιάζουν, τζιαι αποθηκεύκεις τα αππιθκια μες την κάβα χωρίς ψυγείον τζιαι κρατούν ολόφρεσκα, ολόγλυκα τζιαι ττορφαντά μέχρι τον Γενάρη. Που τον τζιαιρον δέ που έβαλα φωλιές τζιαι συνάουνται τα αμπελοπουλλούθκια τζιαι φωλιάζουν, τρών τες πουμπουριούες τζιαι τα σκουλουτζιάρικα τα φρούτα ελλιάναν ακόμα παραπάνω.

Οι ράτσες που εχαθήκασιν θα μπορούσαν να αποτελέσουν γενετικόν υλικόν για δημιουργίαν νέων πικοιλιών, όμως η ανωμαλία των κοινοτικών υπαλλήλων έριξεν τους μικροπαραγωγούς εκτός αγοράς. Για τυποποίησην ιμισς, για να ξέρει ο καταναλωτής τι ποιότηταν γοράζει στο σούππερμαρκετ. Καλάν ρε γάροι, την γεύσην πως την τυποποιείται ναν γλυτζιά, αρωματισμένη, ζουμερή; Τούτα ούλλα τα ομοιόμορφα φρούτα που θωρούμεν πας τα ράφκια, πως είναι δυνατόν να μεν τρώνται, να είναι άσιερον, άγευστα, ανούσια; Που εν η ποιότητα;

Υποθέτω ότι τέθκοιου είδους βλακείες που γίνουνται οδηγίες της ΕΕ δεν είναι απο ανωμαλίαν των υπαλλήλων που έχουν προτιμησην στα αγγούρκα τα ίσια τζιαι στα αππίθκια τα ατζϊωτά. Ούτε νομίζω ότι είναι που αφέλιαν που το κάμνουν διότι δεν αφκήκαν ποττέ πάνω σε αππηθκιάν να κόψουν αππίδιν ττορφαντόν να φάσιν. Νομίζω ότι είναι απλά πιόνια ενός συστήματος που θέλει να προωθήσει την μαζικήν διανομήν των αγαθών, τζιαι μέσα σε μιαν μαζικήν παραγωγήν τζιαι διανομήν το αγγούριν τζιαι το αππίδιν το ζαβόν δεν έχουν θέση. Δεν έχουν θέση, διότι ο μικροπαραγωγός που τα παράγει είναι ασύμφωρος. Πως εν να πουλήσει το κκαρφούρ πιό φτηνά που τον μαννάβην τον Παυλήν, τζιαι να φκάλει μάλιστα τζιαι διπλόν κέρδος; Μόνον με μαζικήν παραγωγήν μπορεί το σύστημαν να δουλέψει. Ο μαννάβης ο Παυλής όμως είχεν σύστημαν quality control για κάθε κάσιαν φρούτα που επούλαν. Δεν έθελεν τυποποίησην. Εδοτζιήμαζεν έναν τζιαι αν ήταν γλυτζίν εγόραζεν. Έξερεν ότι φρούτα άγλυκα δεν μπορεί να τα πουλήσει. Τζιαι να τα πιάει πιο φτηνά εν να του μείνουν. Ο κκαρφούρ όμως εν να κάτσει να δοτζιμάσει 50 κάσιες αππίθκια; 100 κάσιες μήλα, τζιαι 150 κάσιες αγγουράκια πον να τζυλήσουν; Όχι βέβαια.

Αυτή η Ευρώπη της γραφειοκρατίας τζιαι των μονοπωλείων θέλει άλλαμαν. Τζιαι ποιός να την αλλάξει μάνα μου που εδράτζιασεν όπως τον δεινόσαυρον;

Με αυτές τες λίγες σκέψεις περί αγγουρκών τζιαι αππιθκιών ίσιων, να σας δείξω τζιαι μιαν τεγνούαν που ανακάλυψα για να μεν πετάσσω τα φρούτα τα κοστωμένα που ππέφτουν πουκάτω.

