Συνήθως δεν πάω σούππερμάρκετ. Ψούμνίζω που το ίντερνετ τζιαι κάμνει μου η πόστα ντελίβερι έσσω. Κάθε φτομάδαν, καρτερούν με πεντέξι τσεντούες οικολογικές στην πόρταν μου τζιαι δεν έχω παρά να τες καταντζιάσω. Είναι έναν σπουδαίο σύστημαν που έσωσεν την ελβετικήν πόσταν που το φαλλιμέττον που έππεσεν η δουλειά της λόγω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου, έσωσεν με τζιαι μέναν που δύο ώρες την εφτομάδαν αγγαρίαν. Τα προιόντα εν πιο φρέσκα διότι έρκουνται που το ψυγείον χωρίς να πάθουν θερμικό σοκ τζιαι χωρίς να τα ματσουλίζει η κάθε νοικοτζυρά που θκιαλέει στο σούππερμαρκετ. Επιπλέον εν τζιαι οικολογικός τρόπος ψουμνίσματος. Έκαμεν η εταιρία που δουλέφκω life cycle assessement τζιαι αυτός ο τρόπος διανομής εκπέμπει 4 με 6 φορές λλιόττερους ρύπους παρά να πιάννει ο καθένας το αυτοκινητούιν του τζιαι να ισιώννει στο κοντινόττερον σούππερμάρκετ. Η διαδρομή της πόστας είναι από την πόρταν του πιο κοντινού πελάτη του e-commerce μόνον αλέ, ενώ εγώ πρέπει να κάμω αλέ - ρετούρ μέχρι το σύπερμάρκετ. Η μέση διαδρομή προς το σούππερμάρκετ είναι 17 χιλιόμετρα ενώ η μέση διαδρομή της πόστας 4.
Κάποτε όμως ξηχάννω να παραγγείλω πριν τες δέκα την νύχταν τζιαι χρειάζεται να πάω στο σούππερμάρκετ αυτοπροσώπως. Εχτές έτυχεν μετά που πεντέξι μήνες να είμαι αναγκασμένος να πάω. Η μόνη διασκέδαση που μου διά αυτή η δραστηριότητα είναι να κάμνω παντιστήρι μες τα καρροτσούθκια τους άλλους να θωρώ τι σκατά τρώσειν.
Μπροστά μου ένας κκέλης μεταξύ 25 τζιαι 30. Μάλλον 30 αλλά που φαίνεται μωρόν που το ντύσιμον. Βερμούδα Billabong, τίσιερτ Energy, παπουτσούθκια ασπρούθκια Elements. Ούλα ολοτζιούνουρκα λες τζιαι έφκαιννεν που την βιτρίναν. Γιαλλούθκια στυλάτα (δεν εκατάλαβα τι μάρκα ήταν διότι έφκαλεν τα την ώραν που εμάσιετουν να πληρώσει).
Τι εψούμνισεν νομίζετε; 4 πακέττα χυμόν πορτοκαλιού. 3 πακέτα κκόφλεξ. Καμιά δεκαρκά γιαουρτούθκια γλυτζιά με τα φρουτούθκια τζιαι έναν τεράστιο πακέττο τσίπς.
Αυτά ξέρουν να φαν οι εργένηδες σκάπουλλοι σε αυτήν την χώραν όταν φύουν που τα φουστάνια της μαμμάς γύρω στα τριάντα. Τούτος δε, αν συνεχίσει έτσι θα πκιάσει σκορβούτο μπροστά που την οθόνην του πλέι στέισιον.
Κάτι εμάθαμεν τζιαι σήμερα από ανθρωπολογικής άποψης. Αυτήν την διάστασην της γενιάς των τριαντάρηδων δεν την έθιξεν η Δρακούνα στην ανάρτησην της για τα 70.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
19 σχόλια:
Τζαι οι εικοσάρηδες έτσι ένι τζαι σhειρόττεροι. Ή φαΐ της μάνας τους, ή πελλάρες έτοιμες τζαι του σούπερμαρκετ.
Κρίμαν, κρίμαν, τζαι πάλε κρίμαν...
Γαλαν είshεν έσσω οξά έτρωεν τα με το χυμό το κκόφλεξ;
Υπολογίζω ότι τρώει τα κκόφλεξ με τα γιαουρτούθκια. Αλλιώς θα έθελεν τζιαι γάλαν τζιαι ζάχαρις επιπλέον.
