Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Καταναλώστε σακκούλες αλοάρκαστα. Κάνουν καλό στο περιβάλλον

Άμαν είμαι έξω φρενών γράφω καλαμαρίστικα. Τζαι αν εν γεμάτα λάθη τζαι ανορθογραφίες σικκιμέ. Σας παραθέτω την τελευταίαν έκρηξην απταίστως καλαμαριστί:

Αγαπητή σύνταξη της Χαραυγής,

Θεωρώ το ρεπορτάζ που κάματε για την πλαστική σακούλα απαράδεκτο και παραπλανητικό που δεν αρμόζει σε μιαν εφημερίδα σαν την Χαραυγή, ή οποία θέτει υποτίθεται τον άνρωπο πάνω από το κέρδος (http://www.haravgi.com.cy/uploads/upload/files/140450004.pdf σελίδα 8). Βάλατε τους βιομηχάνους πλαστικού να υποστηρίξουν τα συμφέροντα τους μονόπλευρα χωρίς να δώσετε την ευκαιρία σε μια σοβαρή αντίθετη άποψη να τα αντικρούσει. Που είναι η δεοντολογία. Είναι έτσι που προωθείτε την προστασία του περιβάλλοντος και την συνειδητοποίηση του πολίτη; Βάλλοντας τίτλο "αποενοχοποίηση της πλαστικής σακούλας"; "Συνέχισε καταναλωτή να πετάς 400 σακούλες τον χρόνο χωρίς ενοχές;" αυτό πρέπει να καταλάβω;

Οι μισές αλήθειες που προβάλλονται και από τον κύριο Μεσαρίτη, και από τον Κύριο Αποστολόπουλο είναι χίλιες φορές πιό καταδικαστέες από τα ψέματα.

Μας λέει ο Κύριος Μεσαρίτης ότι η πλαστική σακούλα είναι οπτική ρύπανση. Αυτό είναι αλήθεια. Είναι όμως μόνο οπτική ρύπανση; Ο Κύριος Μεσαρίτης (και όποιος άλλος ισχυρίστηκε ότι η πλαστική σακούλα είναι μόνο οπτική ρύπανση) πήγε καμιά φορά ψάρεμα; Ας ρωτήσει πως ψαρεύουν τα οκταπόδια και θα δεί αν τα μαλάκια της θάλασσας συγχίζουν άσπρα πλαστικά με την τροφή τους. Άμα βάλεις άσπρο αντικείμενο (πλαστικό ή ρούχο) πάνω σε αγγίστρι, το κταπόδι το ρουφάει με το αγγίστρι μαζί και το πιάνεις. Σε έκθεση του WWF, το οποίο δεν είναι ο όποιοσδήποτε "ανίδεος" ακτιβίστας που λέει ότι θέλει, αναφέρεται ότι πρίν λίγα χρόνια στο στομάχι ρυγχοφάλαινας βρέθηκαν 800 κιλά πλαστικών σακούλων (http://www.panda.org/about_wwf/what_we_do/marine/problems/pollution/index.cfm). Αλλά ας μη πάμε στο WWF και στους ξένους οικολόγους. Ας ρωτήσει, ο Κύριος Μεσαρίτης, (και ο Κύριος Ψυλλίδης που καταβρόχθησε την παραπλάνηση χωρίς κρίτική σκέψη), ένα κύπριο βοσκό τι γίνεται όταν μια αίγα πέσει πάνω σε πλαστική σακούλα. Την καταβροχθίζει και μετά το ζώο υποφέρει με αφόρητους πόνους στο στομάχι. Αν δεν πιστεύουν αυτοί οι κύριοι τι μπορεί να επιφέρει μια σακούλα στο στομάχι ενός ζώου, ας μασήσουν ο καθένας απο μιά πλαστική σακούλα που μας διαφημίζουν και μας "αποενοχωποιούν".