Πλυννήσκω τα τζιαι κατακόφκω τα, τζιαι βάλλω τα έτσι με τες πέτσες τζιαι τες κοκκόνες μες την μαείρισσαν της απόσταξης του χυμού. Όπως εφθινοπώριασεν δακάτω τζιαι εκρυάδισεν λλίον, αντίς να ανοίξω την θέρμασην τζιαι να κρούζω υδρογονάνθρακες, άφτω την σώπαν μαειρέματος των ξύλων. Βάλλω 5 κιλά αππίθκια πάνω, τζιαι ενώ βράζει τζιαι το σπίτιν, φκάλλει μου τζιαι 3 λίτρα χυμόν του αππιθκιού.





Τζιαι ο χυμός είναι ζάχαρις, είτε τα αππίθκια είναι ζαβά, είτε είναι ίσια.

28 σχόλια:

Diasporos είπε...

Ρέ φίλε μα τί αππίθκια έφκαλεν το δεντρο σου!!


Εν τέλλεια γάροι τζιήνοι που αποφασίσαν οτι τα αγγούρκα πρέπει ναν ίσια. Τα ζαβά πιάννουν πιό καλά μές τες γωνιές τες Γ, εν γνωστόν τούτο ;)


Πέ μου, εννα κάμεις τζιαι καμιά ζιβανία του αππιθκιού αμα λάχει? Μα αρέσκει μου, αρέσκει μου πολλά. Που ήμουν φοιτητής επετούσα πάντα που τη ζυρίχη τζι εβάλλαν μας σε ξενοδοχείο να μείνουμε πρίν πάμε αμερική, επήεννα σε μπαράκι που τα είσιεν ούλλα, έπιννα τα πλευρά μου μες τζιήντα ποτηρούθκια που σου λαλούν ακριβώς με τη γραμμούα την άσπρη πόσο να βάλεις, έτρωα τυρούθκια μόνος μου τζι εγίνουμουν τούμπανο.


Μα τί ωραία τσιμινιάν έσιεις !!!

firfiris είπε...

Όχχο λέλλο! Κόπιασε τζιαι που τα χωρκά μας μερκιές όπου τζιαι νάσαι να τρυήσουμε...

Ωραία Ελένη είπε...

Η μάμα μου θυμάται παλιά στην Πάφο καρότα λιλά! Και λέει θυμάται τεσσάρων ειδών τομάτες που η κάθε μια είχε δική της γεύση. Εγώ θυμάμαι εκείνα τα αγγουράκια τα πολύ μεγάλα που τα αγοράζαμε με το ένα στην αγορά του Παλιού Δημαρχείου στην Λευκωσία. Που είναι όλα αυτά?

the Idiot Mouflon είπε...

Βρε Ανθρωποφόρο, πιάσε τζιαι κανένα spectrometer να μετρά αλκαλικά τζιαι άλλα ιχνοστοιχεία στα φρούτα σου αλλά τζιαι στην ίδια τη γη.

Α, πε μου... πόσα πάει ένα τέθκοιο εξάρτημα στις Ελβετίες;

Leni είπε...

Επιτρέψαν τα αγγούρκα τα ζαβά, για να βοηθήσουν τους παραγωγούς, έτσι είχα ακούσει στες ειδήσεις πριν κάτι μήνες.

Λεμέσια είπε...

Έχει δίκαιο η Λένη, τώρα τελευταία τα επέτρεψαν πάλι.

Όμως, δυστυχώς, η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πράγματι καταστροφική.
Από τη μια θάβουμε τα προϊόντα εγχώριας παραγωγής και από την άλλη εισάγουμε πορτοκάλια από τη Βραζιλία, μήλα από την Αμερική, κρασιά από τη Νέα Ζηλανδία ΠΑΜΦΘΗΝΑ! Ας μη συγκρίνουμε ποιότητα...Παραδοσιακές ποικιλίες κινδυνεύουν να εκλείψουν ή να καταλήξουν δείγματα μουσειακής έκθεσης. Δε φτάνει που η Ευρώπη δε διαθέτει πρώτες ύλες (ενεργειακές κ.α.), αν συνεχίσουν αυτή την πολιτική, στο τέλος δε θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε τρόφιμα παρά μόνο με εισαγωγές.

