Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Βεβαιότητες

Εψές επήα να δω έναν φίλον που εδίαν διάλεξην για να παρουσιάσει έναν βιβλίον που έγραψεν για την ενέργειαν. Έξερα ότι μάλλον δεν πρόκειται να μάθω τίποτε το τζιούνούρκον για έναν θέμαν για το οποίον εγάμησα τα φκιά μου, τα μμάθκια μου τζιαι τα μυαλά μου τα τελευταία 19 χρόνια. Επήα όμως να τον δω για κοινωνικούς λόγους. Σαν φίλος έθελα να τον στηρίξω ψυχικά, να του πω με την παρουσίαν μου ότι τον εκτιμώ. Όταν μάλιστα άρκεψεν την διάλεξην εσιαίρουμουν πον να τον χειροκροτήσω τζιαι να τον συγχαρώ. Όσον όμως επροχώραν η παρουσίαση τόσον εσκούρεφκα.  

Έφυα τελικά που την συγγέντρωσην σικκιρτισμένος νιώθωντας άσσιημα. Έθελα να σηκωστώ τζιαι να του  πω παρέτα. Λαλείς μαλακίες. Άμαν ετέλειωσεν, εχειροκρότησα τον για την προσπάθειαν του αλλά όι για το περιεχόμενον της δουλειάς του. Εσφίκτικα τζιαι δεν έπιασα τον λόγον στην συζήτησην. Δεν έθελα να μαλλώσω μαζίν του δημόσια. Δεν έθελα να τον κάμω ρεζίλιν για τες ασυναρτησίες που μας εσιόνωσεν με τόσην βεβαιότηταν μπροστά σε 50 πλάσματα που ήρταν να μάθουν για κάτι που δεν ιξέρουν.

Μπορεί να μεν έμαθα τίποτε για την ενέργειαν εψές, μπορεί να ενευρίασα για τες βλακείες που άκουσα, εκατάλαβα όμως κάτι πολλά πιο σημαντικόν.

Όσον πιό αδύνατος εν ο λόγος πάνω στον οποίον βασίζεται μια βεβαιότητα, τόσον η βεβαιότητα γίνεται δυνάμενη.

Ήρταν εις τον νουν μου οι βεβαιότητες της νιότης μου. Αθθυμήθηκα την αλαζονείαν προς αυτούς που δεν ασπαζόντουσαν τες βεβαιότητες μου, την υποτίμησην προς τους αντιπάλους της ιδέας που υιοθέτησα, τες επιλογές μου που αυτοανακύρηξα σε νομοτελειακές αλήθκειες. 

Οι σκληράδα της βεβαιότητας ξεπερνά την σκλεράδαν του αρσαλιού. Το αρσάλιν άμαν το σύρεις μες το λαμπρόν μαλαθκιανίσκει τζιαι λυώννει, η βεβαιότητα σκλερινίσκει παραπάνω.  Άμαν οι βεβαιότητες πολλήνουν γίνουνται σαν τα κάντζιελλα της φυλακής. 

Τελικά, ποπίσω που κάθε βεβαιότηταν κρύφκεται μια αβεβαιότητα. Αν δεν υπήρχαν οι αβεβαιότητες δεν θα υπήρχαν ούτε οι βεβαιότητες. Αν εχάλουν εψές τες αβάσιμες βεβαιότητες του φίλου μου  μπροστά στον κόσμον, ήταν να τον αφήκω τίτσιρον με τες αβεβαιότητες του. Θα ήταν η μεγαλλύττερη κατζία που θα εμπορούσα να του κάμω. 

Το πρόβλημαν μου τωρά είναι ότι αν ιβρίξω είναι σαν να μεν είναι φίλος. Πρέπει να τον καλέσω να πα να πιούμεν καμιάν πύραν.

10 σχόλια:

Theopemptou είπε...

Με πολλή διπλωματία και λίγο οινόπνευμα ... θα τα καταφέρεις!

stalamatia είπε...

Άμα σου είναι φίλος πραγματικός πρέπει να το συζητήσεις μαζί του.Σιγά που δεν θα βρείς τρόπο.
Δηλαδή οι ψιλοάσχετοι που παρακολούθησαν τι στο καλό θα κατάλαβαν?Άν είναι να μπερδέβουν παραπάνω τον κόσμο τι θέλουν τις διαλέξεις?

Greekstories είπε...

Φιλε μου καλε, να βριξεις. Γιατι να του δειξεις την αβεβαιοτητα που υπαρχει πισω που την βεβαιοτητα; Εν να τον σουσεις τζιαι ισως να μεν μπορεσεις να καταφερεις τιποτε. Αηστον μες τον κοσμον του, ισως ετσι να φανεις καλυτερος φιλος...

ρίτσα είπε...