Πάμε μετά στην παραποίηση των αριθμών με στόχο την σμίκρινση των επιπτώσεων. 1800 τονοι (μόνο) πλαστικής σακούλας αποτελεί (μόνο) 0.33% των απορριμάτων. Η ξεκάθαρη απάντηση των αριθμών του Κυρίου Μεσαρίτη, που νομίζει ότι μπορεί να ψαρεύει πολίτες όπως τα δεκάχρονα παιδιά ψαρεύουν κταπόδια με πλαστικές σακούλες, από ένα λιγότερο ευκολόπιστο πολίτη φαίνεται διαφορετικά. 1 800 000 κιλά πλαστικής σακούλας (1800 τόνους ναι), 6 γραμμάρια η σακούλα, αντοπροσωπεύουν 300 000 000 πλαστικές σακούλες τον χρόνο, 2.4 κιλά ή 400 σακούλες ανά κάτοικο. Στην Γαλλία υπολογίστηκε ότι το 1% των πλαστικών σακούλων φεύγει και πετά στον αέρα. Στην Κύπρο είναι σίγουρα πολύ περισσότερο διότι έχουμε 10-20 χρόνια λιγότερη περιβαλλοντική μόρφωση από τους Γάλλους. Αλλά έστω και το 1% αντιπροσωπεύει 3 εκατομύρια σακούλες που κυκλοφορούν αδέσποτες πάνω στες παλλούρες και μέσα στις καταγάλανες μας ακρογιαλιές.

Μετά βιάζει άλλη μια αλήθεια ο Κύριος Μεραρίτης: ότι το πολυεθυλένιο δεν είναι βλαβερή ούσία. Σωστό αυτό, αλλά όχι να μας λέει ότι όταν το κάψεις σου βγάζει μόνο νερό και διοξύδιο του άνθρακα. Ας πάρει μια σακούλα (πράμα που έκαμα πριν να σας γράψω αυτή την επιστολή όλο θυμό), ας την βάλει σε ένα καπνιστήρι, ας την ανάψει φωτιά και ας αναπνεύσει το "διοξύδιο του άνθρακα" που δεν είναι βλαβερό. Μετά ας γλύψει το μαύρο που θα μείνει άκαο και να μας πεί τι γεύση έχει. Να μην συγχίζουμε την καύση σε φούρνο υψηλής θερμοκρασίας με την ιμιτελή καύση.

Μετά σαν να μας πιάννει για κορόϊδα στο τέταρτο σημείο, προβάλλοντας σαν επιχείρημα ότι τα πλαστικά σακούλια δεν βλάφτουν τα θαλασσινά, επειδή κάποιος Καναδός έγραψε μονόπλευρα και λανθασμένα (και αυτός) ότι τα 100 000 θαλασσινά παθαίνουν απο τις πλαστικές σακούλες. Εντάξει, το ότι πεθαίνουν ΚΑΙ από τα δίκτυα, όπως διορθώθηκε στην έκθεση. Σημαίνει αυτό ότι καθαρίσαμε από τις σακούλες;

Η πίο χοντροειδής ιμιαλήθεια είναι αυτή για τους Σκωτσιέζους. Φορολογίθηκε λέει η σακούλα και μετά επαναστάτησε ο κόσμος και η φορολογία αποσύρθηκε. Δεν μας είπε όμως για την Κορσική, που οι ίδιοι οι κάτοικοι ανέλαβαν πρωτοβουλία, σε συνεργασία με όλα τα σουπερμάρκετ, έκαναν αυτόβουλα δημοψήφισμα και από τις 3 επιλογές που είχαν, το 61% διάλεξε τις πλαστικές αναχρησημοποιήσημες σακούλες που πωλούνται κατά 1 € και που είναι ανταλλάξιμες δια ζωής. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην Κορσική, χωρίς φόρο, χωρίς απαγόρευση, από τις 50'000 σακούλες τη μέρα που διανύμονταν το Αυγουστο του 2002, περάσανε στις 0 σακούλες τον Αύγουστο του 2003 μετά το δημοψήφισμα και την εισαγωγή της σακούλας που επαναχρησημοποιεί ο καταναλωτής και για την οποία δεν επιβαρύνεται πέρα από το 1 € που θα την πληρώσει μια φορά στη ζωή του (όσες φορές την επιστρέψει παίρνει χωρίς επι πλέωνχρέωση καινούρια). Χρειάζεται να αγοράσει καινούρια όσες φορές την χάσει, ή του την πάρει ο αέρας και δεν την έχει την παλιά να την επιστρέψει. Γελοιοποιεί την Σκωτία που επανήλθε στις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης, αλλά δεν μας λέει και για την εθνοσυνέλευση της Γαλλίας των 60 εκατομυρίων που πέρασε νόμο απαγόρευσης των σακούλων μέχρι το 2010. Ούτε μας λέει και για την ιρλανδία που τις φορολογεί 0.15€ και στην οποία η χρήσει μειώθηκε κατακόρυφα.

