Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Σκουλουκοκομποστήρας


Ο σκουλουκοκομποστήρας είναι έναν σύστημαν εκτροφής κότσσινων γεωσκουλούκων του είδους eisenia fedida.  






Πως λειτουργεί θα το δείτε δαμαί. Τζιαι γαλλικά να μεν ηξέρετε θα το καταλάβετε που τες εικόνες. 


Από ότι έμαθα υπάρχουν στην αγοράν τζιαι στην Ελλάδαν (δεν ηξέρω για την Κύπρον). Το πιο αστείον θα το δείτε δαμαί σε πιθάριν. Αλλά μπορεί κάποιος να κατασκευάσει μόνος του (κοιτάξετε τον τούτον δαμαί πως έφτιαξεν έναν, δαμαί έναν άλλον μοτέλλον, μπορείτε να το κάμετε με οτιδήποτε μαύρην πλαστικήν κάσιαν που μπαίνει η μια μες την άλλην).
Μετά τες επίμονες αιτήσεις της κόρης μου για κατοικίδιον τζιαι τες φιλοσοφικές συζητήσεις που επακολουθήσαν, εκαταλήξαμεν σε δύο αποφάσεις:
Πρώτη απόφαση: Ότι δεν πιάννουμεν ζώον για να είμαστιν εμείς χαρούμενοι αλλά για να είναι το ζώον χαρούμενον. Η μόνη ηθικά αποδεχτή χαρά που μπορεί να έχουμεν που έναν ζώον είναι η χαρά του να το θωρούμεν ευχαριστημένον ΠΑΝΤΑ, όι ως που να μας περάσει η στρείνα. Ούτε αίσθημαν ιδιοκτησίας, ούτε ψυχολογική ανάγγη, ούτε ζώον εργαλείον, ούτε αντικατάστατον για το πουλουκκούιν. Επειδή τσουρούες που θα ήταν ελεύθερες τζιαι ευχαριστημένες μες το χωράφιν δεν μπορούμεν να έχουμεν διότι δεν ηξέρουμεν ποιός μπορεί να τες φροντίζει άμαν φεύκουμεν για διακοπές, επειδή σσιύλλον δεν μπορούμεν να πάρουμεν για τον ίδιον λόγον τζιαι για το ότι επίσης δεν ξέρουμεν αν θα έχουμεν πάντα όρεξην να τον ηφκάλλουμεν έξω καθημερινά μισήν με μιαν ώραν, επειδή επίσης για τον ίδιον λόγον που δεν μπορούμεν να πάρουμεν τσουρούες δεν μπορούμεν να πάρουμεν ούτε Alpaga, ούτε γαρούθκια, ούτε Γιάκ που κάμνουν πας τα βουνά, αποφασίσαμεν να πάρουμεν σκουλούτζια. Τα σκουλούτζια δεν θέλουν χώρον ούτε περίπατον. Θέλουν σκοτάδιν, σαπισμένα χόρτα τζιαι θερμοκρασίαν 15 με 25 βαθμούς. Μπορείς να φύεις που το σπίτιν 20 με 30 μέρες τζιαι τούτα θα έχουν να τρώσιν που τα παλιά. Αυτά μπορούμεν να τους τα παράσχουμεν ανελλιπώς με αντάλλαγμαν να μας μετατρέπουν τα ποσκούπια μας σε χυμόν ή κομπόστον λίπασμαν.

Δευτερή απόφαση:  Να κάμουμεν ότι μπορούμεν να φανταστούμεν μες τον κήπον για να μας προτιμούν πουλλιά, αρκομέλισσες, πασχαλίτσες, σαλαμάντρες, κουφούδες (δεν δακκάννουν οι δικές μας), ελάφκια, βάτραχοι, λιμπούρκα, πεταλλούδες τζιαι ότι άλλον άγριον φκάλλει η φύση μας δακάτω. Η κόρη μου ενδιαφέρεται με την πανίδαν, εγώ με την χλωρίδαν. Έτσι τζιαι αλλιώς πρέπει να έσιεις τζιαι τα θκυο για ναν η τζιαι η πανίδα τζιαι η χλωρίδα ευχαριστημένες.
Ο σκουλουκοκομποστήρας μας δουλεύκει μια χαρά. Ήδη σε 3 μέρες λειτουργείας τα σκουλούτζια μας εγκατασταθήκαν τζιαι εβάλαμεν τους θκυό κιλά φύλλα που τα χορτικά που τρώμεν. 