Η προσωπική μου εμπειρία για τον θέμαν τούτον στην Αγγλίαν εν λλίον διαφορετική: δακάτω το να μαειρεύκεις το φαΐν σου (όπως πολλά άλλα πράματα) εν καθαρά ταξικόν θέμα. Το να κάμεις σαλάταν εν gourmet ή να μαειρεύκεις φαγιά που την αρχικήν τους μορφήν εν middle class, για να μεν σου πω intellectual. Το να τρώεις τσίπς τζαι take-away εν working class. Πας τούντο θέμαν, έχω την εντύπωσην ότι σε γενικές γραμμές η γενιά του '70 στην Κύπρον, για να χρησιμοποιήσω τον όρον της Δρακούνας, εμεγάλωσεν με κουλτούραν μαειρεμένου φαγιού έσσω. Αθθυμούμαι την ιστορίαν του κουμπάρου μου που εκαθάριζεν πατάτες να τηανίσει τζαι ο Εγγλέζος συγκάτοικος του εσιοκκαρίστην διότι ενόμιζεν ότι τα chips γινίσκουνται στο microwave. Ασχέτως ταξικής διαφοροποίησης όπως εις την Αγγλίαν, τουλάχιστον για τους παραπάνω νομίζω, το μαείρεμαν εν κάτι το φυσιολογικόν. Την ίδιαν στιγμήν, που το '80 τζαι μετά εμπήκεν εις το λεξιλόγιον μας το take-away, τζαι σταδιακά γίνεται μεγαλλύτερον μέρος της κυρίαρχης κουλτούρας. Τωρά ίντα μπου σημαίνει τούτον μεν μ'αρωτάτε, εν έχω απάντησην.
Φίλε μου είναι ακριβώς όπως τα θέτεις με τις διατροφικές συνήθειες της νιώτης του 'πολιτισμένου΄κόσμου σήμερα αλλά ο συγκεκριμένος κκέλης με τα κκόφλεξ μάλλον θα πάθει ότιδήποτε άλλο φανταστείς ομπρός που την τηλεόραση εκτός σκορβούτο!
Με 4 πακέττα χυμό πορτοκαλιού κάθε ψούμνισμα το μόνο σίουρο εν ότι πιάνει αρκετή Βιταμίνη c για να αποφύγει το σκορβούτο :-))
Αχ, έκαμες με τζιαί εγέλασα. Άκου να πιάσει σκορβούτο μπροστά που την οθόνην του πλέιστέισιον! Όταν εσπούδαζα εμαίρεφκα (εκτός από περιόδους εξετάσεων). Έχει πιο ωραίο πράμα που να κάμεις μόνος σου το φαϊ σου ωραίο, αχνιστό με φρέσκα υλικά;
Έχω μιαν απορία. Δηλαδή έρχονται τζιαί αφήνουν τα πράματα έξω από το σπίτι σε τσέντες, έτσι ξαπόλυτα; Αν τα κλέψει κάποιος; Ή εν μέσα σε κανέναν ειδικό, μεγάλο ταχυδρομικό κιβώτιο που τα βάζουν;
Ασέρα μου δεν θέλω να σε παραπονέσω,αλλά αυτό το σκηνικό με το τσαντικό έξω από την πόρτα εμένα δεν μου αρέσκει.
Διότι,ο άνθρωπος πρέπει να πάει στην αγορά μόνος του, για να αρχίσει τη διαδικασία του μαγειρέματος από τις πρώτες ύλες. Δηλαδή αν δεν διαλέξεις εσύ την ντομάτα που σου εγυάλισσεν, ακόμα και αν είναι ολόιδια με τις άλλες, το φαϊ χάνει την αξία του.
Ασε που οι λαϊκές αγορές είναι το καλύτερο.Να πιάσεις τζαι την κουβέντα με την κοτζιακαρούα που καθαρίζει το λουβίν το φρέσκο, τζαι τον παραγωγό που σου μιλά για τα κολοκυθθάκια του...αλλον πράμα.
Τι εν τούτα τα ευρωπαϊκά που μας λαλείς σήμερα;
Εκαμεν μου εντύπωσην ο τρόπος που ήβραν οι Ελβετοί να σώσουν το ταχυδρομείο τους, συν τα άλλα θετικά που αναφέρονται στο κείμενο.