χμμμ

αντιλαμβάνομαι τι λες

είναι το ίδιο με το : όσο πιο λίγα ξέρεις, τόσο πιο σίουρος είσαι ότι τα ξέρεις ούλλα

δύσκολη η κατάσταση με το φίλο σου, αλλά ναι, δεν θα είναι φίλος σου μέσα σου αν τα πιστεύεις όλα αυτά και δεν του το λες, έστω και με καλό τρόπο.

Pak είπε...

Acera, Πάντα με ενθουσίαζε η ξεροτζιεφαλιά των φίλων μου! Αλλα για να τους την φέρω χρησιμοποιώ το ουζον! Πιάννει καλλύτερα!
Επίσης ακόμη μίαν "συμβουλή". Ποττέ μεν σταματάς να προφυλάσσεσαι που την δική σου βεβαιότητα. Πολλές φορές εν τουτη που σε κάμνει να θωρείς τα των άλλων "βλακείες". Μόνο τζιαι μόνο πού είπες ότι ο άλλος είπε βλακείες σημαίνει ότι είσαι τζιαι συ βεβαιος για κάτι άλλο...

Aceras Anthropophorum είπε...

Χε χέ!! Pak είναι πολλά ευστοχη η συμβουλή. Συνήθως προσέχω. Συνήθως όταν είναι για πολιτικά η για ιδιολογικά δεν θεωρώ κανέναν βλάκα. Ο καθένας μπορεί να γουστάρει τες ιδέες που τον σισαμώννουν. Όταν όμως τα ζητήματα είναι τεχνικά, τότε έρχεται η αδυσσωπιτη αλήθεια του αριθμού τζιαι καταπλακώννει σου τες βλακώδης βαβαιότητες. Την λέξη βλακείες την είπα εν γνώσει του βάρους της. Δεν έμπηκα σε λεπτομέρειες διότι δεν ενδιαφέρουν όλον τον κόσμο τα ενεργειακά αλλά για να καταλάβεις το βάθος τζιαι το εύρος της βλακείας θα σου δώσω μερικά στοιχεία.

Ο φίλος είπεν μας πρώτα ότι εν μαθηματικός, ότι εσπούδασεν στα πεήντα του έναν μάστερ για την ενέργειαν, τζιαι ότι δεν εξαρτάται οικονομικά που τον τομέαν της ενέργειας άρα είναι ελεύθερος άνθρωπος. Καλό. Δηλαδή, από πλευράς γνωστικής validity ότι μας πει είναι εγγυημένον. (Σκατά). Επίσεις όποιος διαφωνήσει με ότι πεί μπορεί να είναι που που την εξάρτησην του προς τον οικονομικόν τομέαν της ενέργειας (σαν εμέναν για παράδειγμαν που χρεώννω 100€ την ώραν για ενεργειακές συμβουλές). Άρκεψεν δηλαδή (σαν γνήσιος οικολόγος - συγνώμην επίτροπε αλλά η πλειοψηφία των οικολόγων δεν είναι σαν εσέναν) άρκεψεν λοιπόν να χωρίζει τον κόσμον σε καλούς τζιαι κακούς, σε ελευθερους τζιαι αγγυλωμένους.

Είπεν μας λοιπόν ότι οι αντλίες θερμότητας είναι η μεγαλήττερη κλεψιά τζιαι ότι είναι αντιοικολογικές. Τις προωθά η "μαύρη μαφία" των ηλεκτρολόγων για να κάμνει λευτά. Ο λόγος είναι απλός για τον φίλον. Της αντλίας θερμότητας βάλλεις της μιαν σίκλαν ηλεκτρικήν ενέργειαν τζιαι φκάλλει σου τρεις σίκλες θερμότηταν. Για να παράξεις όμως μιαν σίκλαν ηλεκτρισμόν, θέλεις 3 σίκλες θερμικήν ενέργειαν. Άρα που ήσουν πούποτε. Βάλλεις 3 σίκλες τζιαι φκάλλει σου μιαν, μετά βάλλεις μιαν τζιαι φκάλλει σου 3, για ίντα λόγον να πιορώσεις τζιαι την αντλίαν θερμότητας 30 000€. Κλεψιά, βουράτε αστυνόμοι να πιάετε τον Κίταν.

Είναι αλήθκεια ότι άμαν η αποδοτικότητα της αντλίας είναι 3 προς έναν η αλήθκεια του φίλου είναι σωστή. Έσιει δίκαιον. Οι αντλίες όμως της αγοράς σήμμερα έχουν αποδοτικότηταν 3.5 με 4.5 τζιαι η αποδοτικότητα του συστήματος παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελβετίαν στην χειρότερην περίπτωσην είναι 2.9. Άμαν κάμεις 4.5/2.9 φκάλλει σου 1.5. Η συνολική αποδοτικότητα σε primary energy είναι 1.5. Η συνολική αποδοτικότητα ενός λέβητα σε primary energy είναι 0.77 στην καλύτερην περίπτωσην. Συγρίνεις δηλαδή το 0.77 με το 1.5. Είναι το 1.5 σχεδόν 2 φορές καλλύττερον του 0.77.