Ακέρα, πολύ καλή η ιδέα σου να προβάλεις το θέμα...

Νάσια είπε...

Έτσι είναι όπως τα λες για την πολιτική των Βρυξελών. Να προσθέσω πως εκτός από τα μονοπώλεια και τις μεγάλες εταιρίες μαζικής παραγωγής, αυτό που προωθείται σιγά σιγά είναι κι η επικράτηση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων - των χωρίς ασθενειών και ζιζανίων και κομμένων και ραμμένων σε ένα μέτρο, σχήμα, χρώμα, γεύση κλπ - που κι αυτά προωθούνται από συγκεκριμένες εταιρείες μαμούθ κι από συγκεκριμένες χώρες.

Για να καταλήξουμε στη ντομάτα με γεύση μπανάνας, που λέει κι ο Χρόνης Μίσσιος.

Νάσια είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ο ύποπτος είπε...

Εγιώ αττιμούμαι τες πιο καλές παττίσσιες. Ήταν τζίνες στην άκρα του χωραφκιού, τζιαμέ που ο ποταμός έφερνε την μόχη. Εφίτευκεν τες ο παππούς τζιε αφηνε τες ήσυχες. Ούτε πότισμαν ούτε ψέκασμαν. Τζιε άμα έκοφκες καμμιά εμουσκολόαν το περβόλιν. ... Όι κολότζια!

ΑΝ ήταν οι κλιματικές αλλαγές τότε το καλαιτζαίριν έπρεπε να ήταν φούρνος όι ... μεσογειακό.

Εννεν τζαιρός να τους τα φακκίσουμε χαμέ με την ξακουστήν Ευρώπη; Σε τι μας ωφέλεσε δηλαδή εμάς στην Κύπρο; Καταστροφή μόνο. Της κουλτούρας, του ύφους, της παράδοσης, του περιβάλλοντος μας, του δικού μας τρόπου ζωής για την ικανοποίηση των μονοπολίων που μας δηλητηριάζουν κάθε μέρα τζαι ύστερα γυρεύκουμε πόττεν έρκουνται οι καρκίνοι.

ρίτσα είπε...

ναι, τα φρούτα που έξω εν πολλά όμορφα τζιαι μεγάλα,αλλά άγευστα ρε κουμπάρε σε σχέση με τούτα που τρώω δαμέ

αρέσκει μου τούτη η ιδέα της οικονομίας-ανακύκλωσης- everybody is happy idea

stalamatia είπε...

Καλοφάγωτα τα καρύθκια σου τζιαι τα αππίθκια σου.Σήμερα που ήμασταν στο χωρκό για να ψηφίσουμε εσυνάξαμε τζιαι εμεις λλία καρύθκια που τη καρυθκιά μας.Τ α αππίθκια μας φέτος ήταν αποτυχία εππέσαν κάτω πριν ακόμα γινούν.

kyriakos είπε...

Παιθκια παιθκιά!

ΜΕΓΑΛΕΙΏΔΕΣ ΝΊΚΗ ΠΑΣΟΚ - ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΝΔ!

Τι έγινε; αππίθκια.. αγγούρκα;

:)

Ασέρα φίλε μου.. τωρά που πέρασε με το καλό το ευρωσύνταγμα θα σου την ξεριζώσουν σύριζα την αππιθκιά σου..

Aceras Anthropophorum είπε...

Κυριάκο η Ελβετία δεν είναι στην ΕΕ. Το σπίτι μου επέρασε μέσα στο πάρκον προστασίας της φύσης τζιαι τωρά θα έχουμεν κάπως ειδικό καθεστώς. Εκάμαμεν μιαν ασσοσιέισιον για συντήρηση αρχαίων ποικηλιών φρούτων που θα κλαδεύκουνται με τον παραδοσιακόν τρόπον (δηλαδή ψηλά δεντρά με κορμό πάνω των 2 μέρων παρά παραφύσικα θαμνούθκια για να συνάεις εύκολα τα φρούτα - τα ψηλά δεντρά εν βιότοπος των πουλιών).