Εσιει τζια έναν άλλον θετικό η υπόθεση. Ψουμνίζεις όσα χρειάζεσαι πραγματικά, και όχι ότι δεις και πεθυμήσεις. Γιατί κακά τα ψέματα, άμα βλέπεις θέλεις. Αν μάλιστα πάεις νηστικός στο σούπερμαρκετ, γοράζεις φαγιά τζιαι φρούτα για έναν μήναν.
Ακου παίρνει μάτι τα καροτσούθκια!!!
Εγιώ κάμνω χάζι τους ιάπωνες όταν έσιει καράβι τζιαι πάνε στο σοούπερ μάρκετ ,κρατούν τα καλαθούκια τζιαι ούλλοι μέσα έχουν μιτσιά βαζούθκια μέλι τζιαι μερικά εν μιας δόσης τζιαι επίσης κανένα μιτσήν ούζο.Τούτα μόνον έχουν μέσα .Αλλά πάω με τα πόθκια εν τέλια κοντά,ούλλη την πόλη μας πάω την με τα πόθκια.Ε καλό ούτε μολύνω την ατμόσφαιρα σαν εσένα.χα χα χα.
@Moonlight φαντάσου τα κοπελλούθκια του κκέλη πως θα μάθουν να τρώσιν.
@Αντώνης συμφωνούμε απόλυτα ότι η διατροφή είναι πρώτα απ΄όλα ζήτημα ταξικό. Η ποδιά της μάνας που καθαρίζει φρέσκα φασολάκια που ελάλεν ο Ριτσος αθθυμάσαι; Έχει και λαϊκές τάξεις με μόρφωση, συνείδηση της τάξης τους τζιαι του κόσμου, με όνειρα για καλύτερες μέρες για τον άνθρωπο.
Incus αν το πάρεις από πλευράς μορίων μάλλον είναι complete διατροφή. Υδατάνθρακες μες τα κκόφλεξ τζιαι το ζάχαριν του χυμού, βιταμίνη C συνθετική μες τον χυμό, λίποι τζιαι πρωτεΐνες μες τα γιαουρτούθκια... Ο τύπος είχεν έναν αθλητικότατον κορμί γυμνασμένο χωρίς ίχνος λίπος.
Χρήστο στην Ελβετία είναι όπως στην Κύπρο πριν 25 χρόνια. Ναι. Βάλλει θκιακόσιων Ευρώ ψούμνισμαν στην πόρτα τζιαι δεν έρκεται κανένας να το κλέψει. Αν σου το κλέψουν σου το αναπληρώνει το e-μπακκάλλικο. Επίσης δακάτω θα εύρεις μες τους Αγρούς τραπέζια όπως έχει στην Γιόλου με λαχανικά τζιαι γοράζεις μόνος σου τζιαι βάλλεις τα λευτά μες τον κουκουμά. Τζιαι οι εφημερίδες είναι μέσα σε κάτι κουθκιά με κουκουμά τζιαι βάλλεις τα λευτά από συνείδηση. Έχει ψευτοκλεψιές, έχει κλεψιές των σπιθκιών των πλουσίων, αλλά δεν είναι η υστερία που εγίνην τωρά στην Κύπρο.
@Disdemona συφφωνούμε. Αγοράζω λίγα φρέσκα προϊόντα που το σούππερμάρκετ μόνο βιολογικά. Το 90% αγοράζω τα που την Λαϊκή η που τον αγρότη κατευθείαν. Ψουμίν επίσεις μου φέρνει ένας φούρναρης της γειτονιάς τέλειο τζιαι μαστορικό κάθε πρωΐ μπροστά που την πόρτα. Κρέας μόνο που τον κασάπη που γοράζει πιστοποιημένο ντόπιο τζιαι που στεγνώνει το σφαμένο ζώο 15 μέρες να στραντζίσει το νερόν του πριν να το πουλήσει. Γεύση ΑΑΑ. Είναι ζήτημα ταξικό όπως είπε τζιαι ο Αντώνης. Εν να τρώμε τα σκατά του σούππερμάρκετ; Απο το σούππερμάρκετ γοράζεις τα ψώνια αγγαρία: υγρά πλυσίματος, ρολά, γάλατα, ζαχάρικα, βουτήρους τζιαι τυρκά του εργοστασίου (τα καλά γοράζεις τα που την fromagerie) γιαουρτούθκια, κκόφλεξ, πάννες των μωρών, ....