Αντίς να μας πεί ο φίλος ότι οι μη αποδοτικές αντλίες θερμότητας (σαν πολλές που πουλούν στην Κύπρον) με αποδοτικότηταν κάτω του 2.9 δεν έχουν πολλήν οικολογικήν αξίαν, επροσπάθησεν να περάσει τες αντλίες θερμότητας για μαύρον διάβολον της οικολογίας. Προιόν της μόδας τζιαι του κονσουμερισμού. Μαλακίες, βλακείες που θυμώννουν άμαν ιξέρεις ότι το 1.5 είναι σχεδόν 2 φορές καλλύττερον του 0.77.

Είπεν αλλό 4 άλλες κοτσάνες της ίδιας ολκής, ακόμα τζιαι σιειρόττερες αλλά δεν θα σας τες παρουσιάσω γιατί παρόλον που εν πιο χοντρές εν πιο τεχνικά πολύπλοκες.

Θα συμφωνήσω τελικά με την Ρίτσαν. Είναι ζήτημαν γνώσης. Μόνον η γνώση μπορεί να δώκει βάσην σταθερήν στην βεβαιότηταν. Μια βαβαιότητα που είναι δυνάμενη λόγω γνώσης δεν φοάται να αλλάξει άμαν έρτει παραπάνω γνώση. Θα αλλάξει αλλά θα γινεί πιό δυνάμενη. Η βεβαιότητα όμως που έχει σκοπόν να καλύψει μιαν αβεβαιότηταν, τζιαι που στέκει πας σε ελλειπήν γνώσην, μόλις η γνώση συμπληρωθεί, χάννεται τζιαι αφήννει την αβεβαιότηταν τιτσίραν (όι να μου θυμώσης τωρά Γρηκστόρη που μου έρκεσαι τίτσιρος στο μπλογκ ;))))

Είναι για αυτόν που αυτός που λίγα ξέρει νομίζει ότι τα ξέρει ούλλα.

Είναι σίουρος ότι θα του πώ ότι ξέρω του φίλου τζιαι αν του κακοφανεί πρόβλημαν του. Φιλίες ψευτικες τι να τες κάμεις. Θα ακούσω τζιαι του PAK τζιαι θα φέρω μιαν ποτσούν ούζον επιστρέφοντας από Κύπρον όπου θα έρτω να κάμω σήκωσες.

MARINOS είπε...

Δηλώνω άσχετος για το θέμα.
Απλά θα σου πω, φίλε, ότι σε όλους μας τυγχαίνει μια στιγμή που ένα φίλος λέει δημόσια μια μεγάλη μπούρδα (ή κάμνει δημόσια μια μεγάλη βλακεία) και τότε υπάρχει το δίλημμα:

ως φίλος τι πρέπει να κάμω;

Υπάρχουν άτομα που αν τους πεις την αλήθεια θα αρχίσουν να σκέφτονται όλα άλλα εκτός που τούτα που τους είπες (και αρχίζουν τα σενάρια τύπου: με ζηλευει, έχει ιδιοτελείς σκοπούς, έχει κομπλεξ κλπ κλπ)

έχει άτομα που απλά θέλουν τον τρόπο τους.

όπως και να έχει , ο φιλος σου ήδη εκτέθηκε δημόσια. Και λάθος να έχει δεν θα το παραδεκτεί. Ειδικά τωρα. Οπότε προσωπικά εισηγούμαι την σιωπή...

kontris είπε...

€100 την ώραν
File mou ekames tin matsin!!!!!!!!

Aceras Anthropophorum είπε...

Ναι αλλά δακάτω θέλεις 30€ την ώραν για να αναπνέυσεις. Που τζιειαμέ τζιαι τζιεί υπολόγισε.

koutso είπε...

Mιά βεβαιότητα είναι πάντως ότι τώρα οι πουτάνες των καμπαρέ απο σήμερα πρέπει να έχουν δίπλωμα χορεύτριας για να έρχονται πλέον στο νησί της μακάριας μαλακίας,των ηλίθιων υπουργών και των αποχαυνωμένων ζοπποκυπραίων για να τις γαμούν πρώτα οι αστυνομικοί που θα ελέγχουν το ...δίπλωμα ώστε το προιόν πριν κυκλοφορήσει στην αγορά να είναι ...ελεγμένο Ταδε εφη με παραφράσεις ο μακάριος μαλάκας Συλικιώτης πρωί πρωί.