Κρίμα τα αππιούκια σου Σταλαματιά. Του χρόνου πάλε. Τα χρόνια εν όπως τα κοτσιροκούελλα που έρκουνται το ένα μετά το άλλο.

Χάι Ρίτσα. Η ανακύκλωση έχει δρόμο να κόψει για να φτάσει την άλλην της νάκρα.

Ύποπτε, η Ευρώπη φέρνει τζιαι καλά, φέρνει τζιαι κακά. Το μεγαλλύττερον κακό είναι το ξεπούλημα του αθρώπου στο χρήμα. Όι πους πριν η Κύπρος δεν ήταν στην τροχιά του ατομικισμού, αλλά τωρά έχουμεν τζιαι υποχρέωσην να παέννουμεν πιο γλήορα προς αυτήν την οδόν. Να φύουμεν που την Ευρώπην δεν νομίζω πως εν εφικτόν. Άλλωστε, έξω που την Ευρώπην δύσκολα τα βλέπω με την Τουρκιάν. Θα μπορούσαμεν όμως να συνταχτούμεν με τζιείνους που θα θέλαν να την αλλάξουν τζιαι να την κάμουν όπως την νομίζουμεν εμείς όμορφην.

Νάσια τα τροποποιημένα προωθούνται ιδίως για να βάλουν χέριν πάνω στην παραγωγήν αποκλειστικά 2-3 εταιρίες που έχουν τες πατέντες. Τζιαι να μην ξεχνούμεν ότι έναν μεταλλαγμένον καλαμπόκι για παράδειγμαν, το μόνον προτέριμαν που έχει μπορεί να είναι τζιαι η αντίσταση προς το ζιζανιοκτόνο της ίδιας εταιρίας που τα επαρήξεν τζιαι τα θκυό. Ποιόν είναι το κέρδος του καταναλωτή;

Λεμεσία στην ευρώπην άρκεψεν ήδη να είναι της μόδας η κατανάλωση παραδοσιακών πικοιλιών. Ψάχνοντας το εναλλακτικόν πολλύς κόσμος αναδεικνύει τα φρούτα των παλιών καλών τζιαιρών. Στην Κύπρον έχεται καμιάν οργάνωση που το κάμνει; Άκουσα για παράδειγμαν ότι προσπαθούν να κρατήσουν στο τμήμα γεωργίας παλιές πικοιλίες. Να σου πώ τζιαι κάτι θετικό για να μεν μείνουμεν μόνο στ αμουρμουρκά. Στην Γεωργία ανακαλύψαν 4000 πικοιλίως σταφυλιού (η Γεωργία είναι η πατρίδα του σταφυλιού τζιαι του κρασιού). Είναι έναν γενετικός θυσαυρός που υπόσχεται πολλά στην καλλιέργεια βιολογικού σταφυλιού διότι όπως στην Γεωργία δεν έχει ούτε λιπάσματα ούτε ψεκάσματα, οι πικοιλίες που αυθόρμητα επροωθηθήκασιν εν τζιείνες που έχουν αυτοάμυνα τζιαι κάμνουν για την βιολογική καλλιέργεια.

Αγρινέ μιλάς για το σπεκτρόμετρο ή για τον αποστακτήρα; Δεν εκατάλαβα για πιό εξάρτημα μιλάς. Για σπεκτρόμετρο δεν έχω υπόψη μου.