Το περασμένον Σαββατοκυρίακον εκάμαμεν φωλιές για τα πουλιά τζιαι τούτον μαχούμαστιν για ξενοδοχείον εντόμων. Μαχούμαστιν επίσης να σκάψουμεν έναν λούκκον για να κάμουμεν υδροβιότοπον για να έρκουνται βατράχοι, λιβελούλες τζιαι σαλαμάντρες. Ελπίζω να έβρω τον χρόνον να σας κάμω ρεπορτάζ τζιαι για τον σκουλουκοκομποστήραν τζιαι για τα υπόλοιπα της αυλής. Τωρά πάω έξω να αρκέψω το ξενοδοχείον των ζουζουνιών τζιαι το δείλις θα έρτουν κάτι φίλοι να βοηθήσουν να φκάκουμεν τον λούκκον του υδροβιότοπου.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=2831

Τούτος εν ο κομποστοποιητής που φαίνεται στο βίτεο.

Υπάρχει τζαι στην Κύπρο ο ίδιος κομποστοποιητής:

http://www.agropoliscy.com/easyconsole.cfm/page/product/product_id/17

dokisisofi είπε...

Ίσια σκούλουκους ήβρες της να πιάσεις;!Γιαξ..Αλλά ίντα να πεις, έτο
είναι και τα μόνα (συγ)κατοικίδια που αποκτούμε όλοι στο τέλος, θέλουμε δεν θέλουμε...Τουλάχιστον αυτά δεν μας τρώνε ζωντανούς και δεν κυκλοφορούν παριστάνοντας τους ανθρώπους..("ανθρωποσκώληξ": όλοι ξέρουμε κι απο έναν...)

Ανώνυμος είπε...

Κομποστοποιητήν έχουμεν τζιαι στον Στρόβολον. «Καταπίννει» χόρτα, φύλλα, τζιαι όλα τα φυτικά απόβλητα της κουζίνας - πριν τα μαίρεμαν . Κάθε φθινόπωρο δίνει αρκετό λίπασμα για όλο τον κήπο.
Λαμβάνοντας υπόψιν καρπούζια, πεπόνια αλλά και φρούτα και χορταρικά που «χαλούν» υπολογίζω πως έχουμε 10% λιγότερα σκουπίδια.
Μέχρι να πάρουν ύψος τα δέντρα, έχουμεν τζιαι πολλά κλαδέματα, τα οποία αφήνω σε σωρούς σε 2-3 μέρη, και μετά το πέρας του χειμώνα (δηλαδή τώρα), τα ξανίζω μέσα στις λεκάνες των φυτών.
Τα αποφάγια παραδίδονται στους κάττους σε ανοικτό χώρο, και ό,τι μένει καταναλώνεται από διάφορα πουλιά.
Τίποτα δεν πάει χαμένο.
Φυσικά άλλον θέμαν τα κατοικίδια!!!
Strovoliotis.

Bananistanos είπε...

Εμέναν εγγέμωσε ποντικούς! Επιασα πάνω που 10 μεσ' το καλοτζέριν. Ελπίζω να μεν ξαναπαρουσιαστούν τωρά που άνεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Τα μουγιούθκια πάντως εξυπνήσαν...

Aceras Anthropophorum είπε...