Σαν να μην έφταναν οι μισές αλήθειες του Κυρίου Μεσαρίτη, επιστρατεύτηκε και ο χημικός Κύριος Αποστολόπουλος για να μιλήσει στο ίδιο μήκος κύματος και χειρότερα.

Δεν είναι 1000 χρόνια που θέλουν οι πλασικές σακούλες να διασπαστούν μας λέει. Είναι 1,5 με 2 χρόνια εξ αιτίας του ηλιακού φωτός. Μία αλήθεια όμως σύν μία δεν κάνουν δύο αλήθειες. Μπορεί και να κάνουν ένα ψέμα. Πάνω στην παλλούρα εκτεθιμένες στο ηλιακό φώς οι σακούλες αποσυντίθενται, είναι αλήθεια, και βγάζουν εκείνη την απαίσια σκόνη με κοματάκια PP (τα οποία δεν αποδείκτηκε ακόμα ότι είναι βλαβερά, παρεπιπτώντως όμως ούτε ότι είναι αβλαβή). Όταν πουλεί σωλήνες με πολυεθυλένιο όμως ό Κύριος του συνδέσμου βιομηχάνων πλαστικού, λέει στους πελάτες του ότι κάτω από το χώμα ζούν 1000 χρόνια διότι δεν τις βλέπει ο ήλιος. Ούτε και στα βάθη της Μεσογείου το πλαστικό έρχεται σε επαφή με τον αέρα και τις UV όπως πάνω στην παλλούρα. Αλλού λοιπόν οι μισές αλήθειες.

Μας λέει ο κύριος χημικός ότι χρειάζεται 40% λιγότερη ενέργεια για να φτιάξεις μια πλαστική από τις υφασματινες και τις ρούχινες. Δεν μας λέει όμως ότι μια ρούχινη μπορεί να σου πάει και 3 χρόνια, ενώ σε τρία χρόνια θα έχεις καταλήσει 3Χ400=1200 σακούλες (επί 0.4=480 φορές παραπάνω ενέργεια). Επανάλαμβάνει το ίδιο επιχείρημα με τα 7 φορτηγά περισσότερα που θα χρειαζόταν να μεταφέρεις τις ρούχινες. Λές και υποστηρίζει κάποιος να πετάει ο πολίτης 400 σακούλες ρούχινες τον χρόνο αντί των 400 πλαστικών.

91% λέει λιγότερη ενέργεια να τις ανακυκλώσεις, λες και ανακυκώνεται έστω και μία σακούλα στην Κύπρο. Στην Γαλλία με τόση ανεπτυγμένη τεχνολογία ανακύκλωσης, σύμφωνα με την ανεξάρτητη έρευνα για τις σακούλες που έκανε το Carrefour, ανακυκώνεται μόλις 0.7% των πλαστικών σακούλων. (life cycle assessement -LCA 4 είδων σακούλας - στα γαλλικά - http://www.fne.asso.fr/preventiondechets/docs/etudes_RapportACVsacs_caisse.pdf). Μετά μας συγκρίνει την δωρεάν μίας χρήσης πλαστική σακούλα με την χάρτινη που κοστίζει και την οποία ο καταναλωτής προσέχει για να ξαναχρησημοποιήσει για να μην την ξαναπληρώσει.

Ακούουμε μετά και για τις λύσεις που χρειάζονται για την ρύπανση του περιβάλλοντος. Πρέπει να πληρώσει το κράτος μας λένε για να επιμορφώσει τους πολίτες από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο για το πως θα χρησημοποιούν τις σακούλες που παράγει ο σύνδεσμος βιομηχάνων πλαστικού για να βγάζει κέρδος. Αυτός ο σύνδεσμος πέρα από το να πωλεί το πλαστικό δεν έχει καμία ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί το προϊόν που παράγει και το οποίο έχει την κακή συνήθεια να είναι ελαφρύ και να πετάει με τον αέρα;

Αγαπητή σύνταξη της Χαραυγής, δεν περίμενα να ακούσω άλλα πράματα από τον αντιπρόσωπο μιας επαγγελματικής ομάδας που υπαρασπίζεται τα συμφέροντα του. Περίμενα περισσότερα από μια αριστερή εφημερίδα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του συνόλου και που έχει τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες που έχουν σήμερα οι αριστεροί.