Διάσπορε δεν κάμνω αλκοόλη (wiliamine) διότι εν πολλοπίννω. Αγόρασα μιαν πότσαν πριν 5 χρόνια τζιαι ακόμα έχω την μισή. Η τσιμινιά εν κάπου 100 χρονών τζιαι έπιασα την όσα όσα που έναν που δεν την εχρησιμοποιούσεν πιά. Που την ημέραν που την αγγονίστηκα εξοινονόμησα 2000 λίτρα πετρέλαιο το χρόνο, γλυτώννοντας μάλιστα τζιαι το ρεύμα του μαειρέματος. Άσε που αλλάξαν εντελώς οι μαγειρικές μας συνήθειες. Κάμνει πίτσες α λα ιταλιάνα, ακόμα τζιαι πίττες των σουβλακιών κάμνει, οφτόν κρέας που τρώεις τζιαι γλύφεις τα δακτύλια σου, σούπες. βραστά, κάστανα οφτά. Η μεγάλη θερμοκρασία που μπορεί να έχεις, τόσο στο φούρνο αλλά τζιαι στην πλάκα, διά σου πολλές δυνατότητες που δεν θα τες είχες αλλιώς. Τζιαι τούτα ούλλα χρησημοποιώντας μιαν ανανεώσιμη πηγή ενεργείας (τουλάχιστον στην Ελβετία των δασών).

Ανώνυμος είπε...

Σγγνώμη για το άσχετο σχόλιο... επειδή έκαμες πριν λλίο τζιαιρό το αφιέρωμα για το Jara (μπορεί ναν γι'αυτό που ήθελα να σου το αναφέρω) εχάσαμεν τη Σόσα σήμερα... εν ηξέρω αν ήταν για καλό της που έζησε ως τα 74 της (σίουρα ήταν για καλό μας) ενώ τζείνον εφάαν τον τα βασανιστήρια τζιαι οι σφαίρες... Ήταν παιθκιά της ίδιας εποχής τζιαι ιδεολογίας, τζιαι επροσφέραν σημαντική δουλειά μέσω της μουσική τους...

Τα ζαβά τζιαι τα "άλλοσπως" εν πάντα πιο γλυτζιά τζιαι εύγευστα...

postbabylon είπε...

esheis pollh dikaio... Sth Germania paw sto mpakkali (alias supermarket) tziai girizei mou pou oulla ta frouta tziai ta laxanika erkountai pou tou pekkiougíou.
Wspou tziai hrta Kypron diakopes tziai hvra to Mah sto mpakali Stafylia pou th Xilh. Elipithika para polla... inta mpou gireukoumen ta stafylia pou th Xilh sth Kypro... exoume shilliaes klimata re gamwto.

Palia eperimenamen na psithei to verikon tou pappou mou tziai en epathamen tipote pou ton mahn en eixame stafyli...

postbabylon είπε...

esheis pollh dikaio... Sth Germania paw sto mpakkali (alias supermarket) tziai girizei mou pou oulla ta frouta tziai ta laxanika erkountai pou tou pekkiougíou.
Wspou tziai hrta Kypron diakopes tziai hvra to Mah sto mpakali Stafylia pou th Xilh. Elipithika para polla... inta mpou gireukoumen ta stafylia pou th Xilh sth Kypro... exoume shilliaes klimata re gamwto.

Palia eperimenamen na psithei to verikon tou pappou mou tziai en epathamen tipote pou ton mahn en eixame stafyli...

ιων είπε...

Αρεσεν μου πολλά η σόπα σου Ασέρα. Εν πολλά σπουδαία. Θα ήθελα να έχω τζια γιω μιαν εις την κουζίναν μου. Εσιει άραγε έτσι πράματα στην Κύπρον;;

ιων είπε...

Τωρά επρόσεξα τζια το χτιν πάνω στο ραφιν. Εν που την Κύπρον; Κουπανίζεις αλόπως την αρτυσιάν τζιαι την κανέλλαν.

Πόψε άκουσα τον επίτροπον σε μιαν διάλεξην τζιαι είπεν μας για τες κλιματικές αλλαγές. Για την Βόρεια Ευρώπη που θα κάμνει πιο πολλύν καλοτζιαίριν (τζιαι συ πιο πολλά καρύθκια τζιαι αππίθκια) τζιαι πιο πολλά νερά , τζιαι για την Μεσόγειον τζιαι την Κύπρον που θα ψηλώνει συνέχεια η θερμοκρασία τζιαι λλιόττερα νερά. Τζιαι ο πρώτος τόπος που επηρεάζεται στην Κύπρον εν το Τρόοδος. Ατε, πάλε εχάσαμεν τον ύπνον μας. Τί κόσμον διούμεν στα παιθκιά μας;;

the Idiot Mouflon είπε...