Invictus μου έδωσες μεγάλην χαρά που μου έμαθες ότι υπάρχει τζιαι στην Κύπρο. Για να την έχει στο μαχαζίν σημαίνει ότι κάποιοι αθρώποι θα τον αγοράσαν τζιόλας. Το ίδιο πράμα που γοράζετε τζιεικάτω 76€ αγόρασα το εγώ 250. Χαλάλιν.

Δοκησίσοφη ο καθένας προβάλλει ότι θέλει πάνω στα ζώα ανάλογα με τα βιώματα του. Δακάτω που κρούζουν τον κόσμον ο θάνατος πάει έναν με την πυράν τζιαι όχι με τα σκουλούτζια. Φέτος οι γεωσκόληκες ήταν ο ζώον της χρονιάς για την Ελβετικήν Προνατούρα. Είναι η βάση της ζωής. Χωρίς τα τρισεκατομύρια γεωσκώληκες του τύπου οργωματάες που ανακουτρέφκουν τζιαι αερίζουν το έδαφος η ζωή σου δεν θα ήταν δυνατή πάνω σε τούτον τον πλανήτην. Άρα μπορεί να τα παραβάλεις με την ζωήν αντί με τον θάνατον. Αν δεν υπήρχαν επίσης τζιείνου του είδους σκουπιδοφάες θα εβρώμιζεν το τόπος τζιαι θα εζόλαν όπου πάεις. Άρα αντί "γιαξ", θα μπορούσες να σου έρτει "ώχχου" (καθαριότητα") :)) όπως σκέφτεται τζιαι η μιτσιά που τους θωρεί τζιαι σιαίρεται να τρων τα φύλλα του μήλου της.

Στροβολιώτη έχω τζιαι γώ ποτζιείνον του κήπου δέκα χρόνια. Η διαφορά είναι ότι τούτον μπορείς να τον έχεις έσσω. Έτσι τον σιειμώναν δεν χρειάζεται να γυρέφκεις παπούτσια να φορήσεις να φκεις μες το σιόνιν να πετάξεις τα ποσκούπηα στον κομποστήραν. Όσον αστείον τζιαι να φαίνεται, τον σιειμώναν εσταμάτουν να κάμνω κομπόστα διότι εβαρκούμουν να φκαίννω έξω :)) Φυσικά ξέρω ότι η ηθική δύναμις των βέρων οικολόγων είναι πάντα πολύ ψηλών προδιαγραφών, τζιαι δεν φογάται τον χιονιάν τζιαι ο αγιάζιν, όχι σαν την δικήν μου που βαρκούμαι με πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Τα πλεονεκτήματα όμως τούτου του κομποστοποιητή είναι παραπάνω: κάμνει τζιαι για τζιείνον που διαμένει πάνω σε πολυκατοικίαν.

Άλλον advantage φίλε μου μπανανιστανέ είναι ότι όπως το σύστημαν κλειστόν, δεν ταΐζεις τους ποντικούς τζιαι να τους συνάεις. Ο κομποστήρας τούτος είναι μόνον για τα λαχανικά. Δεν κάμνει να βάλλεις μέσα χόρτα, φύλλα τζιαι ξύλα. Κρατάς τον κομποστοποιητήν του κήπου που του βάλλεις μόνον τα κλαδέματα τζιαι φύλλα (που δεν τραβούν τους ποντικούς) τζιαι τον κομποστοποιητήν τούτον έχεις τον πας την βεράνταν (στον νοσσιόν στην Κύπρον) χωρίς μούγιες, χωρίς ποντικούς. Το δε κομπόστο του τούτου είναι απευθείας χρησιμοποιήσιμο. Σε 3 μήνες που πιάννει να γεμώσει μια στρώση , έχεις ήδη 10 λίτρα καθαρό λίπασμα. Δεν ξέρω με τες θερμοκρασίες τζιεικάτω αν παρουσιάζει κανέναν άλλον πρόβλημα, δακάτω πάντως είναι άοσμος εκτός που κάτι ψιλομουγιούθκια που μπορεί να τραβήσει δεν δείχνει να δημιουργεί καμιάν ενόχλησην. Για τα μουδιούθκια είπαν μου ότι έρκουνται άμα βάλλεις πολλά φύλλα των φρούτων που τους αρέσκει το ξύδιν. Άμα σσιεπάσεις τα φρούτα με φύλλα καρρόττου είπαν μου ότι τα μουγιούθκια χάννουνται, ή τουλάσιστον λλιανίσκουν διότι δεν τους αρέσκει τζιαι δεν ηβρίσκουν το αγαπημένον τους τρόφημον.

dokisisofi είπε...