Το λιγότερο που μπορείτε να κάμετε, είναι να στείλετε έναν άλλο δημοσιογράφο, πιο σιεϊττάνη και πιό κατατοπισμένο, να πάρει μια άλλη συνέντευξη και από κάποιο σοβαρό άνθρωπο με περιβαλλοντικές γνώσεις και ευαισθησίες για να μήν μείνει ο αναγνώστης της εφημερίδας σας στο σκότος που θελημένα ή άθελα τον έριξε αυτό το άρθρο.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεν θυμώσεις.... τζιαι πε μου... είδες συχνά τη Χαραυγή να παρουσιάζει και "αντίθετες γνώμες";

Joshoua είπε...

Ρε φίλε μεν πιστεύκεις.
Εν καλές οι πλαστικές οι σακκούλλες.
Τζιαι τα αροζόλ, τζιαι τα πετρέλαια, τζιαι τα διοξείδια, τζιαι τα χημικά.
Ούτε τρύπες του όζοντος τζιαι πελλάρες έσιη.
Εν ούλλα προπαγάνδα για να καταπιέσουν τους τίμιους Κύπριους βιομήχανους.

Aceras Anthropophorum είπε...

Αγρινόν δεν διαβάζω την Χαραυγή για να δώ καμιά διαλεκτική διαμάχη που θα οδηγήσει σε κάποιαν αλήθκεια, όπως λαλεί η μαρξιστική τους φιλοσοφία. Την θκιαβάζω για να δω τι αποφάσισεν ο μηχανισμός του Ακέλ να φκάλει στην βιτρίναν. Τζαι αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος που χαίρομαι που εβάλαν στην βιτρίναν αυτά που έβαλα στο προεδρικές.

Aceras Anthropophorum είπε...

Joshoua, φάε και σύ μια σακούλα μπορείς. Είναι ακίνδυνη. Τα δερφίνια τζ' οι σιελώνες τρών τες τζαι δεν παθαίνουν τίποτε. Είπεν το τζαι ο Παπασταύρου.

stalamatia είπε...

Ο Τζόσουα κάνει χιούμορ πιστεύω ,έχεις πάρα πολύ δίκιο Ασερα σχετικά με τις πολαστικές σακούλες και δεν μιλάω για τη Χαραυγή ,εξάλλου εγώ δεν την διάβασα.Μιλάω για τις χελώνες και τα δελφίνια που πεθαίνουν όταν καταπιούν σακούλες ή και πλαστικά μπουκάλια.Πριν λίγο καιρό στο περιβαλλοντολογικό κέντρο του νομού μας μας μίλησαν γι'αυτό το θέμα και μάλιστα μας έδειξαν και ένα ντοκιμαντέρ για τον Κορινθιακό κόλπο ,που εκτός από τα απόβλητα της αλουμίνας [η θάλασσα έχει πάρει ένα κόκκινο χρώμα και είναι όλο λάσπη]είδαμε καιτις πλαστικές σακούλες και ότι πλαστικό άλλο υπάρχει.Ευτυχώς που υπάρχουν και άνθρωπο που είναι ευαισθητοποιημένοι και τρέχουν να σώσουν ότι μπορούν.

Aceras Anthropophorum είπε...

Τελικά δεν είναι μόνον η Χαραυγή. Εδκιάβασα το ίδιον άρθρον στον Φιλελεύθερον με τες ίδιες λέξεις γραμμένον από άλλον (καλαμαράν αυτή τη φορά). Φαίνεται εφκήκαν παγανιάν για οργανωμένην αποπληροφόρησην.

dokisisofi είπε...

Sopa re stalamatia pou kanei xioumor!poulia ston aera pianeis!

btw Aceras pou eksafanises to proigoumeno post? anotera via? tha mporouses apla na diagrapseis ta dika mou sxolia... ti to esteiles olo sto pyr to ekswteron. Iremiste. Lykoi tha iparxoun oso iparxoun provata.

Aceras Anthropophorum είπε...

Μεν φοάσε τζαι δεν έχω λόγο να σε κατατρέχω Δόκησίσοφη. Αν κάμεις κλίκ "παλαιότερες αναρτήσεις" θα ππέσεις πάνω. Απλά εψές ήταν αργά τζαι εβαρέθηκα να το αρχειοθετήσω.

stalamatia είπε...