για το σπεκτρόμετρο

Aceras Anthropophorum είπε...

Χαίρε Postbabylon, σε σιαιρετώ τζιαι σένα θαυμάστρια τηs Mercedes Sosa (ελυπήθηκα που δεν θα ακούσω καινούριο τραούδι με τη τη φωνήν της),

Χαίρε ίων. Δεν νομίζω να βρίσκεις στην Κύπρο κάτι παρόμοιο αλλά σίουρα θα έχει άλλα, παλιά ή τζιουνούρκα. Αν έχεις ξύλα, έχει μοντέρνα που κάμνουν πολλά καλλύττερη δουλειά, 85% αποδοτικότητα (αντί 70 το δικό μου), πάνω στα οποία όχι μόνον μπορείς να μαειρεύκεις τζιαι στην πλάκα ή στο φούρνο, αλλά που παράγεις τζιαι νερό ζεστό για το μπάνιο. Έχει που το δυνδέεις τζαι πάνω σε σώματα.

Αγρινό, τί θέλεις να μετρήσεις με το σπεκτρόμετρο;

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

"Καλάν ρε γάροι, την γεύσην πως την τυποποιείται ναν γλυτζιά, αρωματισμένη, ζουμερή; Τούτα ούλλα τα ομοιόμορφα φρούτα που θωρούμεν πας τα ράφκια, πως είναι δυνατόν να μεν τρώνται, να είναι άσιερον, άγευστα, ανούσια; Που εν η ποιότητα;"

- Είναι ακρίβώς γι' αυτό που υποστηρίζω εμπράκτως και θερμά την "Γαστρονομική Βιοποικιλότητα"!

stalamatia είπε...

Ασερα μου ούλλα καλά γιε μου αλλά ενι γράφεις εν κομπόστα που κάμνεις; εν γλυκό ;οξά μόνο το σιρόπι κρατάς; γράψε κάτι για τη συνταγή.
Εχουμε τζιαι εμείς παρόμοια σόμπα με ξύλα στο χωρκόν που άμα θέλουμε ψήνουμε τζιαι μέσα στο φουρνούι της.

Aceras Anthropophorum είπε...

Χαίρε και να καθαρίσουμεν... που την μονοκαλλιέργειαν, της γής τζιαι του πνεύματος.