.."Άσσιοηλέ" μπορεί να πω.."ώχχου του ρε τούτου" για τον σκούλουκο, μόνο αν τον βαφτίσω. Πχ.."Λούκυ" (από το σκουλούκι) :)
Γενικά, αν το σκεφτείς ο άνθρωπος όταν δώκει όνομα σε ένα ζωντανό, τότε ξεκινά τζιαι αγαπά το. Τζιαι του Αδάμ ο Θεός, αν θυμούμαι καλά έδωκεν του τούτο το δικαίωμα. Γι' αυτόν ήταν σε αρμονίαν αρχικά. Αλλά ίσως που τότε να δόθηκε η εντύπωση στον άνθρωπο ότι εν ο "ιδιοκτήτης".
Αλλά το γεγονός παραμένει. Όταν δώκεις όνομα σε ένα ζώο, γίνεται δικο σου. Τζιαι μόλις γινεί δικό σου, αγαπάς το.. Το ίδιο συμβαίνει στα μωρά με τις κούκλες, μόνο που σήμερα έρκουνται με όνομα : " ττουήτη, μπάρμπι" κτλ,. Γι' αυτό τα μωρά πετάσσουν τες τόσον εύκολα μετά την πρώτη χαρά. (Αν και εδώ που τα λέμε, πως να παίξεις κουμέρες με την μπάρμπυ, υποσυνείδητα τα μωρα, ξέρουν ότι τέθκιες κουμέρες, δεν αρκούνται στον Κεν τους, που να τες βάλεις έσσω τζιαι να τες ποτίσεις τζιαι καφέ χαχαχα).
Πολλά μεγάλη η δύναμη του ονόματος. Η υποθετική βασικά. Οι παραπάνω ψυχοπάθειες τζιαι κομπλεξισμοί πηγάζουν που το φόβο μήπως ο άλλος κολλήσει σου έναν όνομα λες τζιαι μετά γίνεσαι δικός σου, έρμαιο της ερμηνείας του και του καθορισμού του. Ή τζιαι το αντίθετο. Οι παραπάνω παλεύκουν για να τους δώκει ο άλλος έναν ¨"καλον όνομα¨" να τους κάμει μέλη του κόσμου τους... Φοούνται να ματσιαστούν, να εκφραστούν, να γινούν κατι ενοχλητικό για τον άλλο.Είναι ούλλα υποταγή, φόβος υποταγής..Τους παραπάνω κατατρύχει τους η ανάγκη ετεροκαθορισμού τζιαι υποταγής. Μέσα στην κομπόστα, μέσα στον μύλο που αλέθει την ελευθερία τζιαι την επιλογή.
Είμαστεν ούλλοι σκουλούτζια.

Φουρνόφκιος είπε...

αναουλιάστηκα

Bananistanos είπε...

Στην Κύπρον έχουμεν πουτούτους τους σκουλουκους; What about "...occasionally threatening native species."??

Τη λύση για τα μουγιούθκια ξέρω την χόρτα ή χώμα πάνω που τα φρούτα αλλά άμα εσύ βαρκεσαι να φκεις έξω να τα φκάλεις, φαντάσου να πρεπει να γεμώσεις τζε μια σύκλα χώμα με το φκυαρι για να γείρεις πουπάνω. Επίσης λόγω οικογενειακής παραγωγής πετάσσουμε πολλα φρούτα κατι που δυσκολευκει τα πράματα.