Εν πιάνω πουλιά στον αέρα εν απλώνω καν τα σιέρκα ,μου έρκουνται τζιαι κάθουνται μόνα τους στους ώμους μου.

Έλατο Χελιδόνι είπε...

Ήντα πουλιά ρε σταλαμαθκιά? κόρωνοι?


Ασέρα έχω την εντύπωση οτι σύρνεις αυκά του τοίχου. Ο μόνος τρόπος να εισακουστούν οι ικεσίες σου εν μέσω του θεόπεμπτου επίτροπου που ελπίζω εννα κάμει διαφορά.


Ενιξερω ήνταμπου γίνεται τελευταία αλλα έσηει πολλούς που παν να μας πουλήσουν τζίνα που λαλεί ο τζιόσουα με την διαφορά οτι τζίνοι πιστέυκουν τα.

stalamatia είπε...

Όϊ αμπελοπούλια εν είμαι Κυπραία? έ αμπελοπούλια πιάνω.

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Αγαπητέ Aceras,

Πραγματικά εθυμώσαν σε. Ας τους, ξέχασέ τους, ανακύκλωσέ τους! Άμα ο άνθρωπος βάλει το νού του να σκεφτεί, καταλάβει. Υπάρχει ελπίς.

dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

@ Dok.,

Εν είπαμε να ηρεμίσουμεν!

Πάντως εμέναν άρεσε μου το κείμενο σου για τον προσκοπισμό (που δημοσιεύτηκε στα σχόλια του προηγούμενο post του Aceras).

Anef_Oriwn
Τετάρτη 17/04/208 – 8:44 μ.μ.

stalamatia είπε...

Την διαφήμιση των καταστημάτων τζάμπο την είδατε?Δείχνει μια σακούλα πλαστική στο κεφάλι μιας γυναίκας για να γλυτώσει το μαλλί από τη βροχή ,δυό σακούλες πλαστικές στα πόδια μιας άλλης για να μην λερώσει τα παπούτσια της από τις λάσπες μια άλλη σακούλα έχει μπει πάνω σε μια σέλλα ποδηλάτου μια άλλη έχει δεθεί σε δένδρο στην ύπαιθρο δίπλα από μια γυναίκα που σκαλίζει μια άλλη σε καρότσα αυτοκινήτου κρατάει δεμένες κάτι σωλίνες .Σκέτες σακούλες[εβαρέθηκα να γράφω τη λέξη και εσείς να τη διαβάζετε]όμως με αυτό τον τρόπο τα τζάμπο διαφημίζουν τα καταστήματα τους,με τις πλαστικές σοκούλες.

stalamatia είπε...

Άνεφ κάνε μια βόλτα από τη Δσκαλούα να πάρεις το κέρασμα σου.

Ανώνυμος είπε...

@ Stalamatia,

Thanks! Ετράτταρα την τζιαι γιω! Ναι μεν είμαι που χωρκόν, αλλά μια φιλοξενία ένα πράμαν, με χαρακτηρίζει!

Anef_Oriwn
Τετάρτη 16/4/2008 – 10:55 μ.μ.

dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
stalamatia είπε...

dokisisofi
Κάνεις λάθος για μένα μην βγάζεις συμπεράσματα όταν δεν ξέρεις τον άλλο.
Ασερα συγνώμη γι'αυτό δεν πρόκειτε να επαναλειφθεί

Ανώνυμος είπε...

sizitisi gia to idio thema eparakolouthisa tzai stin tileorasi me ton idio kyrio na ypostirizei touta pou laleis. tziame vevaia eishen tziai enan athrwpo (en thymoumai ti ton laloun) pou ypostirize FYSIKA tin antithetin apopsi tzai miloumen eishen enan yfos...san na evlepen exwgiinon, en episteuken sta fkia tou o athrwpos. FYSIKA oson tzi afikan ton na milisei.

e mporw na katalavw. akoma tzai oulla touta na isxyoun tzai nan monon "optiki rypansi", syggnwmin, monon emenan xala me touton? na perpatas mes ti strata tzai na gemati sakoules, stin paralia, mesa sti thalassa? thwroumen monon ti diki mas ygeia diladi? en mas koftei pou ashimizoumen ton topo?

alla vevaia, emeis oi kypraioi kseroumen ta oulla tzai imasten paneksypnoi, o ypoloipos kosmos en vlakes pou enoxopoioun ti sakoula.
E.