Σταλαμαθκιά, βάλλεις 2 λιτρα νερόν μες την μαείρισσαν την άσπριν. Είναι μια κανονική μαείρισσα. Το δοχείον το γκρίζον είναι τρυπημένος ο κώλος του μες το κέντρον για να μπαίνει ο ατμός μέσα που εξατμήζεται που την μαείρισσαν την άσπρην. Ο κώλος του δοχείου του γκρίζου μοιάζει με τες φόρμες που κάμνεις κέικ στροντζιλά με τρύπαν μες την μέση. Θωρείς τζιαι πάνω στην φωτογραφίαν μιάν κατουρίστραν που φκαίννει που το δοχείον το κρίζον τζιαι πάνω στην οποίαν εν βαλμένον έναν λάστιχον που αντέχει την θερμοκρασία. Το δοχείον το γκρίζον εφαρμόζει ακριβώς πάνω στην μαείρισσαν την άσπρην ούτως ώστε ο ατμός να περνά που την κεντρικήν τρύπα αντίς που τα πλευρά τζιαι να χάννεται έξω. Μετά θωρείς ένα άλλο δοχείο άσπρο πουπάνω που το κρίζο. Κατεβαίννει μέχρι σχεδόν τον πάτο του γκρίζου. Είναι πλαστικόν τζιαι τρυπιτόν με καπάκι πλαστικό. Τζιειμέσα βάλλεις τα φρούτα πλημμένα, κομμένα αν εν μεγάλα, τζιαι χωρίς σαπημένα (σύκα, μήλα πας την Πάφο, αππίθκια που την αππιούν της κοτζιάκαρης, κκεράζια με τες κοκκόνες, μούρα, σταφύλιν, χρυσόμηλα, καϊσιά, δαμάσσιηνα, κασίς αλλά όχι χασίς, ροδάτζινα, τζιυδώνια...). Βράζεις το νερόν τζιαι φκάλλει ατμόν. Ο ατμός περνά που μέσα που την τρύπαν του δοχείου του σκούρου τζιαι διαπερνά τα φρούτα ψήνοντας τα. Οι χυμοί, το ζάχαρις τζιαι τα αρώματα διαλύονται μέσα στον ατμό που υγροποιείται τζιαι τρέσει μες την βάση του δοχείου του σκούρου τζιαι τρέχει έξω τζιαι μαζεύκεις τον. Κάμνεις χυμόν με απόσταξην. Πάνω στην σώπα του ρευμάτου έρκετε σου αρκιβόν να χογλάζεις τον νερόν για 3 ώρες να φκάλεις 3 λίτρα χυμόν. Άμαν όμως εν πας την τσιμινιάν των ξύλων που έτσι τζιαι αλλιώς άφτεις για να βράζει το σπίτιν, ο χυμός έρκεται σου μούχτιν. Ο χυμός είναι σπουδαίος διότι όλα τα αρώματα τζιαι τα ζαχάρικα διαλύονται μες τον ατμόν, ενώ η ξυνάδα εξατμήζεται. Ο χυμός που φκαίνει είναι αποστειρωμένος τζιαι άμαν τον βάλεις σε αποστειρωμένες πότσες διατηρήται έναν χρόνο. Φκάλλεις δηλαδή απλά χυμόν καθαρόν τζιαι διατηρήσιμον. Τωρά, τον χυμόν τούτον, αν εν πασιύς διαλύεις τον με λλίον νερόν. Μπορείς επίσεις να βάλεις μέσα ζάχαρη 600 γραμμάρια το λίτρο τζιαι να κάμεις βυσσινάδες, τζιυδωνάδες, κλπ. Αν βάλεις τζιαι λλίην τζιελλαττίνην μέσα φκάλλει σου μαρμελλάδα ντζιελλατινάτην χωρίς το φρούτον μέσα.

Το βασικόν πλεονέκτημαν τούτης της μεθόδου είναι η ευκολία για τα φρούτα που έχου κοκκόνες τζιαι θέλουν καθάρισμαν (κκεράζια, μούρα κλπ), το ότι ο χυμός φκαίννει πολλά αρωματισμένος, τζιαι το ότι φκαίννει κατευθείαν αποστειρωμένος χωρίς να χρειαστεί να τον χογλάσεις τζιαι να χαθούν τα αρώματα.

Άτε καλήν όρεξη τζιαι να μεν τρώεις πολλήν μαρμελλάδαν να πασιύνεις.

ιων είπε...

A! πονηρέ Ασέρα, Σύκα μήλα πας στην Πάφον, όξα συ καμήλα πας στην Πάφον !!! τζιαι καλόν ταξίδιν,

΄Ατε, πε τζιαι μιαν καθαρογλωσσιάν γλήορα γλήορα

Η αθασιά της Αϊσιές αν έσιει αθάσια ας έσιει.

the Idiot Mouflon είπε...

Ποιότητα εδάφους και -επομένως -παραγωγής.

Καφετζής είπε...

Συζήτηση Νο 5 στο Κυπριακό Καφενείο: Λαθρομετανάστευση

http://kypriakokafeneio.blogspot.com

stalamatia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
stalamatia είπε...

Είπε σύκα μήλα παν στη Πάφο!!! Εν τζιαι πιστεύκω να είπες τίποτε άλλο,άτε να δούμεν α.
Βρέσιει βρέσιει ρε Στη Πάφο;