(Ιντα ωραία να έλειπεν η γ@μ@@νη η πολιτική να συζητούμε πάντα έτσι προκομμένα... :) )

astronaftis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
astronaftis είπε...

πολλά σπουδαίος!

είναι το ίδιο είδος γαιοσκώληκα που βρίσκουμε στις αυλές μας;

ξενοδοχείο ζουζουνιών ετοιμάζω τζι εγώ με παλέττα. αν μιλούμε για το ίδιον πράμα.

Aceras Anthropophorum είπε...

"Είμαστεν ούλλοι σκουλούτζια"
εξαρτάται τι είδους. Γεωσκώληκες μόνον έσιει 13 οικογένειες τζιαι 5΄000 γνωστά είδη. Τζιαι τα παραπάνω είναι άγνωστα....

Μπανανιστανέ εθκιάβασα τζιαι τζιαι γώ τούτον τζιαι εκίνησεν μου την περιέργεια. Τούτον το είδος είναι native στην υπηρωτικήν Ευρώπην. Γυρόν που την Κύπρον έχει ιστορικά στην Τουρκία, Λίβανο, Ελλάδα. Με το εμπόριον φυτών τζιαι λαχανικών πολλά είδη εγινήκαν παγκόσμια. Αγοράζοντας εισαγώμενα κομπόστα δεν είναι απίθανον να εισάξεις ότιδήποτε ζωϊκόν. Κατά την γνώμην είναι ένας παράγοντας ρίσκου τζιαι άμαν δεν θέλω πκιον το κομπόστον μου αν εκατοικούσα στην Κύπρον δεν θα το επέτασσα πάνω σε κάποιαν αναξέλεχτην κοπριάν για να μεν πεθάνουν τα σκουλούτζια μου αλλά θα τα εδίουν. Φτάνουμεν τζιαι στο βιντεούδιν του anonymous που λαλεί ότι άμαν πιάννουμεν υπό την ευθύνην μας ζώα τα πιάννουμεν ως που ζιούν τζιαι όχι για τα Χριστούγεννα μόνον...

Για την πολιτικήν είντα να κάμουμεν, εγεννήθης σε δεξιάν οικογένειαν :))) Αν ο τζιύρης σου ήταν αριστερός ίσως να είμαστιν της ιδίας πολιτικής όχθης.

Νίκο άμα πιάσεις να κάμεις κάτι εσύ το κάμνεις σε μεγάλον :)) Εμέναν το ξενοδοχείον ζουζουνιών που κάμνω είναι μίνι. Στο δικόν σου πάντως όχι να σαλαβατάς αν έρτουν κατσόσιοιροι τζιαι ποντιτζιοί!! Τζιαι ποντιτζιοί να έρτουν φυσικά τι σε πειράζουν άμα δεν πολλομπαίνουν έσσω; Οι ποντιτζιοί είναι πολλά έξυπνον ζώον. Τζιαι δεν πειράζουν, φτάννει να μεν τους προσφέρεις πολλήν φαίν για να πολλυνίσκουν τζιαι να γεμώννουν οι τόποι.

Σσυχχωράτε με που αρκώ να απαντώ. Δεν πολλοέχω χρόνον τον τελευταίον τζιαιρόν διότι τες ελεύθερες μου ώρες περνώ τες στον κήπον.

Άτε, πάω να τελειώσω τες κατασκεύές μου.

Bananistanos είπε...

Αν εγενίεσουν εσύ σε δεξίαν οικογένειαν; Εγώ πάντως "απαρνήθηκα" ένα κομμάτι τουλάχιστον των οικογενειακών πιστεύω, το εθνικοχριστιανικό.

οι κατσόσιοιροι εν καλόν πετ για τον κήπο, τρων καραόλους, κολοτζυθθάες κλπ

Theopemptou είπε...

Έχει μια κοπέλα στην Λεμεσό που πουλεί κομποστοποιητές με σκουλήκια ή μόνο σκουλήκια
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001390235893