@Ιων, εκατάλαβες κέντρον. Δεν μπαίννεις στον πειρασμό να πιάσεις ότι σου βάλουν μπροστά στο μμάτι τζιαι κάμνεις τζιαι έλεγχο άμα τελειώσεις τες τιμές. Εγώ πάντα γοράζω ότι χρειάζομαι τζιαι μετά κάμνω κκοντρόλ τζιαι φκάλλω 10% που δεν έχω απόλυτην ανάγγη. Τζιαι δεν είμαι σπαγγοραμμένος ούτε ίχνος.
Σταλαμαθκιά, άμα είσαι 8 χιλιόμετρα που το σούππερμάρκετ τί κάμνεις; Να φανταστείς ότι τα νοικοκυριά που είναι κόντά στο σούπερμάρκετ είναι τόσα λίγα που άμα η πόστα κρούζει παραπάνω πετρόλαο που τον πελάτη, το σούππερμάρκετ κάμνει compensation τζιαι πληρώνει αποζημίωση για να φυτευτούν τα ανάλογα δενδρα να απορροφήσουν το CO2 που εκπέμπεται επιπλέον. Είναι μάρκεττιν, αλλά καλλύτερα τούτον το μάρκεττιν παρά ένα συν ένα δωρεάν. Γοράστε δύο τζιαι πετάξετε το ένα.
Πολιτική αυτού του μπλόγκ είναι να σαρίζει τες τσιλλάρες αμέσως μόλις τες ξαπολίσει κάποιος συφτασμένος. Πααίννετε αλλού αν δεν σας αρέσκει το στυλ δαμαί. Κυπριακά μπλόγκς έχει καταχωρημένα 643 μόνο στου Λεξιπένητα. Ουστ.
areskeis mou polla re aceras. molis dkiavaseis kati pou en sou areskei svinnoumen to tzai etelioses.
eisai polla wraios re, polla wraios
Άκου ρέ ανώνυμε. Αν ήσουν μπροστά μου ήταν να τολμήσης να μου πεις ηλήθιε τζιαι μαλάκα επειδή δεν σου αρέσκω;
Αν ήσουν έτσι άδρωπος τζιαι είχες έτσι κκότσια, ήταν να σου πισκαλίσω μιαν μες τα μμάθκια τζιαι να ππέσεις χαμαί.
Διαδυκτιακά, ο τρόπος που γίνεται αυτόν το πράμαν είναι να κάμνεις κλικ πάνω στο delete αυτού που θεωρείς έλλειψην σεβασμού.
Εγώ δεν έβρισα κανέναν ποτέ. Έβρισα ιδέες, καταστάσεις, αφηρημένες έννοιες. Σου είπα. Πολιτική του μπλόγκ είναι delete οι βρισιές.
Έχει τζιαι το blogging savoir vivre.
Ά!! τζιαι για το τελευταίον, ξέρω το πως είμαι ωραίος. Δεν χρειάζεται να μου το πει κανένας. Μου το λέει η ζωή που ζώ ωραία με τον τρόπον της τζιαι μου φτάννει.
To blog σου εν το διαδικτυακό σπίτι σου και έχεις δικαίωμα να μεν αφήνεις κανένα το ξημαρίζει. Η φιλοξενία σταματά τζαμαί που ο φιλοξενούμενος κάμνει κατάχρηση.
Όσον αφορά το ποστ σου, sorry αλλά εσυγχύστηκα λλίο. Είσαι Κύπρο ή εξωτερικό. Αν εν που Κύπρο που παραγγέλλεις ψουμνίσματα μέσω ίντερνετ, μπορείς να μου παρατζιήλεις τζαι εμένα πως να το κάμω να γλυτώσω την αγγαρία στο σούπερμαρκετ;
Ααα φίλε μου. Δυστυχώς δεν νομίζω να ήρτεν Κύπρον αυτόν το σύστημα. Είμαι Ελβετία.
:( Οκ, ευχαριστώ πάντως.
"Αν ήσουν έτσι άδρωπος τζιαι είχες έτσι κκότσια, ήταν να σου πισκαλίσω μιαν μες τα μμάθκια τζιαι να ππέσεις χαμαί."
ax thee mou
Δημοσίευση σχολίου