Lexi_penitas είπε...

Ρε Ασέρα χάρηκα που ανάρτησες τον αντίλογο και τους τα έψαλλες μια χαρά. Εθκιάβασα το τζιαι γω, εφκήκεν μου το γαίμα στη τζιεφαλή αλλά εν είχα τες γνώσεις αλλά ούτε χρόνο να ψάξω για στοιχεία.

Πάντως εν γνωστό ότι τουλάχιστον ο ένας που τους 2-3 μεγαλοβιομηχανους πλαστικών εν Ακελικός....

dokisisofi είπε...

Egw, w proteinw na dothei pasxalino dwro stous Kipreous fetos apo ena i dio dixtya psonismatos gia na katalavei oti prepei na periorisei ti xrisi kai kirios to petama naylon sakoulwn. Vevea, volefkoun oi evloimenes gia ton kalatho sto apoxoritirio, (allo to na petas sta skoupidia ta xartia tou merous me sakoules pou na grafoun "orfanidis" alla tespa).

Epipleon tha katapolemithei kai o iperkatanalotismos! Oups! touton en eprepe na to pw! Twra einai sigouro oti to metro pou eproteina de tha efarmostei!

Aceras Anthropophorum είπε...

Για να είμαστεν δίκαιοι, πρέπει να σας αναφέρω ότι έλαβα μιαν απάντηση από τον Δημοσιογράφο που ετοίμασε το ρεπορταζ. Μου δήλωσε ότι στόχος του είναι να καταδείξει την βλάβη που προκαλεί η σακούλα στο περιβάλλον και αν βοηθήσει στην ανάδειξη του προβλήματος. Το περιβόητο δημοσίευμα προηγήθηκε ολοσέλιδο που μιλούσε για τις γνωστές επιπτώσεις της σακούλας στο περιβάλλον και η αφιέρωση θα τελειώσει την επόμενη βδομαδα με άλλο ρεπορτάζ όπου θα φιλοξενείται η "άλλη άποψη" απο αυτήν των βιομηχάνων πλαστικού. Η επιλογή να παρουσιαστούν οι απόψεις σε τρείς ολοσέλιδες αφιερώσεις ήταν παραπάνω για πρακτικούς λόγους (κυρίως χώρου) και όχι για να διευκολυνθεί κάποιος στο να προτάξει τις θέσεις του.

Ελπίζω το τελευταίο μέρος της αφιέρωσης να διορθώσει τα λανθασμένα μυνήματα που στέλλει ο τίτλος "αποενοχοποίηση της πλαστικής σακούλας" και να θέσει το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση.

Συμφωνώ με τον ανώνυμο για τον μηδενισμό της "οπτικής" ρύπανσης. Μια χώρα που έχει τον τουρισμό σαν βάση της οικονομίας της πως μπορεί να μιλά με αλαφράν την καρδία για την ασήμαντη "αισθητική ρύπανση". Και από την άλλην, είναι λίγο πράγμα για την ποιότητα ζωής να ζεις σε συσταρισμένο χώρο και να μην σε πνίγουν τα ποσκούπιδα. Ο Κύριος Παπάσταυρος που εγκαινίασε αυτήν την ιδέα της ασήμαντης οπτικής ρύπανσης ευχαριστιέται τον περίπατον του στην φύση την διακοσμημένη με όλων των χρωμάτων πλαστικές σακούλες, λες και οι παλλούρες είναι χριστουγενιάτικα δένδρα;

dokisisofi είπε...

where?

Ανώνυμος είπε...

dame.ma eise xanti kori,an parisis tha sou travisi ena io

Aceras Anthropophorum είπε...

Άμαν γράφουν click here είναι virus ή troians.

Δεν έβαλα φίλτρον, μπορεί κανένας να μου πεί τι πρέπει να κάμω για να ζητά verification πριν να βάλλει κάποιος κάποιον σχόλιον; Προς το παρόν σβήννω τα αλλά αυτά τα spams έρκουνται ολοένα τζαι πιο συχνά.

Έλατο Χελιδόνι είπε...

Ασέρα πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου? θέλω την βοήθειαν σου

3latox@googlemail.com