Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Σήμερα δεν θα γράψω. Αρκεί να αντιγράψω

Υπέρτατη πράξη ανθρωπιάςΤην ώρα που η ζωή του 22χρονου Ανδρέα Νικολάου -ο οποίος τραυματίστηκε κρίσιμα σε τροχαίο δυστύχημα την περασμένη βδομάδα- χανόταν, οι τραγικοί γονείς του προχώρησαν στην υπέρτατη πράξη ανθρωπιάς: Συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων του παιδιού τους, δίνοντας ζωή σε άλλους πέντε ανθρώπους. Λήπτης της καρδιάς του άτυχου Ανδρέα, είναι νεαρός Κύπριος, ο 21χρονος Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της Αθήνας. Η επέμβαση διενεργήθηκε με επιτυχία χθες και η οικογένεια του Κωνσταντίνου απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους γονείς του Ανδρέα Νικολάου. «Μια μάνα κλαίει για το παιδί της, μια άλλη μάνα χαίρεται για το παιδί της. Είναι τραγικό αυτό να το λέμε, αλλά δυστυχώς συμβαίνουν αυτά», είπε η μητέρα του 21χρονου, Ζωή Στυλιανού, προσθέτοντας πως η μητέρα του Ανδρέα Νικολάου είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Οκτώ ώρες, είπε η κ. Στυλιανού, διήρκεσε η εγχείρηση μεταμόσχευσης του γιου της και άλλες 5 ώρες προηγουμένως η διαδικασία αποσύνδεσης από το μηχάνημα αμφικοιλιακής υποστήριξης της καρδιάς. Τώρα περιμένουμε, ανέφερε η κ. Στυλιανού. «Δεν ξέρουμε αν θα ξυπνήσει αύριο (σήμερα) και πώς θα είναι. Περιμένουμε...». Οι πνεύμονες του άτυχου Ανδρέα δόθηκαν σε Ελλαδίτη ηλικίας 38 ετών ο οποίος νοσηλεύεται επίσης στο Ωνάσειο. Στο Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο έγινε χθες η μεταμόσχευση των νεφρών του Ανδρέα σε ένα 60χρονο άνδρα και σε μια τυφλή γυναίκα ηλικίας 55 ετών. Το συκώτι του έχει μεταφερθεί για μεταμόσχευση στο Ισραήλ.

(από την εφημερίδα Χαραυγή)

9 σχόλια:

kontris είπε...

Υποκλίνομαι

stalamatia είπε...

Όλα τα λόγια είναι περιττά μπροστά σ'αυτό που έκαναν οι γονείς του παιδιού που χάθηκε.Το διάβασα στην Ελευθεροτυπία σήμερα στη στήλη του Χρίστου Μιχαηλίδη.

MonachusX2 είπε...

Θέλει απίστευτη δύναμη να πάρει κανείς μια τέτοια απόφαση, μέσα στον ανείπωτο πόνο του.Σήμερα μια άλλη οικογένεια, που έχασε μάνα 40 χρονών, προχώρησε επίσης στη δωρεά των οργάνων της.

dokisisofi είπε...

Εμένα πάλι όταν πεθάνω δε νομίζω να γερατίζει τίποτε πάνω μου για να τα δώκουν. Άστα να πάνε.

Ανώνυμος είπε...

esou pethane....

Ανώνυμος είπε...

Η δωρεά οργάνων είναι η πιο ανιδιοτελείς και ανθρώπινη πράξη.

Ο Αντρέας Κωνσταντίνου που έλαβε το μόσχευμα της καρδιάς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διαμένει στην Ελλάδα με την μητέρα του, μια κατάσταση που εξευτέλισε οικονομικά και ψυχολογικά την οικογένεια, περιμένοντας να χτυπήσει το τηλέφωνο και να του ανακοινώσουν πως βρέθηκε καρδιά. Επί τέλους χτύπησε και ευτυχώς όλα βαίνουν καλώς. Και η μεταμόσχευση πέτυχε, και ξύπνησε ο Αντρέας.

Άνθρωποι σαν τους γονείς του ατυχέστατου Αντρέα Νικολάου είναι παραδείγματα προς μίμηση στη χώρα μας όπου η δωρεά οργάνων εξακολουθεί να είναι εξαίρεση και όχι κανόνας.

Ανώνυμος είπε...

gnorizo ta panta ime mia pao tis xadelfes t ke gnorizo ton pono p pernane ka8e mera i 8eioi m eonia i mnimi tu

Aceras Anthropophorum είπε...

Νομίζω ότι το χειρότερον πράμαν που μπορεί να τύχει ενός πλασμάτου είναι να θάψει παιδίν.

Ανώνυμος είπε...

plisiazei enas xronnos pou den ton axoume edo na mas xamogela kai omos san na einai xtes... kai o ponos de leei n'apalinei para mono ginetai pio megalos. Einai polloi pou efthinontai gi'afto pou sinevei, kai tous efxomai apo ton proto mexri tin teleftaio na min ksanakinithoun pote