Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ο Aceras Anthropophorum εν ένα μικρόν φυτόν της οικογένειας των ορχιδέων. Βλαστά πας τες ξεροκαφκάλλες. Ζητά λλία πράματα για να ζήσει: ελευθερίαν, ησυχίαν τζαι ελάχιστες υλικές προϋποθέσεις. Στην Κύπρον εξιλείφτην λόγω της αλοάρκαστης ανάπτυξης. Αν κάποιος τον δει κάπου, να μεν το πει κανενού. Να μου πέψει μήνυμαν να πάμεν να θαυμάσουμεν τα φκιόρα του μαζίν τον Απρίλην. Υπόσχουμαι ότι δε θα τσαλαπατήσω ότι βλαστά γυρόν. Αναζητώ τζαι άλλου είδους ανθρωποφέρουσες ιδέες που τείνουν να ξιλειφτούν.
7 σχόλια:
άσχτον γιατι νοσσιές; εννεν οσσιές;
σημερα ειδα στο φατσοβίβλιο μια φώτο μιο γλωστου μου που έδειχνεν εναν τεράστιον κλωνον ασέρα τυιαι εσκεφτηκα σε.
Νάταν Καλοκαίρι και νάμουν λέει κάτω που τον νοσσιόν της κληματαρκας μας στο χωρκό.Ωραία αντανάκλαση κάνει το φως μέσα από το πώμα του μπουκαλιού
Εσιει πολλών λογιών νοσσιές.
Η νοσσιά η δροσερή που σε προστατεύκει που τον καυτερόν ήλιον.
Η νοσσιά του γονιού που προστατεύκει τα παιθκιά του που κάθε κακόν
Αμμά έσιει τζαι αθρώπους που με την βαριάν νοσσιάν τους σκοτεινιάζουν την ζωήν όσουν εν γυρόν τους, τζιαι δεν τους αφήνουν να αναπνεύσουν, τζια να ανοίξουν τα φτερά τους.
Ε, τζιαι απού εσιει δέντρον έσιει σιός, τζιαι απού έσιει σιός τζοιμάται!
Τζιαι το αρχαίον " περί όνου σκιάς", όπου δύο άνθρωποι μάλλωναν για τον νοσσιόν του γαδάρου.
Στην φωτογραφίαν 'ετσι που γύρνει η σκιά, φαίνεται σαν τον άθρωπον που φακκά της κκελλές του πάνω στον τοίχον.
Έσιει περιοχές της Κύπρου που βάλλουσιν το ν ομπρώς που κάποιες λέξεις που ξεκινούν με φωνήεντα. π.χ. νήλιος αντί ήλιος. Εννά σε γελάσω όμως ποιές εν τούτες. Κανένας γλωσσολόγος να μας το εξηγήσει;
Στα κοτσινοχώρκια πάντως τζιαι σε μερικά χωρκά του πενταδακτύλου λέμε νοσσιά, νήλιος. Νεκκλησιά άκουσα το μόνον στα κοτσινοχώρκα. έρκεται σίουρα που την αιτιατική (την εκκλησιάν, εις την νεκκλησιάν, στη(ν εκκλησιάν), η (ν)εκκλησιά). Θέλεις τζιαι γλωσσολόγον να σου τω πεί :)))
Ίων ο καθένας μπορεί να το δει όπως του αρέσκει. Εξαρτάται από το point of view. Πάντως αν εφάκκαν της κκελλές του πας τον τοίχο το στούππωμαν του βάζου δεν θα είχεν τόσον φωτεινό πρόσωπο.
Ε ναι σιόρ, αλλά γιατί όι ούλλες οι λέξεις που ξεκινούν με φωνήεν να παίρνουν το ν της αιτιατικής, τζαι μόνον οι συγκεκριμένες, Νάσερα! :-)
Να συμπληρώσω:
νάκρα – από το άκρα
νούρος – από το ουρά
νύπνος – από το ύπνος
νώμος – από το ώμος
Κι έχω την αίσθηση [χωρίς αν είμαι απόλυτος] ότι αυτό γίνεται κυρίως στες λέξεις που σύμφωνα με την παλιά γραμματική [του πολυτονικού] έπαιρναν δασεία ...
Δημοσίευση σχολίου